Партнер рубрики Події

Тернополян запрошують прибирати козацьку пам’ятку

Тернополян запрошують прибирати козацьку пам’ятку
Для облагородження старовинного кладовища у Вишнівці шукають двадцятьох волонтерів. Окрім роботи, їм обіцяють обід і цікаву розповідь про минуле від фахівця-екскурсовода. Унікальну пам'ятку очищатимуть заради науки і туристів.


Дізнатися про козацьке кладовище XVI століття і водночас допомогти довести його до ладу закликають усіх охочих у четвер, 5 липня.

Для волонтерів, які хочуть присвятити добрій справі цілий день, навіть організовують автобус.

- Зголоситися може кожен охочий, а ставку робимо на молодь – людей, які хочуть попрацювати і дізнатися щось нове, - розповідає головний спеціаліст облуправління з питань туризму Оксана Захарчук. - Учасників ми забезпечимо рукавицями і пакетами, а Національний заповідник “Замки Тернопілля” - знаряддями для праці. Буде й обід.
Власне, адміністрація “Замків Тернопілля” і звернулася з ідеєю прибрати козацьке кладовище, продовжує пані Захарчук.

Відео дня
>- Вони якраз розпочали упорядкування цієї пам'ятки, адже всі туристи, які приїжджають у Вишнівець, йдуть у палац. Натомість мало хто знає про цвинтар XVI століття, - каже вона.
А пам'ятка – унікальна, розповідає науковий співробітник Національного заповідника “Замки Тернопілля” Любов Шиян.

- Ми минулого року встановили його хронологічні межі. Найранніша епітафія, яку уже прочитали – це 1574 рік. Матеріали дозволяють констатувати, що це – одне з найдавніших православних кладовищ міста. Але, на жаль, козацькі хрести виготовлені з крихкого пісковику і написи на них пошкоджені, - коментує фхівець. - Останя дата на могилах – 1711 рік, тобто часи Північної війни. Також цвинтар пограбували десь наприкінці XVII століття. Частина його пішла під забудову вже у радянські часи.

Зараз площа пам'ятки – приблизно 0,7 га. Її територію, за словами пані Шиян, уже прибирали працівники заповідника спільно зі студентами-істориками. Тоді розчистили могили від дерну. Наразі виготовлюють пам'яткоохоронний паспорт.
- Цьогорічна зима була суворою. Багато дерев на кладовищі посохли. Отож їх і потрібно зібрати, - говорить Любов Шиян.

В облуправлінні з питань туризму планують зібрати на толоку приблизно 20 волонтерів. Реєструватися можна за тел. 43-35-49.

До слова, подібні прибирання в рамках акції “Екотолока-2012” уже проводили, про що “20 хвилин” писала. Толоки триватимуть ціле літо, а за анонсами слідкуйте на сайті 20minut.ua. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Козаки були алкоголіками, ледарями, які втікали від роботи на січ, гульвісами. Правильно зробила імператриця, що поклала колись цьому край.
  • Anonymous

    А он пластуни - дурнею маються - двома сірниками вогнища запалюють. То їх візьміть - на благо історії попрацювати. Колишніх піонерів теж на збирання врожаю долучали. Чи пластуни - тіко за ідею?
  • Anonymous

    Хороша справа.Але на Тернопіллі є ще якийсь отаман козвійська вроді би Вардинець.То де його військо ? Чому не допомогають?

    Anonymous reply Anonymous

    Ну то як вони погані - ви приберіть! Той цвинтар за ними не закріплений. Чи просто побалакати хочеться, що хтось, мовляв, має робити, а не робить? Ну козаки вони... Ну рисуються... І що з того? Що вам заважає приєднатися до толоки? Чи кладовища мають стояти неприбрані, бо Вардинець не прибрав? Коли у вас під самими дверима хтось насмітив, ви теж чекаєте на жек чи Вардинця? Такі закинуті цвинтарі - сором не козаків, а всіх нас.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up