Партнер рубрики Події

Тернопіль. Бабця Катерина ночує на бетоні, а допомоги не хоче

Тернопіль. Бабця Катерина ночує на бетоні, а допомоги не хоче
У багатьох серце стискається, коли бачать бабцю, яка щоночі спить на бетоні на залізничному вокзалі. Виявляється, про жінку знають різні служби, які стверджують, що не раз намагалися їй допомогти, але вона відмовляється. Як бути тепер, ніхто не знає…

 

- Скільки приїжджаю у Тернопіль, завжди бачу на залізничному вокзалі, у залі напроти квиткових кас, стареньку жінку, яка спить, - написав читач у повідомленні "Жити на вокзалі" у рубрику "Від читачів" на сайті 20minut.ua. - Куди дивиться влада? Адже, напевно, є не один кабінет, обов'язками яких є вирішення таких проблем…

Про бабцю на залізничному вокзалі, яка ночує на бетоні, редакцію вже не раз повідомляли читачі. Небайдужі люди хочуть допомогти старенькій. Та як діяти в такій ситуації — не знають. Як з'ясувала кореспондент "20 хвилин", все не так просто. Старенька сама відмовляється від допомоги.

Відео дня
>Ночує просто на бетоні. Тернополяни, яким часто доводиться бувати на залізничному вокзалі, реагують на бабусю неоднозначно. Одні байдуже минають жінку, інші намагаються допомогти, дехто фотографує. Багато хто обурюється, адже запах від жінки, яка фактично оселилася на вокзалі, не з приємних. До того ж, по кутках приміщень вокзалу туляться ще кілька безпритульних, але спляча на бетоні жінка вражає найбільше.

- В останні кілька місяців часто їздила до Києва. Близько опівночі я щоразу бачила бабцю, яка ночувала просто не бетоні, - розповідає тернополянка Олена Денисюк. - Спершу я була шокована, що всім до неї байдуже. Запитала людей, що це за бабця. Одна з жінок пояснила, що бабця тут ночує постійно.

Тернополянка каже, що хотіла якось допомогти цій жінці, але не знала, як. Через буденні клопоти взагалі забула цю історію. Аж поки через деякий час знову ввечері не побачила стареньку, яка спала на бетоні, кутаючись у тоненький плащик. Біля неї лежав шматок хліба, продовжує наша читачка.

- Хтось кинув, як собаці. Від такого серце розривається, - каже вона. - Так боляче дивитися на людей, які довели себе до такого, Не знаю історії цієї жінки, але вона теж людина. І треба якось її рятувати, не можна стояти осторонь. Чому міліція не зважає на бабусю, де наші соцслужби, благодійні організації? Хіба для однієї людини ніде не знайдеться місця?

Дають харчі - не бере. Жінку, яка зробила вокзал своїм домом, тут знають чи не всі працівники.
- Вона вже другий рік тут. Її кілька разів забирали в геріатричний будинок, але вона постійно втікає і повертається сюди, - розповідає продавець із газетного кіоску на вокзалі, яка назвати свого імені не захотіла. - Вдень вона десь ходить, а ночувати приходить сюди.

Про життя жінки ніхто нічого не знає, вона не спілкується ні з ким. Милостині теж не бере, додає співрозмовниця.

- Не раз небайдужі люди приносили їй булочки, кефір, але старенька все відсуває, - каже продавець. - Хтозна що в неї в душі, а може, вона якусь покуту відбуває?

Правоохоронці, які чергують на вокзалі, про стареньку знають, але лише руками розводять. Мовляв, впливу на неї не мають. Адже жінка мирна, нікого не зачіпає, спиртним не зловживає, просто тихо спить собі. За таке її затримувати не можуть.

- З 81-річною Катериною Лапою ми маємо проблеми вже близько двох років, - каже начальник лінійного відділу на станції "Тернопіль" УМВС на Львівській залізниці Ярослав Матвійчук. – Щодо неї не раз писали звернення і в міськраду, і в обладміністрацію, начальнику залізничного вокзалу, а також директору Тернопільського міського територіального центру соціального обслуговування населення, керівництву обласного та міcького управлінь охорони здоров'я.

Жінку двічі направляли в геріатричний будинок у Петрикові, а також у психоневрологічну лікарню, продовжує пан Матвійчук. Та вона звідти щоразу втікала.

На контакт не йде. Ця жінка не йде на контакт ні з ким. А коли до неї підходять правоохоронці, вона поводиться неадекватно, починає кричати. Тому міліціонери її не зачіпають. Адже тоді інші люди лякаються, думають, що міліція застосовує силу до старенької.

- Згідно із законодавством, ми не можемо її безпідставно доставити у відділок міліції, - пояснює пан Матвійчук. - Вона не вчинила жодного адміністративного чи кримінального правопорушення. А те, що вона ночує на вокзалі, не є порушенням. Якщо правоохоронець безпідставно доставить цю жінку у чергову частину, ми зобов’язані написати причину її доставлення і скласти адмінпротокол чи порушити справу. А за що?

Тому правоохоронці інформують усі структури, які відповідають за таке. Саме вони мають визначити місце перебування для таких людей, як ця безпритульні, додає пан Матвійчук.

У геріатричному будинку – цілком нормальні умови. Чому жінка не хоче там жити, начальник лінійного відділу не знає. У жінки немає родичів, нікому про неї нічого не відомо, кажуть у міліції.

- Раніше були ізолятори для осіб без документів, пояснює Ярослав Матвійчук. – Згодом, згідно з постановою Кабміну, їх закрили. Тож у разі безпідставного затримання наш працівник відповідатиме за те, що порушив права людини.

Як бути з непроханою гостею, не знає і начальник залізничного вокзалу Михайло Жуков.
- Ми писали листи у міськраду, санстанцію та інші служби, бо саме вони мають вирішувати, що робити з цією жінкою, - каже він. - Я не можу просто викинути людину. До речі, на вокзалі не лише вона одна така. Тут живуть шестеро-семеро безпритульних, щоночі міліція має з ними клопіт.

Допоможуть, чим зможуть. Начальник управління соціальної політики Тернопільської міськради Марія Чашка про жінку, яка ночує на бетоні на вокзалі, дізналася від кореспондента "20 хвилин". Чиновниця каже, що їхній службі про цю людину нічого невідомо.

- Найшвидше на це мала б відреагувати міліція і повідомити нас, - каже вона. - Адже ця жінка до нас не приходила. Ми дечим можемо допомогти безпритульним — одягом, який нам дають як гуманітарну допомогу, а також харчуванням. У нас є безкоштовна їдальня для соціально незахищених людей. Також ми співпрацюємо із "Карітасом", який надає тимчасовий притулок для таких людей.

Звісно, є способи виходу з цієї ситуації, погоджується пані Чашка. Але про цей факт відповідні служби мала б повідомити міліція, вважає вона.

- Я вже маю інформацію, тож відреагую на це, - продовжує жінка. - Ми спробуємо щось зробити, але спершу треба з’ясувати всі обставини. Щонайменше харчуванням і теплим одягом ми можемо цій старенькій допомагати.

Проблема безпритульних людей - глобальна, адже у Тернополі немає притулку для таких людей, додає пані Чашка. Пристанище таким людям можуть надати у благодійному фонді "Карітас", але лише тимчасово.

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (31)
  • Anonymous

    Денисовський !Постанова КАБМІНУ : з 1 грудня 2012 року всі туалети на залізничних вокзалах БЕЗКОШТОВНІ........ Пропробуй ще дерти гроші далі.
  • Anonymous

    Бляха ви приколюєтесь?) Я колись задрімав на Львівському вокзалі, так з мене мєнти бабло зшибати хотіли, мол за те що ночую, кажу - я не ночую я задрімав хД А тут в нас лояльні які знайшлись... Їм просто не хочеться марати руки об таких "асоціальних" особистостей. По фаху - довелось бувати у психіатрічній лікарні. Поясніть, як можна втекти з закритого відділу? У людини явні проблеми, соціальна служба , а вона , явно має у штаті психіатрів, повинна вирішити дану проблему. Якщо проблема - психічний розлад - примусово лікувати. Якщо душевний розлад - провести кваліфікований психологічний патронат і допомогти асоціалізуватись, як особистість. А міліція повинна посприяти цьому. Шо за цирк? За що Ми платимо гроші у державу? Працюйте шановні! А то тільки хабарі берете і пузо збільшуєте на роботі!

    Anonymous reply Anonymous

    Просто якщо якщо кожен буде допомагати - то це тільки нашкодить. Причина ж то досі не відома! А люди явно потребують допомоги. Та й не місце їм на вокзалі. Не потрібно прирівнювати Тернопіль до інших міст. В нас місто дуже маленьке і затишне і таким і повинно залишитись. При цьому головне досягнути комфорту для всіх, наголошую - для всіх верств населення. Працюйте ограни - Ми даємо вам завдання =)
  • Anonymous

    >>>>- Згідно із законодавством, ми не можемо її безпідставно доставити у відділок міліції, - пояснює пан Матвійчук. - Вона не вчинила жодного адміністративного чи кримінального правопорушення. А те, що вона ночує на вокзалі, не є порушенням. Якщо правоохоронець безпідставно доставить цю жінку у чергову частину, ми зобов’язані написати причину її доставлення і скласти адмінпротокол чи порушити справу. А за що?

    Anonymous reply Anonymous

    Це відколи міліція така лояльна стала??? Як приняти когось на вулиці то вони раді старатись. І протокол забацають і камеру дадуть і по ниркам налуплять. І криків не бояться. А тут бачите "права людини порушимо". ХА ха ха

    Anonymous reply Anonymous

    Так це ще не все. Сам бачив як наші лінійники на вокзалі будили людей і вимагали пред'явити квиток. при демонстрації останнього, вони наголошували що вокзал не готель і спати тут не можна.
  • Anonymous

    Там ще катається вічно пяний інвалід мужик на колясці з двома попрошайками.Грошей нащібають в пасажирів і пють горілку в кафе забігайлівці на кутку біля міліції...Що вночі наливають що вдень.. А в вересні був вночі в три ночі до поїзда..Двері міліції закриті на металеву решітку вивіска МІЛІЦІЯ не горить кругом темно ----зато бабуся спить на свому місці а інвалід пяний по залу крутить на колясці......ДЕ ПОРЯДОК ???????????????? В штаті лінійного відділу міліції на вокзалі 77 чоловік А РОБОТИ НОЛЬ !!!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    77 человек? Не по феншую видно...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up