Партнер рубрики Події

Тернопіль: Якщо ОСББ не тільки на папері, жителі платитимуть менше

Тернопіль: Якщо ОСББ не тільки на папері, жителі платитимуть менше
Коли будинок передають на баланс об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, міська рада має провести капітальний ремонт споруди. Втім, як свідчить досвід, ремонтують не завжди

Уже 250 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків зареєстровано у Тернополі. Втім, більшість із них існують лише на папері, запевняє голова асоціації споживачів комунальних послуг Петро Ландяк.
- У Тернополі так склалося, що реально працюють близько 50 ОСББ, - каже пан Ландяк. - Більшість створюють лише для того, аби була хороша статистика. І насправді їх обслуговує звичайний жек, а мешканці будинку можуть навіть не знати, що у них — ОСББ.
Ще з 2010 року керівництво держави говорить про реформу житлово-комунального господарства. Основна її ідея зводиться до одного, що створені при СРСР житлово-експлуатаційні контори мають зникнути. На зміну комунальникам мають прийти об'єднання співвласників і керуючі компанії.
У Міністерстві житлово-комунального господарства порахували, що до 2014 року 60% житлового фонду має вийти з-під прямого керівництва житлово-експлуатаційних контор і завдяки створенню об'єднань співвласників багатоквартирних будинків перейти у розпорядження мешканцям.
У Тернополі тепер є близько 1300 багатоквартирних будинків, з яких 19% лише на папері обслуговують ОСББ. Якщо ж брати до уваги 50 ОСББ, які діють не лише на папері, то реальне число — чотири відсотки.
Тернополяни втрачають багато можливостей, працюючи далі із жеками, адже таке об’єднання має дуже багато плюсів. За словами голови громадської організації “Кредо” Володимира Хорошева, все, що розміщене у будинку — від підвалу і до даху — належить мешканцям.
Юридичне оформлення прибудинкової території дає змогу не тільки використовувати її на свій розсуд, а й менше платити за обслуговування. Адже часто житлові контори встановлюють розмір цієї території на власний розсуд. Іноді вона може бути більшою, ніж є насправді. Відповідно, у такому випадку люди сплачують зайве.
Серед інших плюсів створення об'єднання — самостійність визначення робіт, які мають проводити в будинку, і самостійне визначення вартості комунпослуг. Також це можливість додатково отримувати надходження за рахунок здачі в оренду нежитлових приміщень.
Окрім того, коли будинок передають на ослуговування ОСББ, нові власники можуть вимагати, аби попередній балансоутримувач, а саме міськрада, провела капітальний ремонт будівлі власним коштом.
Однак, як зазначає голова Асоціації споживачів комунальних послуг Петро Ландяк, у Тернополі таким правом скористалося небагато об'єднань.
Із капітальним ремонтом при передачі на баланс ОСББ у Тернополі складно, - каже співрозмовник. – Будинки, які відремонтували таким чином, можна перерахувати на пальцях однієї руки. Однак часто ОСББ створюють у новобудах, і капітальний ремонт там не потрібний. Якщо ж будинок старий, зазвичай ремонтують дах, мережі тепло- та водопостачання і водовідведення. Також лагодять усе, що є на прибудинковій території. Міськрада складає акт технічного огляду будівлі, і згідно з ним виділяє необхідну суму.

 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    осбб це хороша річ, однак вони стали засобом махінацій жеків котрі викачують гроші і нічого не роблять. нові будинки апріорі не повинні попадати до жеків, бо там одна людина може зробити все(прибирання, лампочки, показники, пісок, сніг) і платити можна менше. Стосовно статті то вже є термін - "кастроване осбб", що означає формальне обєднання і оплату жекові.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up