Тернопіль: вагітним варто гратися у піску, каже психолог

Тернопіль: вагітним варто гратися у піску, каже психолог
Аби дитя народилося здоровим, молода мама має себе правильно налаштувати. Розмови – замало. Потрібні заняття з психологом. І вони у пологовому - безкоштовні.

- Мені – 45. До пологів уже готується моя донька, - каже тернополянка Марія Муран. – Боюся за неї ще більше, ніж колись переживала за себе…

Жінка досі зі страхом згадує, як 22 років тому виношувала дитину, а потім важко її народжувала. Каже, що кілька останніх днів перед пологами проплакала, а повернувшись додому із пологового, постійно була у поганому настрої.

- Співчуваю пані Марії. Так, 20 років тому психологічній підготовці молодої матері до пологів приділяли недостатньо уваги, - каже перинатальний психолог Алла Тимчак. - Тепер – усе по-іншому.

Жінкам потрібна різна допомога
Алла Тимчак 14 років консультує жінок індивідуально, проводить сімейні та групові заняття. Надає психологічну підтримку під час вагітності, пологів та у післяпологовий період.



- Коли ми лише починали запроваджувати програми підготовки до партнерських пологів, на заняття просто приходили вагітні зі своїми чоловіками, - каже вона. – Усі сідали в коло. Ми разом спілкувалися, дивилися спеціальні фільми. Згодом почали практикувати арт-терапію - терапію мистецтвом.

Тепер цим терміном, як каже психолог, позначають усі види занять творчістю, які проводять фахівці у лікарнях з діагностичною та терапевтичною метою.

- Нині підхід до роботи з вагітними змінився, - продовжує психолог. – Працюючи у відділенні патології, я помітила, що одна група жінок готова до традиційного сприйняття матеріалу, інша – почувається під час таких занять тривожно. Тож потрібно проводити психодіагностику, індивідуальні заняття.


 

Відео дня
>Тому тепер формують різні групи підготовки до пологів. Для жінок, які практично здорові та очікують дитину у комфортному середовищі, - одні. Для майбутніх мам, психоемоційний стан яких слід гармонізувати, - інші.

Допомагає лише піскотерапія
Дев'ять місяців для того природа і дає, щоб жінка весь цей період стежила за своїм фізичним здоров'ям, відвідуючи лікаря-гінеколога, терапевта, кардіолога тощо, а також - за своїми психоемоційними станами. Велика ймовірність, що вагітність пройде без особливих проблем, якщо жінка себе правильно на це налаштує.



- Звісно, є різниця, якщо дитину чекає жінка, яку підтримують чоловік і родина, і жінка, яка почувається одинокою впродовж вагітності, - визнає Алла Тимчак. – У таких випадках ми підбираємо різні програми.

Рідко, але трапляється, коли вагітну надто часто переслідують нав’язливі думки, страхи, які не мають під собою реального підґрунтя, тобто фобії. Якось лікар-гінеколог направила до психолога вагітну, яка не могла пояснити свого стану. Після бесіди психолог порадила вагітній проконсультуватися у психотерапевта або психіатра. Утім, психіатр сказав, що усунути подібні стани під час вагітності – складно, бо без ліків не обійтися, а жінкам в очікуванні вживати такі препарати не бажано.

- Саме таким, як ця пацієнтка, можна запропонувати відвідувати індивідуальні заняття з піскової терапії, - пояснює психолог. – Цей метод дає унікальну можливість пізнавати свій внутрішній світ за допомогою піску, великої кількості мініатюрних фігурок і відчуття свободи та безпеки, захищеного простору, які прагне створити психолог для своїх клієнтів.



Наша співрозмовниця вже переконалася, що цей метод є дійсно ефективним. Однак все врешті залежить від того, наскільки відповідальною є сама вагітна. Та пацієнтка приймала гомеопатичні ліки, які приписав їй психотерапевт, і раз в тиждень протягом усієї вагітності приходила на індивідуальні консультації до психолога. Пологи у неї минули нормально, із застосуванням мінімуму медикаментів. Дитинка здорова.

Усі заняття - безкоштовні
Заняття із психологом, як каже пані Тимчак, – добровільна справа.

- Арт-терапію, музикотерапію, казкотерапію чи піскову терапію пропонують, зважаючи на покази. Ми нічого жінкам не нав’язуємо, - продовжує психолог. – Я просто приходжу у палату, де жінки лежать на так званому збереженні, і кажу: "Якщо хтось бажає, можете відвідати заняття з арт-терапії. Коротко пояснюю, що це таке". Прийти до нас можуть і жінки, які просто стоять на обліку. Їм кажуть про це дільничні гінекологи.



Дехто до психолога приходить за порадою подруг, знайомих. Сеанси є як індивідуальними, так і груповими. Різні вони і за тривалістю. Наприклад, індивідуальне заняття із піскової терапії - 50 хвилин. Групова арт-терапія, в якій беруть участь 8-10 вагітних, може тривати і довше. Причому всі ці заняття у робочий час психолога – безкоштовні для жінок.

- Іноді майбутні мами у патології лежать по кілька місяців, - додає психолог. – Зберігати увесь цей час спокій і нормальний психоемоційний стан – важко. Для цього насамперед і потрібна наша допомога. Окрім того, саме арт-терапія та піскова терапія показана жінкам, які свого часу втратили немовля. Їм перед новими пологами я дуже рекомендую пройти кілька занять із психологом.



До речі, на заняттях із жінками психолог говорить і про період, що настає після пологів. Розповідає їм що таке материнська меланхолія, післяпологова депресія.

- Часто чую від жінок після такого заняття: "Ой, а у мене такий стан був після перших пологів. Мені соромно було комусь про це розповідати…", - пригадує психолог. - Тому у разі виникнення подібних проблем, жінки знають, що потрібно звертатися за допомогою. Буває, жінка спершу приходить на групове заняття, а потім просить, аби я з нею попрацювала індивідуально. Сам-на-сам їй просто легше говорити про якісь особистісні проблеми.

Із висновками не поспішають
Під час арт-терапії психолог працює за двома основним програмами: "Позитивний план пологів" і "Образ дитини". Якщо є відразу кілька жінок, які проявляють тривожність у поведінці, мають страхи – перед пологами, білими халатами тощо, Алла Тимчак підбирає для них інші програми. Причому вагітні можуть обирати, чим саме вони займатимуться. Хтось малює, комусь подобається ліпити з пластиліну, інші, наприклад, – вчаться робити ляльки-мотанки. Причому не йдеться про створення шедевру. Головне – аби жінка цілком виразила в цій роботі свої почуття, переживання.



- Піскова терапія підходить також і для групової роботи, - продовжує психолог. – Причому нічого не проголошую "на публіку". Індивідуальні консультації, якщо є така необхідність, відбуваються після групового заняття.

Часто через створені у піску картини вагітні "розповідають" про такі проблеми, які словами описати не можуть. Психолог бере це все до уваги, але з висновками не поспішає.

- Якось на арт-терапію прийшла жінка, яка все малювала чорним олівцем, - пригадує Алла Тимчак. – Можна було подумати, що такий вибір спричинений якоюсь трагедією, серйозною проблемою. Однак виявилося, що майбутня мама – художник-графік і їй просто подобається малювати чорним олівцем.

Аби докопатися до причини проблем, поряд з психодіагностикою, психологи проводять бесіди. Алла Тимчак погоджується, що наявність духівника – ідеальний варіант для будь-якої людини, яка потрапила в скруту. Утім, далеко не всі обирають цей спосіб зцілення душі.

- Дехто розповідає про себе стільки, що мусиш перебити. Адже тоді на груповому занятті інші жінки не можуть і слово вставити. Але є жінки, які не можуть проговорити свою проблему, - каже психолог. - Їм я рекомендую відвідати заняття з піскової терапії. Адже пісок – древній матеріал. Коли жінка бере його в руки, вона себе наче в дитинство повертає.

Найкращий час для примирення
Майбутні мами схильні поводитися, як діти. Їм хочеться, щоб їх хтось погладив, пригрів. Тому, на думку психолога, це – найкращий час для примирення з рідними.

- Знову стають дуже важливими стосунки вагітної із її матір'ю, - каже психолог. - Інколи на заняття "Школи материнства" вагітні приходять із мамами. Я це завжди заохочую.



При підготовці до партнерських пологів фахівці працюють і з чоловіками.

- Це дає не лише знання, а й допомагає подружжю підготуватися до майбутнього психологічно, - каже пані Тимчак. - До речі, я не схильна показувати під час занять фільми із процесом пологів. Багатьох такі зйомки травмують. Не всі жінки здатні спокійно таке переглядати. До того ж, на плівці – пологи іншої жінки. У вас вони можуть бути зовсім не такими…



До речі, наразі у перинатальному центрі триває ремонт. Незабаром там обладнають кабінет психолога, який відповідатиме всім найсучаснішим вимогам. Тоді вагітні зможуть отримувати ще якіснішу допомогу.

Довідка
Алла Тимчак - учасник міжнародного навчального проекту з Піскової терапії, пройшла курс за напрямком "Психодрама". Сертифікований консультант симптом-термального методу пізнання жіночої плідності, викладач програми Teen's Star.

Навчалася у міжнародних тренерів з США, Польщі, Німеччини, Росії. Сертифікований інструктор з підготовки до пологів, партнерських пологів, консультант з грудного вигодовування, практикуючий психолог-консультант, психолог у Клініці дружній до молоді.

Блог Алли Тимчак: motherfatherhood.blogspot.com. Як перинатальний психолог Обласного перинатального центру "Мати і дитина" приймає у кабінеті психолога (№6) на вул. Замковій, 10. Контактний телефон – 097-572-98-77.

Заняття "Школи материнства" та "Школи мами і тата": відділення патології - щодня об 11.00, кабінет психолога – середа, 13.30, п'ятниця, 17.30.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • isabella ahha

    Вітаю всіх моїх друзів, будь-хто, хто сьогодні читає це свідчення, повинен святкувати зі мною та моєю родиною, тому що для деяких людей все почалося як жарт, а інші сказали, що це неможливо. Мене звати Ізабелла Ітан, я з України, але разом із дружиною переїжджаю до Чикаго, США. Я щасливо одружений, маю двох дітей і чудову дружину. З моєю сім’єю сталося жахливе, я втратив роботу, а дружина пішла з дому, бо я не міг подбати про себе та потреби. Моя родина. Вона і мої діти в той момент. Дев’ять років мені це вдавалося, жодна жінка не підтримає мене, щоб доглядати за дітьми. Я намагаюся надіслати тести своїй дружині, але вона блокує мене у спілкуванні з нею. Я намагаюся поговорити з її другом і сім'єю, але все одно знаю, що хтось може мені допомогти, і я подав заявку до багатьох друзів, але вони все одно не дзвонять мені, поки не настане вірний день, який я ніколи не забуду в своєму житті. Коли я зустрів свого старого друга, я пояснив усі свої труднощі, і він розповів мені про чудову людину, яка допомагає йому отримати хорошу роботу в компанії Coca Cola, і він сказав мені, що він пише правопис, але я людина, яка ніколи не вірить в правопис, але я вирішив спробувати, і доктор Алаба проінструктував мене та показав, що робити За сім днів обіду заклинання. Дотримуйтесь усіх інструкцій і робіть те, про що він попросив мене. Доктор Алаба впевнений, що все буде добре, і моя дружина знову побачить мене після чудової роботи доктора Алаби. Моя дружина дзвонить мені з невідомим номером, вибачилася і сказала, що дуже сумує за мною, а наші діти і моя дружина повертаються додому. Сьогодні я керую компанією Paragon в США. Я рекомендую, якщо у вас виникнуть проблеми, надіслати електронного листа на адресу {[email protected]} або WhatsApp через його контактну адресу +1(425) 477-2744 Дякую, доктор АЛАБА. і ви отримаєте найкращий результат. Приймайте речі як належне, і це забере у вас. Я бажаю вам краще .......

keyboard_arrow_up