Партнер рубрики Події

Тернопілля: відкрили найбільший тепличний комплекс

Тернопілля: відкрили найбільший тепличний комплекс
Сучасний тепличний комплекс відкрили на Тернопіллі, у селі Синьків Заліщицького району.

Нагадаємо, у Тернопільській області з робочою поїздкою 21 вересня перебував прем’єр-міністр України Микола Азаров. Він і приїздив, аби взяти участь у цих урочистостях та інших заходах.



- Мені приємно спостерігати, як розвивається Тернопільщина, - каже Микола Азаров. - Сьогодні я побачив сучасне село. Ми вже маємо чітке уявлення того, що почали вибиратися з тієї прірви, у якій ми були, і почали будувати сучасну державу. Відкриття теплиці – це хороший приклад співпраці бізнесу і держави.

Будуть робочі місця та економія валюти
Глава уряду підкреслив, як пише сайт Тернопільської обласної адміністрації, що відкриття найбільшої в Україні теплиці - це перші кроки в напрямку забезпечення нашої держави власними овочами.

Нагадаємо, як повідомляли ЗМІ, будівництво одного з найбільших в Україні тепличних комплексів тривало майже цілодобово: робота починалася приблизно в 7 ранку і закінчувалася близько першої ночі. На будівництві працювали як деякі місцеві жителі - земляки Дмитра Фірташа, так і робітники з Туреччини. Введена в експлуатацію теплиця розрахована на вирощування 9 тис. тонн овочів – помідорів, огірків і перцю. Наразі відкрили лише першу чергу комплексу - площею 10 гектарів. Усього планується освоїти 40 гектарів землі. Завдяки цьому, на думку урядовця, суттєво зменшаться обсяги імпорту, що в свою чергу дозволить заощадити валютні кошти.

На будівництво комплексу, за офіційними даними, витратили 100 мільйонів доларів. Причому 50% з них пообіцяла компенсувати держава - за програмою державно-приватного партнерства.

- Це реальний вклад у нашу продовольчу незалежність, це вклад у валютну стабільність, стабільність національної грошової одиниці, - вважає пан Азаров. - Чим менше ми імпортуватимемо, чим більше ми будемо виробляти самі, тим стабільнішою буде гривня.

Відео дня
>Тепличний комплекс - повного циклу виробництва: від вирощування розсади до фасування продукції і доставки її до споживачів. Працюють там майже 150 жителів Синькова і навколишніх сіл. Заробітна плата - близько двох тисяч гривень.
 



На його думку, поступово проблема забезпечення нашого продовольчого ринку вирішується, а це запорука цінової стабільності на ринку продовольства. Прем’єр-міністр підкреслив, що за останні два роки в Україні активно будують тепличні комплекси, овоче- і фруктосховища, оптові ринки.

- Ми реалізуємо серйозну програму, яку намітили два роки тому і активно її впроваджуємо, - додає пан Азаров.

Будівництво великого сучасного тепличного комплексу на Тернопільщині, на його думку, дозволить створити нові високотехнологічні робочі місця з високим рівнем зарплати.

Хоптян хвалився своїми здобутками
Власне, напередодні у Заліщиках відкривали сучасну районну лікарню. Її реконструювали за допомоги Дмитра Фірташа. Цим і не тільки цим відразу перед високим гостем похвалився очільник обладміністрації.

- В області нині немає району де б щось не будували, - каже губернатор Валентин Хоптян. - Ми розуміємо, що сьогодні одним з основних завдань є випуск високоякісної, конкурентоспроможної продукції, яка могла б виходити на зовнішні ринки. Це розуміє влада, це розуміють представники бізнесу.

До речі, за нагоди, Микола Азаров взяв участь у засіданні "круглого столу" з питань розвитку агропромислового комплексу та сільських територій України. Не забув там похвалитися позитивом, на який вийшла держава.

- За 8 місяців цього року народжуваність збільшилася на 20 тис. осіб, а смертність зменшилася на 2 тис. осіб, - каже він.

При цьому гість підкреслив, що ще кілька років тому смертність в Україні на 200 тис. перевищувала народжуваність, а зараз цей показник знижено до 100 тис. осіб.

- Я впевнений, що у наступному році ми цей показник знизимо до 70 тисяч осіб. Ще через рік - до 20 тисяч, - підсумував Микола Азаров. – Ще три-чотири роки народжуваність в Україні перевищить смертність.
Окрім того, Микола Азаров нагадав, що вимагає від голів обласних і райадміністрацій відновити централізоване освітлення у сільських і селищних населених пунктах України.

- Я ставлю перед головами обладміністрацій завдання, щоб усі села були освітлені, - підсумував він.
Нагадаємо, такий проект вже більше року реалізують на Тернопіллі з ініціативи пана Хоптяна.

До речі, того ж дня для учасників високого зібрання та місцевих жителів влаштували грандіозний концерт. У ньому брали участь навіть Софія Ротару, Таїсія Повалій та Олександр Пономарьов. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Anonymous

    Подивився відео,давно так не сміявся )))) Згадались радянські часи,армія і як перед приїздом генерала фарбували травичку щоб одинакова була , тай інші кумедні випадки з показухую,
  • Anonymous

    а Повалій махала ригоанальним прапором?
  • Anonymous

    А ще Хоптян сказав, що в Тернопільській області всі шкільні туалети знаходяться в приміщені!!! Далеко не будемо їхати-Прошова! Не туалет, халабуда з розваленою перегородкою між "еМ" і "Жо". Та то не біда! Головне, що в кожній школі, при вході, повинена висіти плазма!
  • Anonymous

    якщо цитуєте Азарова то цитуйте правильно, він ні одного слова не сказав на українській мові, а на рахунок теплиць, краще б відкрили їх в криму, там все таки клімат більш позволяє))) і заліщанам не так би вдарило по їхній кишені та власному бізнесу. І щось мало віриться, що городина буде дешевшою за ту, яку до нас привозять з Єгипту, там хоч клімат дозволяє вирощуванню, а у нас ще безліч затрат піде на вирощування. Так що при підрахунках, можна очікувати здорожчання продуктів, має ж хтось та й відмити вкладені гроші.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:01 Демобілізацію через 18 місяців вкотре вимагали рідні захисників у Тернополі play_circle_filled photo_camera 13:02 «Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів play_circle_filled 12:03 «На щиті» повертається до рідного Збаража воїн Олег Рудий, який загинув понад рік тому 11:01 М'яч з підписами футболістів «Динамо» за донат на Mavic для наших захисників Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 10:04 Сьогодні, 18 травня, у дію вступає новий закон про мобілізацію. Що варто знати 09:02 Готуємо пиріг із ревенем і полуницею за рецептом Клопотенка 22:00 У Тернополі відкрили меморіальну таблицю захиснику Андрію Мозілю 21:02 «Ще побігаємо на протезах»: історія захисника, який вчиться ходити після поранення 20:00 У Тернополі на мосту зіткнулися двоє велосипедистів 19:02 ТЦК працюватимуть, а ЦНАПи ще не готові: де тернополянам оновити дані з 18 травня 18:02 Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів 16:45 У Карпатах травмувалася туристка з Тернопільщини 16:00 10 школі Тернополя — 80 років! Як відзначатимуть ювілей? 15:10 Зеленський підписав закон про штрафи для військовозобов’язаних
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up