Тернопіль: Поетів та письменників оцінювали і журі, і глядачі

Тернопіль: Поетів та письменників оцінювали і журі, і глядачі
Кращі автори з усієї західної України змагались у четвертому «Поетичному батлі», який відбувся в Тернополі 17 листопада. Разом із журі творчість учасників судили глядачі, які купляли комплект оцінок на аукціоні. Переможець отримав 80 відсотків від суми з продажу оцінок.

- Кожен учасник має дві хвилини на свій виступ в першому турі, три хвилини на другий тур та чотири на фінал. Перевищення ліміту часу карається зняттям балів, - розповідає учасниця Юлія Іванчук перед початком батлу. - Захід відбувається раз в пів року в одному з міст західної України. Минулого разу його виграв тернополянин, тому наше місто і приймає кращих письменників та поетів.

Перед першим туром провели аукціон, де троє глядачів купили комплекти оцінок за 60, 50 та 40 гривень. Перед фіналом провели аукціон заново. Цього разу глядачі віддали за право судити 85, 100 та 101 гривню.

Оцінки журі відрізнялись від оцінок глядачів. Необ’єктивність помічали саме в останніх. Адже купували комплекти вболівальники конкретного учасника, конкурентам вони ставили явно занижені оцінки. Навіть друзі, які сиділи поруч суддів-глядачів, закидали їм, що так робити не можна.



Боролись між собою поети та письменники Тернопільщини і Львівщини. Мова текстів учасників згідно правил була вільна, тому неодноразово глядачам доводилось чути нецензурну лексику.

У фінал вийшли троє тернополян та один львів’янин. У битві Тернопіль все таки поступився Львову. Переможцем став Андрійко Варят, який підняв настрій глядачам своїм львівським гумором.

Відео дня
>

- Я пишу гумористичні твори, хочу, щоб слухачі та читачі посміхалися, - каже поет. – Беру участь в усіх подібних заходах, які проводять у західній Україні. Люблю Тернопіль, якби не жив у Львові, то жив би у вашому місті.

Отримав переможець 402 гривні. Це найбільша сума, яку зібрали за всі чотири батли. Поет каже, що потратить гроші за святкування перемоги. Крім гуморесок Андрій пише сценарії, а також він працює над кримінальним трилером.

- У таких конкурсах важливо дати змогу глядачам оцінити мистецтво, - продовжує поет. - Але можна це зробити без аукціонів, без грошей. Мистецтво не потрібно продавати.


Фіналісти, незважаючи на програш, залишились задоволені участю у проекті.



- Головне, що мою творчість почули та осмислили, - каже фіналістка Юлія Іванчук. – Я пишу ще змалечку. Хоч в творах не використовую мультивікіпедійних фраз, вони - щирі. І я рада, що можу поділитись цією щирістю з іншими людьми. Якщо б виграла у цьому конкурсі, гроші б потратила на подарунки дітям з дитячого будинку. Ми з друзями саме зібрали речі для них та плануємо відвідати діток наступного тижня.

Глядачі отримали масу вражень, як зворушливих, так і шокуючих.

- Цікаво було дізнатись, що робиться в голові людей, які вміють виражати думки на папері, - каже 22-річна Анастасія Оробчук. – Виступ переможця змусив мене посміхнутися. Він навіть на звороті листків, з яких читав, понаписував веселі фрази на зразок – «Двійки я отримував у школі, тому ставте п’ятірки». Інші учасники також варті уваги, в кожного свій стиль. Запам’ятала фразу з вірша Діани Дмитрів, яка говорила, що, поки відкладаєш плани, хтось за тебе проживе твоє сьогодні.

Проте дівчину здивувала неадекватність деяких учасників.

- Один із фіналістів був явно нетверезий, - продовжує Анастасія. - Весело було спостерігати, як поет плутав рядки, не вкладався в час або часу йому було забагато і він танцював. Думаю, має бути якийсь фейс-контроль у таких заходах. Твори його були глибокого змісту. Але зачитуючи їх, він сам з них насміхався.


 

Оксана БУЧКО, 0-97-913-54-73

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою!
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up