Тернопільські учні збираються до школи

Тернопільські учні збираються до школи
Першачків варто готувати до школи за рік до 1 вересня, віддавати на підготовку до тієї ж школи, куди дитина піде в 1 клас. А випускникам - заздалегідь подбати про майбутній вуз та "підтягнути" профільні предмети.

Найбільшим свято 1 вересня є, звісно, для першачків. Для них починається абсолютно нове життя. Тому, щоб не було стресів та відрази до школи загалом та до навчального процесу, діток слід добре підготувати, переконані батьки майбутніх школярів. 

Шестирічна Анастасійка Гутман цьогоріч піде у 1 клас. Аби дитина гарно адаптувалась до школи та без проблем включилась у навчальний процес, її почали готувати до шкільного життя заздалегідь.

– Близько півроку тому Настя пішла до недільної школи, – розповіла мати дівчинки Марія Павлишин, 28р. – За порадою батьків, які вже мають старших школярів, ми віддали її до 24-ї школи – туди ж, де дитина буде навчатись постійно. Це допомагає звикнути до самого закладу, до вчителів. Так діткам легше адаптуватися, і свято 1 вересня через надмір всього нового і незнайомого не обернеться для дитини стресом.

Що до душі першачку
Протягом шести місяців маленька тернополянка старанно вчилась і дуже відповідально ставилась до всіх завдань. Причому дівчинка все намагалась виконувати сама. Саме завдяки підготовчій школі батькам вдалося виявити математичний склад розуму у дитини.
– Вона любить рахувати, розв’язувати задачки, знаходити рішення логічних завдань, – продовжує пані Марія. – До читання чи письма її тягне менше. Це ми побачили буквально через кілька тижнів навчання. Тому саме завдяки початковій школі можна побачити, до чого більше тягнеться дитина, чим цікавиться, що їй до душі. Відповідно, вирішувати, до якого класу чи закладу з яким профільним ухилом її віддавати.

Відео дня
>Спілкуючись з однолітками своєї доньки, пані Марія зауважила, що одразу помітно, коли дитина має за плечима підготовчу школу, а коли ні. Мовляв, що і за рівнем знань та навичок, і за поведінкою різниця суттєва.

„Я гарна. Я – краща!”
– Багато, звичайно, залежить від характеру дитини, в якому середовищі та оточенні її виховують, – переконана Марія Павлишин, 28р. – Скажімо, моя донька - лідер. І це проявляється вже навіть в її словах: „Я гарна, я – краща. І я знаю, як краще це зробити”. Звичайно, ми доньку трохи стримуємо, підкореговуємо межі цього „Я”. Однак якщо дитина впевнена в собі, потрібно лише спрямувати лідерство в потрібне русло, і це принесе Насті користь.

Зараз дівчинка з нетерпінням чекає початку навчального року. Настя вважає, що вже повністю готова до школи. Шкільне приладдя дитина обирала на свій смак, пригадують у родині. Скажімо, портфель замовляли майже рік тому, адже Настя – модниця. І знайома зі всіма новими модними течіями та новими трендами. Тому обрали за її смаком, однак врахували, що ранець має бути функціональним та зручним. Колготки за кольором підбирали до взуття та светрів. Не менше значення надавали й заколкам та іншим прикрасам. Бо дівчинка переконана, що все має бути на вищому рівні. Адже як інакше справдяться її дитячі мрії – отримати нову ляльку, мати власну машину та стати схожою на маму-красуню?

Четверо школярів – і жодних проблем
У родині тернополян Лариси та Андрія Хоміцьких четверо (!) дітей. Старші сини вже навчаються у інституті, коледжі та технікумі. До школи цьогоріч йде лише наймолодша і єдина в родини донька Власта. Однак ще два роки тому до школи 1 вересня родина збирала усіх чотирьох дітей.

– На мою думку, навколо зборів до школи створюють штучний ажіотаж, – пригадує Лариса Хоміцька, 43 р.– У нас четверо дітей, і якби збирали усіх саме перед навчальним роком, сума була б непомірною. Однак ми купуємо одяг та шкільне приладдя не перед 1 вересня, а за потребою. Скажімо, шкільний чи спортивний одяг шкодиться чи зношується переважно посеред навчального року. От тоді і обновлюємо те, що потрібно.

Закінчилися зошити чи щось із канцелярських товарів – немає проблем, додає жінка. Родина їде на одну з гуртівень та купує все великими партіями. Так і виходить, що витрати на шкільні товари розподіляють на весь рік. А перед 1 вересня витрачають мінімум.

– Проблемою саме й було 1 вересня позбирати дітей докупи і зробити загальне фото після лінійки, – сміючись, пригадує жінка. – Адже кожен з них стояв зі своїм класом в різних кінцях майданчика. І одразу після лінійки наші хлопці розбіглися з друзями-однокласниками у своїх справах.

Вуз обирають мінімум за рік
П’ятнадцятирічний Владислав Вальків цього року піде до випускного класу. Навчається хлопець у школі №3, де поглиблено вивчають англійську, адже вважає, що іноземна мова допоможе в житті. Ще три роки тому Влад вирішив, що стане юристом. Тому в навчанні більше уваги приділяє предметам, які знадобляться наступного літа під час вступної кампанії.

– Визначався з майбутнім фахом син самостійно, ми ж його у цьому підтримали, – каже мати хлопця Наталія Вальків, 37 р. – До вступу ще рік, однак ми вже
з’ясовуємо, де краща навчальна база. Вибираємо між Києвом, Львовом і Харковом.

Протягом випускного класу хлопець планує „підтягти” рівень знань з української, історії, англійської та правознавства. Адже саме за цими предметами доведеться складати тести для вступу. Якщо буде потреба – займатиметься з репетиторами.

– Перед початком навчального року ми купили найнеобхідніше, – продовжує пані Наталя. Звісно, протягом року витрат буде більше, адже в 11 класі потрібно буде і на віньєтки та диски збирати, і на випускний. Хоча я не відчуваю наразі, що ми, як спеціалізована школа, здаємо більше, ніж в інших закладах. У нас немає щомісячних чи щотижневих зборів, які, я чула, існують в інших.

На випускний, впевнена жінка, витрат буде більше. Потрібно подбати про святковий одяг та витратитись на організаційні моменти. Однак навіть заклад, де святкуватимуть, ще не замовляли.

– Наша школа переважно святкує в ресторані „Пролісок”, – каже пані Наталя. – Збираються разом всі класи. Однак, як буде цього випуску – ще не вирішили.
З хлопцем-випускником проблем з одягом не буде, переконані батьки Владислава. Адже йому не потрібно ані замовлених ексклюзивних суконь зі стразами та вишивкою ручної роботи, ані кілька пар взуття на зміну. Тому батьки дівчат-випускниць витратять на свято значно більше.

Коментар
Наталія ЗАГРЕБЕЛЬНА, вчитель початкових класів ЗОШ №19:
- З 1 вересня 2012р. набирає чинності новий Держстандарт початкової загальної освіти. Першокласники України навчатимуться за новими програмами та підручниками. Основними інноваціями стало те, що з 1 класу учні вивчатимуть іноземні мови, а з 2 – інформатику.

Учням 1-го класу у школі мають організувати гаряче харчування, облаштувати кімнати для відпочинку та сну і приміщення для організації рухливих ігор. Для них обладнають окремі туалети та гардероб.

Робочий тиждень передбачає для першачків додатковий розвантажувальний день - четвер, у розклад якого не вводять предметів, які потребують значного розумового напруження – математику, мови. Ігрові форми діяльності мають бути домінуючими під час навчання. Щоп’ятнадцять хвилин на уроках мови, математики і письма учням проводитимуть фізкультхвилинки та гімнастику для очей. Домашні завдання першокласникам не задаватимуть.

Навчатися письму учні першого класу будуть за допомогою зошитів з друкованою основою за певним алгоритмом, а в другому півріччі – без друкованої основи. Уроки триватимуть 35 хвилин.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    "Заздалегідь подбати про майбутній вуз" - це як?!))))) Спонсорську допомогу занести?!))) Може, про вибір його чи ще там якось?! Та й вузи вже давно вишами називаються.... Чи ВНЗ.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up