Тернопіль: вища освіта потребує реформування

Тернопіль: вища освіта потребує реформування
Новий законопроект про вищу освіту в Україні передбачає збільшення державних місць та зменшення навантаження для викладача. Проте, за словами спеціалістів, його потрібно ще доопрацювати та затвердити.

Круглий стіл на тему: "Разом за кращу освіту” відбувся 1 лютого. Обговорити новий законопроект зібралися освітяни міста та області. Вислухати нові пропозиції прийшли і студенти вищих навчальних закладів. 

- Питання здобуття вищої освіти є для молодих людей нині одним із головних, - говорить координатор напряму "Суспільство знань” Лілія Гриневич. - Але не менш важливою є можливість реалізувати отримані знання на практиці.

Для кращого ознайомлення молоді із запропонованим законопроектом відкрили нову групу в соціальній мережі Facebook "Разом за кращу вищу освіту!”. Там кожен абітурієнт, студент чи освітянин може переглянути його та залишити свої відгуки.

Відео дня
>- Не менш важливою проблемою сьогодення є велика заполітизованість студентів, - говорить викладач технічного університету ім. І.Пулюя Олег Герман. - Освіта повинна перебувати осторонь від політики, адже це дві різні віхи держави.

Переваги нового законопроекту
- Мінімізація втручання держави в роботу вищих навчальних закладів. Але ставши самостійними, виші повинні дотримуватися і певної відповідальності.

- Зменшення навантаження викладача від 900 до 600 годин. Це дозволить кожному викладачеві більше готуватися до кожного заняття.

- Левова частка розподілу державних коштів повинна припадати на гранти. Вони існують у двох видах - за високу успішність студента та соціальні гранти, так звані пільги при вступі та під час навчання.

- Тести є недоречними для абітурієнтів та студентів тим, що вони не містять в собі відкритих завдань. Що й обмежує можливість розвивати свою думку та знання.

-У багатьох країнах світу, за результатами соціологічних досліджень, найважливішою є кваліфікація вчителя, який подає свої документи на роботу.

- Прикро, що більше 25% випускників шкіл Тернопільщини мали дуже низькі результати під час проходження ЗНО.

- За новим законопроектом кількість держзамовлень для абітурієнтів збільшиться до 50%.

- Досі студент повинен був підтверджувати свій грант щорічно. Тепер його видаватимуть на весь період навчання.

Надія ОГОРОДНИК, 0-96-15-94-972 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Anonymous

    Це ,що вони пропонують то це не є реформа . Реформа це коли у технічних вузах позабирають шкільні , і не тільки баластні предмети типу фізики , історії всесвітньої культури ,історії України, правознавства , вища математика ,філософія, соціологія, політологія ,хімія ,ще ціла купа економічної х....ні і багато іншого це перший крок реформи оскільки вся ця поє...нь займає 3 роки навчання з 5 існуючих . У всіх предметах які відносяться до спеціалізації викорінити всю глибоку теорію і викладати програму яка використовується на виробництві і вчити спеціалізацію не 2 роки а всі 5 оскільки шкільний баласт забирає купу часу і засерає мозги непотрібною інформацією це другий пункт реформи. Що стосується держзамовлення так воно має бути направлено в сторону технічних спеціальностей а то у нас виділяють держзамовлення на економістів ,педагогів , юристів ,менеджерів і їм подібним а толку від того ніякого , і це основні пункти дійсно реформи а то, що тут пропонують то це так хіба попе.....ти і все і як викладали по накатаній схемі так і будуть викладати і як не було у нас спеціалістів так і не буде .

    Anonymous reply Anonymous

    Скільки тобі років синку?

    Anonymous reply Anonymous

    Тобі від того легше стане якщо я скажу скільки мені років і чого це тебе так цікавить

    Anonymous reply Anonymous

    технічний вуз і без фізики та математики! тоді чому він буде технічним? гуманітарним буде, 100%)

    Anonymous reply Anonymous

    До Гість: Ім'я не вказано 03/02/2012 10:05 Все правильно без фізики і математики оскільки що стосується фізики то я запевняю все то що в школі проходять 10 і 11 клас то саме пихають і в інституті то для чого по другому колу це гнати , що стосується вищої математики то це взагалі бредовий предмет який на жодному підприємстві України не використовується . Що стосується технічний чи гуманітарний то він зараз є єкономічно-педагогічний інститут а технічного від нього залишилося 30% і то глибокої теорії . Цей інститут буде технічним коли в цому інституті буде 100 % практичні заняття і програма яка вяжеться з виробничою програмою підприємств технічного напрямку ось тоді будуть фахівці своєї спеціальності .
  • Anonymous

    Позор вам за таке висвітлення новини! По-перше, Гриневич працює в яйценюка, що треба було вказати. по-друге, заполітизованість студентів є не проблемою, а здобутком і ніяк не впливає на освіту Далі, новий законопроект не мінімізує, а навпаки, вплив міністерства на університети, почитайте його, НЕ ПІДСПІВУЙТЕ ВЛАДІ. Далі, ЯК ці три пункти - Тести є недоречними для абітурієнтів та студентів тим, що вони не містять в собі відкритих завдань. Що й обмежує можливість розвивати свою думку та знання. -У багатьох країнах світу, за результатами соціологічних досліджень, найважливішою є кваліфікація вчителя, який подає свої документи на роботу. - Прикро, що більше 25% випускників шкіл Тернопільщини мали дуже низькі результати під час проходження ЗНО. стосуються переваг закону і взагалі звідки цей копіпаст???
  • Anonymous

    Я вважаю, що реформування освіти в Галичині має очолити пані Фаріон! Ось хто взірець нацональної наснаги! З такими керівниками як пані Фаріон ми б виростили покоління справжніх свідомих патротів!

    Anonymous reply Anonymous

    Але тіко після того, коли Фаріон перейменується у ІСТИННО УКРАЇНСЬКУ Ярину! З таким іменем, як у неї, справжню патріотичну свідомість ще формувати і формувати

    Anonymous reply Anonymous

    Може розпочати з рефрми імен та призвіщ? Немилозвучні міняти на більш свідомі?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up