Партнер рубрики Події

Тернопіль: Серет несе дохлу рибу (ОНОВЛЕНО)

Тернопіль: Серет несе дохлу рибу (ОНОВЛЕНО)
Не одна сотня дохлої риби проплила під мостом над річкою Серет у селі Острів 10 травня, кажуть селяни. Вони не на жарт налякались – річка занамулена і від неї неприродно пахне.

Таку картину у селі люди спостерігали ще від обіду.
- Спершу риба ще хапала повітря, плюскалась, - каже очевидець Сергій Лісовський – Її було багато. А тепер вона вже слабкіша. Якщо ще більша плюскається біля берега, то мальок весь вгору поспливав. 


За словами чоловіка, у річку, ймовірно, потрапила хімія. Адже такого жахливого кольору і запаху вона ще ніколи не мала. Тож люди попереджали один одного, аби не напоювали корів водою звідти.


- І що дивно, - додає Сергій. – Сьогодні на річці - ні качки, ні гуски, хоча ще вчора їх тут плавало багато. Але що ж тут дивуватись, річка схожа на смердючу калюжу.

Відео дня
>
Від побаченого були шоковані й рибалки. Кажуть, що тепер довго доведеться чекати, допоки риба знову відновиться тут.


- Дивно якось, як спіймають людину за риболовлею, то такий штраф дадуть, що ого-го, - говорили рибалки, що проходили повз міст. – А тут загинула сила-силенна риби, а де ж ті перевірки? Чого не видно нікого?


З води вилазили вужі і щурі
Причину масової загибелі риби люди порадили шукати у Великій Березовиці. Мовляв, саме звідти до річки потрапили хімічні речовини внаслідок поломки на водоочисних спорудах. Невдовзі після звернення жителів Острова, у редакцію звернулись й жителі Великої Березовиці. Побачене й почуте у селищі люди зняли на відео. За їхніми словами, така ситуація тривала уже три дні.


 - Жителі села розповідали, що пробували видзвонити й екологів, - розповідає депутат селищної ради Віталій Крутиголова. – Але їм відмовили. Відтак цим питанням перейнялась наша громадська організація «Захист».


У той час, за інформацією жителів Березовиці, риба продовжувала спливати вгору, а вужі і миші тікали з води. Побачене шокувало селян.

 


З такою скаргою 11 травня у редакцію звертались й жителі й інших населених пунктів, розташованих неподалік від Тернополя. Мертву рибу бачили у районі сіл Мишковичі та Буцнів.


- Поспливала риба і велика, і мала, - каже пан Богдан. – Більша риба була більш жвавіша. Люди збирали метрових щупаків.


Не знають, що потрапило у воду
За роз’ясненням ситуації ми звернулись до водоканалу, управління рибоохорони та регулювання рибальства в області. Вранці 11 травня пояснити ситуацію у більшості із згадуваних інстанцій ще не могли, хоча проблеми не заперечували. Так, за інформацією селищного голови Великої Березовиці, біля річки працювали окрім екологів та рибоохорони, й працівники прокуратури. Після обіду у згадуваних інстанціях уже розповідали про ситуацію, яка склалась у селищі.


- Риба загинула на відрізку нижче від Великої Березовиці до села Микулинці Теребовлянського району, - говорить завідувач сектору використання і відтворення водних біоресурсів, головний іхтіолог області Інна Гоч. – Серед мертвої риби ми бачили представників чи не всіх видів річкової фауни – лящі, карасі, гірчаки, веризуби, пічкурі та інші.


За словами пані Гоч, на місце виїжджала лабораторія екологічної інспекції, брали заміри й працівники лабораторії водоканалу. Яка ж хімічна речовина спричинила загибель риби, з’ясують уже екологи.


Як тільки з’являться результати аналізів, управління рибохоронни підготує рахунок зі збитками. Втім, кому саме його виставляти, доведеться знову ж таки - з’ясовувати.


Скинули зворотні води з очисних споруд
Факт масової загибелі водних живих ресурсів у річці Серет взяли на контроль й у прокуратурі. Після огляду місця, представники прокуратури області та контролюючих природоохоронних органів встановили, що у річку Серет скинули зворотні води із очисних споруд водоканалу.  


- Як наслідок, виявлено масову загибель риби і забруднення річки Серет по ходу її течії у бік сіл Острів та Буцнево Тернопільського району, - кажуть у прес-службі прокуратури. - З місць забруднення працівники відділу інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції у області відібрали взірці води.


Наразі, кажуть у прокуратурі, працівники підраховують збитки, заподіяні навколишньому природному середовищу. А також встановлюють вміст забруднюючих речовин у річці Серет. Згодом, піднімуть питання про притягнення винних осіб до відповідальності та відшкодування збитків.


У Серет потрапили агресивні стоки
Шукатиме винних у забрудненні річки й водоканал. Адже, як кажуть тут, до забруднення ймовірно призвели багаторазові скиди забруднюючих стоків якимось із підприємств.


- Наразі не встановлені підприємства-забруднювачі, які протягом кількох останніх днів неодноразово здійснювали залпові скиди стоків з надмірною концентрацією шкідливих речовин, - каже директор «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма. – Внаслідок їх потрапляння на каналізаційні очисні споруди, відбувся негативний вплив на життєдіяльність активного мулу нижньої площадки, що відповідає за якість біологічної очистки стоків. Як результат, активний мул поступово почав відмирати і не може повноцінно виконувати функцію очистки.


Незважаючи на вжиті заходи, працівникам цього комунального підприємства не вдалося втримати ситуацію під контролем. Відповідно значна частина недостатньо очищених стічних вод потрапила на біологічні ставки, а з них - у річку Серет. Наразі працівники водоканалу працюють над пошуком джерел скиду надмірно забруднених стоків і припиненням скиду та відновленням роботи активного мулу в аеротенках каналізаційних очисних споруд.
 

Світлана ГРИВАС,

0-96-709-7460

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Anonymous

    скоро всі помрем
  • Anonymous

    підараси!
  • Anonymous

    http://20minut.ua/Новини-Тернополя/news/Тернопіль-у-річку-Серет-спустили-200-тисяч-тонн-фекалій-10224517.html
  • Anonymous

    Видів сьогодні всьо що в річці твориться це просто п.....ц риби дохлої дох.....я а сама вода така мутна і темно зеленого відтінку це тільки можна уявити яка концентрація тих хімікатів, що в воді і не розчиняється . Це ще можливо повязане з відстійниками бо як їхати по вул Микукулинецькій то такий штин ох.....ний . Щось водоканал ніх....я не робить по нейтралізації тих відстійників а це антисанітарія при якій можуть бути спалахи дуже небезпечних хвороб .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up