Партнер рубрики Події

Тернопільський підприємець та депутат: "Податківці "вбивають" "Захід"

Тернопільський підприємець та депутат: "Податківці "вбивають"  "Захід"
Два роки податківці повільно знищують місцеве підприємство "Захід ТМ", нарікає його екс-керівник, депутат міської ради від "Свободи" Костянтин Маціпура. Офіційні суми, які хочуть отримати державні службовці, сягають семи мільйонів гривень.

Останнім часом тиск на фірму посилився, переконаний підприємець: проводять обшуки на офісі й в виробничих приміщеннях, вилучають документи та техніку. Навідуються в гості до пана Маціпури, його батьків у селі та ведуть бесіди з родичами працівників.


"Браму різати будуть"
Один з таких візитів нам вдалося побачити на власні очі після звернення жителів Чистилова.
"У нас тут міліція і якісь люди в костюмах на кількох машинах приїхали, хочуть на подвір'я до наших сусідів зайти, а їх не пускають, - повідомила телефоном жінка, яка назвалася сусідкою. - Чула сварку, крики, розмови, що браму різати будуть. Імені вам не скажу, бо боюсь, щоб і мені біди від них не було.
У Чистилові, куди одразу виїхав журналіст, біля приватної садиби, де, як з’ясувалося, проживає батько Костянтина Маціпури, директора ТОВ «Захід ТМ» - відомого в Україні виробника снеків, застали декілька людей. Були серед них й у формі. Чоловіки відмовилися назватися й пояснити, що роблять у селі. Також заборонили їх фотографувати, посилаючись на "слідчі дії", а за декілька хвилин присутності журналістів взагалі сіли в машину й поїхали геть. Був на місці й сам Костянтин Маціпура, в якого запитали, що відбувається.


- Працівники податкової приїхали робити обшук у будинку батьків, - коротко пояснив чоловік, проте пообіцяв деталі розповісти згодом.
Уже в редакції Костянтин Маціпура заявив, що підприємство просто знищують. Мета одна - отримати нібито приховані податки й штраф або по іншому вирішити питання. Такі вимоги, на думку підприємця, - кінець для "Заходу".

Відео дня
>
- Ще минулого року в нас було 130 працівників, зараз - 50, - говорить чоловік. - Залишилася лише четверта частина того обороту, що мали до візитів податкової. Зникла більше, ніж половина постачальників сировини, мережі супермаркетів виставляють багатотисячні штрафи за невиконання угод. А виконувати їх нам просто не дають. Приміром, у червні податківці місяць "тримали в облозі" офіс. Перевірки, допити, залякування працівників, вилучення документів знищують бізнес. Це ж ринок. Якщо не можемо чи не встигаємо ми - приходять інші.


Зараз пан Маціпура офіційно не є керівником "Заходу ТМ", він відсторонився від фірми.
- У липні через натяки перевіряючих стосовно проблем фірми, які самі ж створили, та моєї політичної приналежності я вирішив звільнитися, - пояснив чоловік.


"Мати в лікарню "відправили"

Проблеми в "Заході" почались ще в 2010 році. Їхній старт пан Маціпура пов'язує з політикою.
- Працюємо з 2004 року і до 2010 року успішно проходили всі планові перевірки, - розповідає він. - Дрібні порушення звичайно знаходили, в Україні під час податкових перевірок по-іншому не буває. І ось у 2010-му, коли змінилася вертикаль влади, прийшли з плановою перевіркою податківці. Ті з них, які хоч трохи моральні, пояснили: "Ти в опозиції, ти депутат, ти бізнесмен. Значить, підтримуєш свою політичну силу. От ми й будемо різати їм фінансування". Тоді порушень знайшли на більш ніж три мільйони гривень. Це при тому, що в нас оборот менший від цієї суми.


Тоді за фактом приховування податків, як розповів чоловік, порушили кримінальну справу. У суді фірма її закрила, але борг залишився. Оскарження щодо нього тривають й досі.
- Цього року прийшла нова перевірка, - каже пан Костянтин. - Вчепилися до періоду 2009-2010 років. Наші зловживання, за їхніми словами, ми не здійснювали операцій із закупівлі сировини, а гроші "списали" й так ухилились від податків. При тому факт виготовлення нами продукції не заперечують. Виходить, що сировину ми взяли з повітря і зробили продукцію. Є весь пакет документів, які вимагає законодавство: накладні, товаро-транспортні накладні, сертифікати якості та всі супровідні папери. У податківців свої аргументи, мовляв, ті фірми - фіктивні. Тож нам нарахували ще більше трьох мільйонів податків і штрафу.
Товариство співпрацює з сотнями постачальників і перевіряти усіх неможливо і протизаконно, стверджує керівник.


- Я ж не буду приходити до постачальника і казати: "Покажи мені особові справи працівників, штатний розклад, всі документи, які стосуються твоєї діяльності", - говорить чоловік. - Це ж маразм. Є якісний товар, є всі документи і прийнятна ціна. То в чому ж проблема? Якщо щось не так з постачальником, то нехай займаються ним.


Лякають чоловіка й методи роботи податківців. Вони нібито вимагають величезні обсяги документів, постійно викликають робітників на бесіди, спеціально затримують техніку.
- Приміром, сказали, що потрібні документи із співпраці з десяти фірмами за три роки, - каже пан Костянтин. - Наші працівники декілька днів те все ксерили, формували. Це стоси паперу і часу. Прийшли податківці і сказали :"Ні, нам не треба, ми краще сервери вилучимо". Що й зробили. Матір нашої бухгалтера взагалі до лікарні "відправили". Зателефонували жінці і почали розповідати, що донька ледь не рецидивіст, що три мільйона державі винна, що її тюрма чекає. У жінки стався гіпертонічний криз, а бухгалтер звільнилася. Такі методи - брудні і неприйнятні.


"От і допрацювались..."
Тиск, переслідування та знищення бізнесу, на переконання Костянтина Маціпури, лише набирають обертів і посилюються.
- Кримінальну справу спочатку порушили проти бухгалтера, з дня на день можуть порушити і проти мене, хоча для цього потрібна санкція обласного прокурора, - каже чоловік. - Стаття найпопулярніша – 212, тобто приховування податків. - Хоча чого тут вже боятися. Обшук у мене вже провели. Тепер може ще в друзів і рідних шукати будуть. Звичайно, ми зможемо довести всю абсурдність звинувачень та безпідставні штрафи в судах, але до того часу може бути пізно, податківці вже "вб'ють" підприємство.


Зараз чоловік готує відкриті звернення до прем'єр-міністра та президента України, а також скарги в Генеральну прокуратуру та в Державну податкову службу України.
- Економіка держави – на колінах, підприємства ледь дихають, а держава добиває, - каже чоловік. - Керівники держави кажуть, що підприємствам помагають, особливо експортерам, а такими є і ми, адже здійснюємо поставки не лише по Україні, а й в Грузію, Польщу, Прибалтику, Ізраїль, Туркменістан, та, на жаль, слова і реальна ситуація різняться. У рік ми платили близько мільйона податків різного рівня, планували збільшувати обсяги виробництва і штат до 170 працівників. Маємо різноманітні нагороди, відзнаки і подяки. Декілька разів у нас знімали передачу "Знак якості" з “Інтера”. Ми працювали прозоро і відкрито, бо ж не надаємо незрозумілих послуг і не продаємо віртуальних товарів, от і допрацювались....
У пресу, зізнався екс-керівник "Заходу ТМ", звернувся, аби надати розголосу ситуації, бо в справедливе і законне вирішення проблеми не вірить. Ми інформуватимемо наших читачів щодо ситуації з товариством "Захід ТМ".

Офіційна позиція податківців
Тернопільською об’єднаною ДПІ на ТОВ «З.» в результаті проведених контрольно-перевірочних заходів встановлено факти взаємовідносин товариства з суб’єктами господарської діяльності з ознаками фіктивності. В ході проведення перевірки, товариством не представлено докумети, які б підтведжували реальність проведення господарських операцій, що відображені в бухгалтерському та податковому обліку підприємства.

Відтак не підтверджено формування валових витрат та податкового кредиту з податку на додану вартість, що стало підставою для донарахування значних сум до Державного бюджету України.
У червні цього року слідчим відділом ДПC у Тернопільській області за матеріалами сектору з особливо важливих справ УПМ ДПС у Тернопільській області порушено кримінальну справу стосовно головного бухгалтера товариства за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України(ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах).

Водночас варто зазначити, що податкова служба України – відомство, яке перебуває поза політикою, захищає економічні інтереси держави, запобігає ухиленню від сплати податків та протидіє мінімізаторам тощо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (51)
  • Anonymous

    с**и. але чому тут дивуватись. в цій державі всі с**и
  • Anonymous

    Маціпура хороший чоловік. Мабуть не віддав свій бізнес кому треба, чи не поділився з ким треба, от його і пресують...
  • Anonymous

    хай жеве російська мова. слава україні.
  • Anonymous

    Костянтин розумна і досвідчена людина, спілкувався з ним! Бажаю йому тільки успіхів!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:02 Готуємо пиріг із ревенем і полуницею за рецептом Клопотенка 22:00 У Тернополі відкрили меморіальну таблицю захиснику Андрію Мозілю 21:02 «Ще побігаємо на протезах»: історія захисника, який вчиться ходити після поранення 20:00 У Тернополі на мосту зіткнулися двоє велосипедистів Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 19:02 ТЦК працюватимуть, а ЦНАПи ще не готові: де тернополянам оновити дані з 18 травня 18:02 Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів 16:45 У Карпатах травмувалася туристка з Тернопільщини 16:00 10 школі Тернополя — 80 років! Як відзначатимуть ювілей? 15:10 Зеленський підписав закон про штрафи для військовозобов’язаних 14:20 На бульварі Тараса Шевченка облаштовують Алею пам'яті з портретами загиблих героїв photo_camera 14:05 В Раді зареєстрували законопроєкт про скасування позбавлення волі за ухилення від мобілізації 13:00 На Тернопільщині будуть дощі і грози 12:22 Графік відключення електрики на Тернопільщині 11:55 У центрі Тернополя висаджують літні квітники 11:20 Турбує варикоз? Лікуємо варикоз новітнім лазером всього за 60 хв! (новини компаній) 10:46 Рух транспорту перекриють на окремих вулицях в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up