Партнер рубрики Події

Тернопільські заробітчани не хочуть повертатися додому

Тернопільські заробітчани не хочуть повертатися додому
По одній тисячі євро зароблять закордоном тернополяни, працюючи там будівельниками та хатніми робітницями. Майже стільки ж отримує кухар. Така платня у декілька разів перевищує зарплату, яку вони отримували на рідному Тернопіллі.

Так, вже десять років тернополянин Юрій Семців живе за кордоном. Чоловік поїхав до Іспанії, щоб змінити своє життя. Там він працює на будівництві і отримує понад тисячу євро заробітної плати. У Тернополі ж, каже статистика, заробити більше двох з половиною тисяч будівельники не можуть. Говорять про це і заробітчани.
- У нас грошей не заробиш, - каже заробітчанин Юрій Семців. - Наша держава не забезпечує нам умов, для того, щоб ми могли себе реалізувати. А працювати за копійки – я не згоден. Так, робота тут не мед, та люди знають, за що отримують гроші.


У Тернополі пан Семців працював на приватній фірмі і отримував півтори тисячі гривень. То його родині постійно не вистачало коштів, а дуже хотілось, щоб сім'я була заможнішою.
Аналогічні обставини змусили виїхати й Ольгу Коровій. Жінка працювала кухарем у Тернополі і заробляла близько тисячі гривень. Зараз вона - у Канаді.
- За цей час, що я перебуваю за кордоном, життя в нашій державі майже не змінилось, а от ціни виросли вдвоє, - каже пані Ольга. - Я працюю у дитячому кафе, заробляю порівняно небагато, зате стабільно. Мій дохід на місяць складає 900 доларів.


За ці гроші пані Ольга оплачує послуги, купує продукти і намагається відкладати. Додому вона повернеться нешвидко. Не на користь повернення людей схиляють місцеві високі ціни і низькі заробітні плати.
Так, вдруге до Італії збирається тернополянка Надія Яремчук.
- Спочатку я злякалася кризи, - розповідає пані Надія. - Тоді у Європі закрилося багато підприємств, ресторанів і фірм, на яких працювали українці. Та з часом все стало на своє місце. А у нас в державі, здається, криза існувала завжди.

Відео дня
>
Тернополянка планує знайти роботу хатньої робітниці, така робота її не лякає. Каже, що так вона може заробляти близько тисячі євро і навіть допомагати рідним.
За словами заробітчан, вони вже звикли до чужої мови і чужої країни. Тепер вони не хочуть повертатися додому, бо вже не знають, як прогодувати сім'ю в Україні.
- Ми інколи сумуємо за Україною, та коли приїжджаємо сюди, одразу хочеться назад,- говорить Юрій Семців. - Можливо, так казати не можна, не патріотично, та це моя особиста думка. Я дуже вболіваю за Україну, коли це стосується футболу, або Євробачення, та повернуся тільки тоді, коли буде лад у державі.


Схожої думки й інші наші заробітчани. Хоч і нарікають на роботу, однак повертатись поки не хочуть. Основною причиною цього є низький рівень доходів, підтверджують у консультаційному центрі мігрантів у Тернопільській області.
- Міграція працездатного населення для нашої облаті є значною, - каже керівник центру Марина Пасічник. - Але не катастрофічною. Статистичних даних по кількості заробітчан за межами нашої держави немає.

 

 

 

 

Мар"яна Боднар

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (60)
  • Anonymous

    Про що ви тут сперечаєтесь???? Скільки одиниць вТернополі є спеціалістів, що отримують по 4 000$??? Чи то ті спеціалісти, що по ВУЗах викладають і приймають на навчання чи по лікарнях наших працюють??? Опустіться на землю - купіть нову машину і проїдбтесь по вул.Гайова (для прикладу), зайдіть з дитиною в поліклініку до лікаря і не дай Боже, вас зупинить ДАІшник чи виникне потребе звернутися в податкову , міліцію чи будь-яку ін. державну установу !!!!!!! І хто після цьго ви - не раб, не бидло ????? І це на своїй рідній землі. Так, я також патріот, душа болить за бардак в країні, за хабарництво, за систему, у якій людина - "0" без палочки!!!! А згадайте, кому потрібні наші мудрі діти з золотими медалями - хтось розум тут цінує????? Викладачі у ВУЗАах, може??? То ж і ми тут не пануємо, і також нема дуже що згадати. Тут на перше місце виходить інстинкт прогодувати себе і своїх дітей, а вже все інше - потім. І я в жодному разі не засуджую людей- патріотів за кордоном. НЕ ВІД ДОБРА ВОНИ ТУДИ ПОЇХАЛИ!!!!!! І слава Богові, що змогли побачити кращого життя і відношення кращого до себе і своїх близьких.
  • Anonymous

    У нас при владі азійська орда,яка насаджує ненависть до України через всяких гавнюковичів,собачників,Україна це перш завжди люди,а від людей і країна звана Україна,Це наш дім який ми маєм самі облаштовувати,як у своїй хаті кухню,ванну і т.д.і якісь претензії ставити до України це божевіля і пряма дорога в психлікарю
  • Anonymous

    бандерлоги ви шо тут чорти шо на заробітках ви чорти.

    Anonymous reply Anonymous

    в нас і пісня є Лісові чорти.
  • Anonymous

    Спасибо 20 хвилин за статью о свадьбе в Тернополе за 250 тысяч. До принятия гражданства язык выучу
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up