Тернопіль: Звалище облаштували на березі

Тернопіль: Звалище облаштували на березі
Аби вивезти вантажівку будівельних відходів на захисну прибережну смугу річки, слід заплатити тільки 50 гривень. Втім, після звернення тернополян та журналістів екологічні служби шукають винних в утворенні звалища біля річки

 Дошки, пляшки, бита цегла та целофан – такий непотріб звалили у прибережній захисній смузі річки Серет неподалік «Білого замку», що на об’їзній. Вітер заносить у воду шматки целофану, а дощі змивають туди вапно та цегляну крихту.
Зовсім поруч, за десяток метрів від звалища, висить табличка з інформацією про те, що на 50-метровій прибережній смузі заборонено не лише влаштування звалищ чи будь-яке будівництво, а й навіть випасання худоби.
Втім, ані табличка, ані мізерні штрафи у сумі від 21 до 49 гривень за порушення цих правил, схоже, «авторів» звалища не лякає – при в’їзді висить іржава табличка з написом «будівельні відходи» та номером мобільного телефону.
Телефоную за номером, вказаним на табличці. Слухавку піднімає чоловік. Кажу, що розібрав недавно будинок і хочу позбутися кількох вантажівок сміття. Проте додаю, що там не лише будівельні відходи, а й трохи пляшок і целофану.
- Ходка вантажної машини коштує 50 гривень, - відповідає чоловік. - Якщо вас це влаштовує, я відкриваю, і возите, скільки хочете. Можете везти все, але щоб не було прокладок і целофану. Бо вітер то розносить, і антисанітарія виглядає. А мене за те штрафують. Я робочих поставлю, тож вони приберуть.
Чоловік каже, що таке сміттєзвалище організував за власною ініціативою. Адже згодом там мають будувати житловий масив. Втім, нагадаємо, в охоронній 50-метровій зоні річки заборонено також будь-яке будівництво.
- Ті 50 гривень - то для бульдозера – щоб потім пригорнув, - пояснює чоловік. - Там буде дорога до житлового масиву. Я єдиний роблю це за власною ініціативою. Маючи там землю під забудову, роблю насип. Там буде колись дорога.
Тернополяни, які звернулися у редакцію з інформацією про звалище біля річки, також повідомили природоохоронній організації.
- Проїжджав там на ровері і був шокований – знайшли де відходи скидати, - каже тернополянин Олег Стахівський. – Мало того, що базарники скидають у річку все сміття – погнилі кавуни, цибулю, ящики, целофан. Так тут ще й звалище влаштували. А поруч з очерет росте, кущі, рибалки сидять, дикі качки плавають. Навіщо ж гадити у такому природному куточку?


Природоохоронні служби відразу відреагували на звернення тернополян та журналістів і в той же день, 11 жовтня, виїхали туди.
- Ми разом з представниками Петриківської сільської ради виїхали на місце події і справді виявили ознаки порушення, - каже заступник начальника Державної екологічної інспекції Едуард Ференц. - Зараз фахівці підраховують збитки, завдані природі, та обстежують цю ділянку. Якщо порушення підтвердиться, винуватцям дадуть припис власними силами ліквідувати шкоду, завдану природі, та оплатити збитки. Якщо ж винуватці не знайдуться, передамо інформацію в органи УМВС.
Про те, що звалище будь-яких відходів не можна облаштовувати у такій близькості біля річки, підтвердили і у Тернопільському міжрайонному управлінні водного господарства. Воно, як вказано на табличці біля річки, відповідає за дотримання режиму в межах прибережної захисної смуги.
- За збереження 50-метрової прибережної захисної зони річки відповідає насамперед орган місцевого самоврядування того населеного пункту, до якого відноситься ділянка, - повідомив головний інженер управління Сергій Бліндар. – І однозначно облаштовувати звалище та й взагалі смітити у цій ділянці заборонено.


Цікаво, що найняти вантажівку та законно вивезти кузов будівельних відходів у Тернополі можна за 400 гривень – такі ціни подають перевізники в Інтернеті.
Газета «20 хвилин» стежитиме за розвитком подій, і у подальших номерах ми напишемо, чи ліквідували звалище на березі річки та чи покарали винних.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    потрібно було , новернути в сторону базара з обїзної і описати як неукраїнці прямо на дорозі продають кавуни, створюючи реальну небезпеку для дорожнього руху. зробити фото величезних фур і сміття біля них.прицепи стоять і на мості, і на траві, і під самою заправкою.цікаво послухати коментар надала і його славної муніціпальної поліції. герої проти бабці з молоком а оштрафувати і вигнати армян з азерами які також незаконнно торгують?
  • Anonymous

    Хочу звернути увагу шановного заступника начальника Екологічної інспекції пана Едуарда Ференца про створення нового смітника по вул. Микулинецька (навпроти авторинку) великим забудовником Лилом, який забрав у 40 сімей городні ділянки і відвів під стихійне сміттєзвалище для будівельних і побутових відходів.
  • Anonymous

    це яким тре бути дибілом шоб газову трубу персипати мусором і поній трактором горнути галіцаї в тернополі мабуть самі тупарилі серед украєнців
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up