Тернопільську родину "викинули" із житла

Тернопільську родину "викинули" із житла
Без даху над головою залишилася напередодні Великодня родина Рудковських.Через поручительство у фінансовій справі родички колектори виселили тернополян із власної квартири, хоча судова тяганина ще триває.



- Я не знаю, куди маю подітися, - ридаючи, розповідала у день висилення Алла Рудковська. – Уже багато речей вивезли до родичів у недобудовану хату, дещо ще залишається…В іншій кімнаті плаче старенька мама. Їй переживати таке доводиться на сімдесятому році. Адвокати цілий день "билися", але нічого це не дало.


У ярмо родина, за словами жінки, потрапила у 2007-му, коли погодилася стати поручителем для сестри, яка взяла кредит для бізнесу.

 Під заставу пішли трикімнатна квартира родини Рудковських у Тернополі та квартира сестри - у Вишнівці. Згодом фінансова криза та стрибки валюти внесли корективи у плани щодо повернення боргу. Аби покрити позику, сестра пані Рудковської поїхала за кордон. Але банк "продав" борг "Першій факторинговій компанії" – організації, яка купує дебіторську заборгованість клієнтів, пов'язану з постачанням товарів або наданням послуг.

Не мали рішення
Відтоді вже траплялося різне. Так, колектори вривалися у помешкання, ламали замки, зачиняли Аллу Рудковську на кухні, а самі нишпорили у квартирі та псували техніку.

- На засіданні, де прийняли рішення про виселення, мене не було, - каже жінка. – Адвокат був тільки на початку. Тож вирок суду мали надіслати поштою. Але не надіслали.

Тоді адвокат, за її словами, пішов у суд, написав заяву та отримав копію рішення.  Та у часі, як виявилось, родина програла. Адже фірма уже встигла отримати виконавчий лист. Втім, адвокат стверджує, що ще не все втрачено. Мовляв, у тому "швидкісному" виселенні, як і загалом у справі, не обійшлося без порушень. Та й загалом ця факторингова компанія є звичайним товариством з обмеженою відповідальністю і права на повернення валютного боргу не має, пояснює він.

- Історія така: був банк "Дністер", він "благополучно" помер. Але перед ліквідацією відступив борг факторинговій компанії. Та спершу психологічно тиснула на родину, - каже адвокат Олександр Бурко. – Рудковським поливали меблі олією, псували техніку, залякували. Родина зверталась у міліцію, прокуратуру. Але правоохоронці не побачили підстав для того, щоб взятися за справу. Колектори врешті звернулися до суду.

Тепер - лише суди
Судові спори у цій справі тривають із 2010 р. Рішення про виселення родини з'явилося в березні. Хоча документа, що це засвідчує, родина не отримала, факторингова компанія після закінчення 10-денного терміну звернулася до суду за виконавчим листом. І отримала його.

- Ми подали апеляцію, але ухвали про відкриття провадження ще немає, - каже він. – Що цікаво: я отримав копію рішення з відміткою, що воно не вступило у силу, а колектори мають виконавчий лист про виселення. Хоча його видають лише тоді, коли рішення чинне.

Відізвати виконавчий лист наприкінці квітня родина не змогла. Адже усі процедурні питання, як стверджує адвокат, ідуть через той суд, який виніс рішення. Зважаючи на те, що родині не надіслали, як годиться, рішення суду, терміни для апеляційного оскарження мають поновити.  Тож далі справа – за апеляцією. 

Втім, і це – ще не все, бо пані Рудковська – не єдина власниця квартири. Співвласником майна є її син. Справа за його позовною заявою наразі перебуває на розгляді у суді першої інстанції.

Усі дії – логічні
У факторинговій компанії стверджують, що діяли у рамках закону. Мовляв, витребування боргу відбувалось протягом чотирьох років виключно в межах чинного законодавства, а ситуація із виселенням – логічне завершення розпочатого виконавчого провадження.

- Я - керівник фінустанови. Несу відповідальність за нерозголошення інформації про діяльність та майновий стан моїх клієнтів, - каже директор "Першої факторингової компанії" Володимир Колесніков. – З огляду на це, інформативних коментарів давати не можу. Проте, скажу, що на мою думку, родина із понад шести повносправних людей, з яких четверо останніх чотири роки перебувають на заробітках в Іспанії, могла б за п’ять років сплатити борг в розмірі менше декількох десятків тисяч євро. Напроти, боржники прикладали усіх зусиль, щоб не виплачувати кредит. Хоча і мали достойні пропозиції з реструктуризації боргу.

Тож судова тяганина, на його думку, врешті-решт отримала логічне завершення.

- Якщо людина не віддає боргів у країні, яка є правовою державою, вона має бути готова до того, що у неї відберуть майно, - каже  пан Колесніков. – Це не було якесь рейдерське захоплення – боржників виселено за рішенням суду, винесеним понад рік тому.

Заперечує директор і вчинення психологічного тиску та псування майна. Стверджує, що усі заяви жінки про це декілька раз перевіряли правоохоронні органи та дали відмову в усіх випадках.

- Такого роду заяви завше супроводжують процес стягнення, щоб затягнути його строки та вчиняти тиск на кредитора, - каже він.


ОКРЕМО - Людям радять воювати

Не боятися сумнівних факторингових компаній та не уступати їм житло, радить тернополянам голова координаційної ради антиколекторів і правозахисників України “Ваша Надія” Федір Олексюк. Адже вимагати повернення валютного боргу колектори не мають права. Причому - майже у всіх випадках, адже у них немає ліцензії на операції з валютою, як і у більшості випадків ліцензії на факторингову діяльність.

- Як тільки-но з’явилася проблема з колекторами, шукайте допомоги, - додає він. – Не тягніть із цим!

Поміч, на його думку, слід шукати у тих юристів, які спеціалізуються на фінансово-банківських справах.

- Адже у справах такого роду є ряд нюансів і тонкощів, у яких юрист, який спеціалізується на кримінальних справах чи адміністративних, може не розібратися, - уточнює фахівець. - Відтак ви витратите гроші, але все одно втратите житло.

Власне, за словами пана Олексюка, ситуація з боргами у банках, колекторами та їхніми методами роботи в умовах процвітання корупційної системи та відсутності громадянського суспільства, доходить нині до абсурду.

Проблеми з банками та колекторами в Україні мають біля 3-х мільйонів громадян, 169 самогубств через ці проблеми вже сталось з початку кризи. Змінити ситуацію, на його думку, може тільки поява в Україні справжнього громадянського суспільства, тобто люди повинні об’єднатися проти системи свавілля і беззаконня.

Світлана ГРИВАС,

0-96-709-74-60

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Anonymous

    Соберем для Вас по интернет клиентскую базу (Все контактные данные) ! Узнайте об этом по тел +79137936342 Skype: s....8 ICQ: 6288862 Email: [email protected] Демоверсия базы данных БЕСПЛАТНО!
  • Anonymous

    В мене в Росіі живе родина і самі вони украінці,Правильно пише попередній дописувач, іхнє життя з нашим не зрівняти,хто працює-- живе на повну,,,

    Anonymous reply Anonymous

    в Україні хто хоче працювати - буде жити нормально, необов'язково дивитись в сторону чужини,щоб чогось досягнути.
  • Anonymous

    Нас всіх вставила держава. Вже неодноразово були пропозиції внесення законопроектів по врегулюванню цієї ситуації. Але вони або не знаходили підтримки у парламенті, або не доходили навіть до парламентських слухань. А президенту це все до с..ки. Поміж тим, ця проблема була вирішена навіть у кріпосній Росії. Там дозволили погашати тіло кредиту у нацвалюті по курсу взяття кредиту, а відсотки платили по новому курсу. Я вже мовчу про Капіталістичні країни. Там взагалі давали необмежені можливості із реструктуризаціями і т.п. У нас-не треба було брати кредит, взяв-повертай. Причому суди, незважаючи на порушення із боку банків, однозначно на їх стороні і всі рішення тільки на користь банків. Тому треба подумати про те, чи наша це держава і чи не пора братись за автомат...

    Anonymous reply Anonymous

    протесник !яживу в набагато свобiднiшiй России чим ти у ср-----й хахляндii . Тут хто хоче працювати той живе дуже добре. плотить кредити , iпотеку i т.д. А КРiпак ти. Тому що iздите дупи мити в эвропопу. а встроiтися шпали ложити в Тернополи треба давати багато долярiв взятки. Так що крiпаки ви, А пiдете в эврожопу будете эврокрiпаки. Доречi в Росии постiйно треба, треба, робочих рук. Всi оголошення трезвонять. i останне. не слухайте антиросiйску пропоганду яку веде свабода .Россия не крепостная страна, а люди живуть тут набагато лiпше вiд ха----ii.

    Anonymous reply Anonymous

    посміявся з твого бреду,дякую
  • Anonymous

    вічна проблема- гроші взяли чужі, а віддавати потрібно свої. ніхто нікого силою не заставляв брати кредит. подякуйте сестрі за свої проблеми

    Anonymous reply Anonymous

    не мудруй, в житті всяко ще може бути!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up