Тернопільський мотоспорт ще живий!

Тернопільський мотоспорт ще живий!
Тернопільські спортсмени у 2012 році здобували призові місця як на всеукраїнських, так і на міжнародних змаганнях. Наш клуб "Збруч-мото" став переможцем у командних змаганнях з кантрікросу. Вже у березні стартує перший етап чемпіонату України з мотокросу.

Мотоспорт на Тернопіллі ще не має такої популярності, як, приміром, футбол. Однак за видовищністю він жодним чином не поступається грі мільйонів.
Про перші кроки до відродження мотоциклетного спорту в нашому краї читачам "RIA плюс" розповідає голова обласного осередку федерації мотоциклетного спорту України Олександр Уточкін.

- Коли і як створили обласну федерацію мотоспорту?

- До 2009 року у Тернополі були хлопці-аматори, які не виступали професійно. У 2010-му спортсмени почали гуртуватися, створювати клуби. І саме тоді відбулися перші спроби наших спортсменів взяти участь у чемпіонаті та Кубку України.
У 2011-му ми створили клуб "Збруч мото". На той час його членами були дев'ять осіб, які могли брати участь у всеукраїнських чемпіонатах і кубкових змаганнях. Саме тоді виникла думка створити федерацію мотоциклетного спорту в області, яка займалася б всіма питаннями професійно. Відтак у 2012 році ми створили осередок федерації мотоциклетного спорту, який відразу запрацював доволі активно. Минулоріч спортсмени з Тернопільщини брали участь як у внутрішніх змаганнях, так і за кордоном. Зокрема наші земляки змагалися у Польщі, Словаччині, де здобували призові місця.

Відео дня
>

- Які існують дисципліни у мотоспорті?

- Дисциплін кілька. Це – суперкрос, мотокрос, кантрікрос, ендуро та фристайл. Є також кільцеві перегони і спідвей. Однак ми займаємося і беремо участь лише у двох видах – мотокросі та кантрікросі. Минулоріч саме наш клуб "Збруч мото" став переможцем у командних змаганнях з кантрікросу.

- Очевидно, такий вид спорту потребує чималих затрат...

- Ми використовуємо переважно професійні спортивні кросові мотоцикли. До прикладу, ціна мотоцикла з об'ємом двигуна 50 кубічних сантиметрів - 3000 євро. Відповідно, зі збільшенням потужності мотоцикла – зростає й ціна. Звичайно, кошти йдуть і на обслуговування, і на екіпірування спортсмена - шолом і захист-боти.

- Чи є на Тернопільщині траса для проведення таких змагань?

- Єдина така траса розташована у селі Мислова, що у Підволочиському районі. Створили її у 2011-му. Коли ми вже освоїлися у цьому спорті, набули певного досвіду, вирішили облаштувати таку трасу для проведення як всеукраїнських, так і європейських змагань. Її довжина - 1680 метрів. Тоді й провели на цій трасі перші товариські змагання.

- Які плани на 2013-й у вашої федерації?

- У березні стартує перший етап чемпіонату України з мотокросу, який відбудеться у Донецьку. У цій дисципліні ми плануємо виступити частково. Основний акцент хочемо зробити на збереження лідерства у кантрікросі. Змагання у цій дисципліні розпочнуться у середині квітня. Перший етап теж пройде у Донецьку. Звісно, виступатимемо і в Кубку України, в в змаганням у Західному регіоні, де також сподіваємося здобути перемогу.

- Що потрібно для занять таким екстримальним видом спорту?

- В області поки що немає секції чи школи мотоциклетного спорту. Оскільки такий спорт - доволі затратний, то не всі мають змогу ним займатися. Головне – бажання та наявність власного спортивного інвентарю. У нас є тренувальний план, за яким ми займаємося. Спонсорів ще немає, а відтак охочих займатися ми не можемо забезпечити технікою. Уже ведемо активні перемовини з міською владою, щоб нам виділили територію, де плануємо облаштувати мототрек, проводити змагання. Можливо, у Тернополі скоро з'явиться своя школа мотоциклетного спорту.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Це не спорт
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up