Партнер рубрики Події

Тернопіль: “Наш будинок – наче після воєнних дій”

Тернопіль: “Наш будинок – наче після воєнних дій”
Конфлікт На Руській люди протестують проти реконструкції підвального приміщення. Кажуть, що підвали у їхньому будинку в аварійному стані і їх потрібно ремонтувати, а не реконструювати

З середини липня проводять реконструкцію підвальної частини будинку №20 на вул. Руській, незважаючи на заборону міської ради.
Нагадаємо, у центрі Тернополя у будинках за адресою: вул. Руська, 18, 20 і 22 рішенням виконкому міської ради заборонили будівельні роботи. Пов’язано це з підземними ходами поблизу церкви Різдва Христового. Через це вода затікає під фундаменти будинків, пояснюють мешканці. Однак роботи у підвалах таки проводять.

Підлога просіла на півметра - Наш будинок – наче після воєнних дій, - розповідає один із мешканців будинку Анатолій Жукінський. - На майданчику - величезні ями. Під час дощів вода піднімається аж до колін. У будинку багато приватизованих помешкань: похоронне бюро у трикімнатній квартирі, приміщення, яке готують під лото... Через це у людей, які живуть поверхом вище, тріскають стіни. Підвали будинку - аварійні. Їх збудували з тонких плит, які провалюються, їх підтоплюють підземні води. Три підвали приватизував музей. А один із найбільших, що раніше належав жеку, - реконструюють. Йому згодом нададуть комерційний статус.
Один із мешканців будинку, Євген Бунт, ще у 2005 р. набув право власності на цей підвал. Продавцем стало управління обліку та контролю за використанням комунального майна. У людей виникають сумніви щодо правомірності набуття права власності на це приміщення. Також їх хвилює, наскільки безпечними є роботи, які проводять біля фундаменту будинку.
- Минулого року підлога у підвальних приміщеннях просіла більше ніж на півметра. - розповідає Анатолій Жукінський. - Також зсунулись стіни підвалів 1-го, 2-го і 4-го під’їздів. Цю ситуацію ще досі не виправили. У червні підприємство “Теплокомуненерго” проводило роботи із ліквідації підтоплення сусідніх будинків - на Руській, 18 та 22. Наслідки цих робіт також не усувають.
- Будівельні роботи, які проводять у підвальній частині, створюють незручності при пересуванні двором, - розповідає пан Жукінський. - Під час робіт вимикають електро- та водопостачання. Хоч реконструкція охоплює значну частину прибудинкової території, її проведення не погоджували ні з ким із мешканців.
Люди зверталися до міського голови Сергія Надала. Він відповів, що проведення будівельних робіт на території будинку тимчасово заборонили рішенням виконкому міськради, а власника підвалу оштрафують на адмінкомісії. Проте цього так і не сталося.

Кажуть, заборона була тимчасовою Представники муніципальної поліції та архбудконтролю провели перевірку 18 серпня. За словами Анатолія Жукінського, працівники поліції були налаштовані скласти протокол про незаконне будівництво, та після розмови з власником у його квартирі виявили лише порушення екологічних норм.
Після звернення мешканців по телефону до інспекції архбудконтролю вони отримали відписку заступника начальника Володимира Шенгери, що виконання робіт у липні 2012 р. розпочали згідно з дозволом, наданим у лютому 2008 р. Термін його дії – до IV кварталу 2008 р. А вже у ході робіт 23 серпня 2012 р. видали інший дозвіл на будівництво.
Володимир Шенгера пояснив “20 хвилин”, що будівельні роботи відповідають вимогам проекту, а дозвіл від 2008 р. продовжили. Крім того, чиновник додає, що власник має усі документи, які надають йому право розпоряджатися своєю приватною власністю згідно з Законом „Про регулювання місцебудівної діяльності”.
- На території біля будинку є інші проблеми, за які потрібно штрафувати жек. Це питання ми вирішимо, - додає посадовець.
Власник підвалу Євген Бунт розповів, що хоче зробити ремонт у своєму приміщенні, а саме поставити двері та поміняти труби.
- Ми розпочали ремонт, маючи дозвіл із 2008 року. Будівельні роботи планували ще тоді, але через певні труднощі довелося їх відкласти, - пояснює пан Бунт. – У серпні видали новий дозвіл на проведення робіт. Ми пройшли всі необхідні інстанції. Те, що навколо будинку погром, – провина жеку. Міська рада оштрафувала мене на 340 гривень за забруднення території. А на будівництво я маю повне право.
Начальник жеку №5 Михайло Лучко розповів, що заборона на проведення будівельних робіт у будинку була пов'язана зі святкуванням Дня міста.
- Будинок перейшов до нас від жеку №3, який за десять років нічого не зробив, - додає пан Лучко. – Ми виправляємо цю ситуацію.
Будівельні роботи поки що призупинили. Мешканці будинку тим часом надіслали листа прем'єр-міністру України Миколі Азарову із проханням вжити заходів щодо усунення порушень їхніх прав. Наскільки законним є набуття права власності на підвал у будинку на вул.Руській, 20, з’ясовує прокуратура міста.

Відео дня
>Оксана БУЧКО, 0-97-913-54-73
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    Самовільна забудова дворів, парків... Легалізація продажу пива в парках... Чим ще може похвалитися "Свобода"
  • Anonymous

    муніципали -- парали, навіть нікого не штрафують за спалювання листя, а тернополяни труяться. але це такі ж трударі як надал і його команда. пора "свободу" гнати в хвіст
  • Anonymous

    "А вже у ході робіт 23 серпня 2012 р. видали інший дозвіл на будівництво" чому видають дозвіл заднім числом на незаконні роботи, проти яких виступають мешканці будинку? чому ніхто не питає дозволу мешканців будинку при забудові території спільного користування? для чого у місті муніципальна міліція, яка мала боротися із самовільним будівництвом?
  • Anonymous

    роботи насправді не призупинені. муніципальна міліція, як і контролюючі органи, бездіяльні. зрозуміло, що очі вони закривають на порушення не задурно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up