Один день на лижах може коштувати до 300 гривен

 Один день на лижах може коштувати до 300 гривен
Сезон катання на лижах засніженими Карпатами розпочали тернополяни. У гори їдуть і за путівками, і дикунами. А дехто навіть збирає команди для походів

Тернополяни обирають курорти у Буковелі, Драгобраті, Славському. Із початківцями там працюють професійні інструктори. А ті, хто добре катається на лижах, може сам спробувати навчати інших.

- Я навчився кататись на лижах у дев’ять років. Тепер катаюсь у середньому двічі на місяць, - розповідає 25-річний тернополянин Андрій Гуменецький. – Відпочинок на лижах – це море адреналіну. Ти спускаєшся з гори, іноді розвиваючи швидкість 100 км/год, долаєш перешкоди, а потім з відчуттям приємної втоми зупиняєшся погрітись десь у кафе чи дерев’яному будиночку посеред гір.



І вчитись кататись, і навчати інших


Андрій вже встиг побувати на різних лижних курортах України. Каже, що вибір залежить від підготовки людини.

- Початківцям рекомендую їхати кататись у Буковель, - продовжує хлопець. – Там є сучасне обладнання, нові підйомники, доглянуті траси протяжністю близько 50-ти кілометрів та професійні інструктори. Але це водночас найдорожчий курорт в Україні. Послуги там інструктора коштували до 450 гривень за дві години. Можна купувати абонементи ще на початку літа, так буде дешевше. А якщо цього не зробити, то платити доведеться за один день до 300 гривень.

Окрім того, у Буковелі працюють гірськолижні школи та сноуборд-школи. Ті, хто професійно катається на лижах, мають можливість працювати інструкторами чи асистентами.

- Набір тривав до 23 грудня, - розповідає 23-річна тернополянка Світлана Поліщук. – Працівникам школи оплачують проживання, харчування, медичну страховку. Також можна проходити тренування з підвищення майстерності, кататись на лижах чи сноуборді у вільний від роботи час, а ще скористатись знижками на покупки в магазинах та відпочинок у розважальних закладах курорту. Пропонують працівникам взяти участь у фрірайд-турах на Говерлу та Петрос. Це чудова можливість відпочити і заробити навіть для тих, хто не дуже вміло катається на лижах. Адже від асистента та інструктора таких умінь не вимагають.

Високі траси і низькі ціни


Найвисокогірнішим курортом в Україні є Драгобрат, що у Закарпатській області. Там —старіше обладнання, зате для справжнього любителя катання є великі можливості. А ще – нижчі ціни, каже Андрій Гуменецький.
- У Драгобраті можна вийти на гірський хребет та спуститись з вершини 1889 метрів. Це прекрасна нагода для вільного катання і фрірайду, - ділиться досвідом Андрій. – За 10 підйомів я платив там 100 гривень. Добиратись туди потрібно спершу поїздом до Ясіня, а потім — на таксі до курортного місця. Щоправда, сезон там розпочинають пізніше, ніж у Буковелі, бо не використовують штучний сніг.


Хлопець радить любителям лижного відпочинку спробувати всі курорти. Мовляв, кожен із них має щось особливе. Якщо економити, то дводенна поїздка на лижі, за його словами, обійдеться до 300 гривень.
- Я був також у Славському, де можна кататись на горах Тростян, Захар Беркут, Погар, Грабовець. А ще гарно відпочивати в Карпатах у таких місцях, як Пилипець, Ворохта, Казмєщик, - додає Андрій. – Житло можна знайти через знайомих або в Інтернеті. Ціна залежить від курортного місця і умов проживання. У середньому проживання за добу обходиться у 100 гривень. Ми навіть інколи ночуємо в наметах чи колибах. Але для цього потрібно мати відповідне спорядження.

Лижний похід — для команди

Похід можна організувати й самому, зібравши команду. А ще тернополян запрошують приєднатись до походів, які організовує асоціація спортивного туризму.

- Наш маршрут - річка Чорний Черемош - хребет Кринта-Скупова - хребет Гринявські Полонини - хребет Чивчин - гора Піп-Іван Чорногірський - село Дземброня - річка Чорний Черемош. Організовуємо лижний похід після Нового року – з 3 до 10 січня, - розповідає голова асоціації Володимир Горон. - Маршрут зараз у процесі розробки. Але там точно будуть хребти, ліси, вершини, спуски і підйоми. Похід буде в прикордонних територіях, тому треба робити попередню заявку і мати із собою паспорт. Для початківців організуємо простішу частину мандрівки. Ну а глухі, неходжені та ведмежі місця будуть у другій половині походу.
Витратити на проїзд доведеться приблизно 200-250 гривень, на харчування – до 30 грн/день. Палиці потрібно мати свої. Хто немає лиж – оренда коштує15 грн/день. А загальне спорядження для тих, хто нічого немає чи не хоче брати із собою, - 10 грн/день. Туди входять казани, намети, сокири-пили, сітка, сани, каже пан Горон.



Турагенції допоможуть із житлом

Для тих, кому важливий комфорт під час відпочинку, туристичні агенції пропонують свої послуги. Там шукають місце проживання, дають спорядження напрокат, а ще на деякі курорти організовують переїзд.

- У Буковель переїзд коштує 130 гривень у дві сторони, - розповідає менеджер туристичної компанії “Захід-travel” Оксана Навольська. - Проживання у двомісному номері – 265 гривень за добу. Спорядження можна взяти напрокат від 70 гривень, додатково пропонуємо напрокат зимовий одяг – від 60 гривень. Катання коштує 200 гривень у день. Акційний абонемент замовляють ще влітку. На Новий рік поїхати в Карпати — удвічі дорожче, проте вільних місць уже немає.

Турагенція “Калімера-Тур” пропонує проживання у готелях від 200 до 850 гривень. Переїзд агенція не організовує.

- Ми шукаємо готелі у Буковелі, Драгобраті, Славському, Яремчі. Проте добиратися тернополяни туди повинні самі. Спорядження беруть напрокат вже на місці, - розповідає власник турагенції Наталія Стасій.
У турагенції “Гулівер-ТУР” у післяноворічний період замовити житло в Карпатах коштує від 150 гривень за добу. Замовити номер на Різдво можна від 165 гривень за добу.

- Загалом люди їдуть туди і назад. Тому потреби у бронюванні готелю немає. Їдуть на Новий рік, хоч ціни дорожчі в два рази. Ціна залежить від самого курорту. А в гори за кордон на Новий рік можна поїхати за 225 євро, - говорить директор турагенції Юрій Човган. – Також вигідно брати абонементи протягом літнього періоду з 50% знижки.

Відео дня
>

Досвідчені лижники радять початківцям обов’язково брати інструктора, який пояснить основні елементи катання. А ще потрібно обирати легші траси. Адже лижний відпочинок має один мінус – люди часто травмуються.

- Це — гірка. Від всього не вбережешся, - розповідає 22-річна тернополянка Катерина Гіпська. -Відпочинок там справді красивий і, до речі, набагато дешевший, ніж на морі, а враження особливі. Ми їздили часто на вихідні в Славське. Вранці є поїзд із Тернополя. Він приїжджає о 8.00. Можна брати лижі напрокат за 70 грн і їхати на Захар Беркут або на Тростян. Для початківців краще кататись на “Політехніку”. Закривають підйомники о 17.00. Потім ще можна у сауну на годинку і до 21.00 — іти на поїзд додому. Дешево і сердито!



Довідка:

Відпочинок в Буковелі:
Вартість трансферу та страховки - 110 грн./чол.
1 день - 335 грн;
5 днів – 2500 грн
Спорядження:
Комплект ( лижі, черевики, палиці) – від 69 до 325 грн;
Сноуборди ( дошка, черевики) – від 69 до 155 грн;
Сноублейди (комплект з черевиками) – від 121 до 185 грн;
Шоломи захисні (обов'язково для всіх на схилах ТК "Буковель") – 25-30 грн;
Послуги інструктора: 225 грн/год;
Проживання:
Готелі, хостели, бази відпочинку, санаторії - від 150 гривень;
Садиби, приватні помешкання – від 60 гривень.

Оксана БУЧКО, 0-97-913-54-73

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up