Партнер рубрики Події

Тернопіль: доларів знову бракує

Тернопіль: доларів знову бракує
Валюта знову в дефіциті. В обмінниках доларів немає, а у банках на руки дають лише обмежену суму. У якихось 500 доларів, у якихось триста. А у одному банку погодилися продати лише 13 “зелених” - усе що залишилося.

“Доларова криза” повернулася — американську валюту в необмежених кількостях у Тернополі можна купувати хіба що у “міняйл” на ринку. У банках видають не більше 500 в одні руки.
Втім фахівці застерігають — не варто скуповувати долари. Бо це призведе до знецінення гривні.
Кореспондент “20 хвилин” обійшов п’ять банків, побував у обмінних пунктах та пробував купити “зелені” у валютників на центральному ринку. Відсутність долара гостро відчувається всюди.
- Долари купити у вас можна? - запитую у банку “Хрещатик” на вулиці Івана Франка.
- Звичайно, - відповідає касир, - Але у нас залишилося лише 13. Більше немає.


Поруч з “Xрещатиком” розташований “Erste bank”. Там у касі схоже залишилася більша сума.
- Валюта є, але більше 200 в одні руки ми не даємо, - каже касир.


Обмеження на суму, яку видають в одні руки, є в усіх банках у які звертався кореспондент. Скажімо у “Приватбанку” на вулиці Шептицького касир погоджується видати лише 500 доларів на одну картку.

Відео дня
>

У банку “Імексбанк” на майдані Мистецтв — обмеження 100 доларів в одні руки.

У “Альфабанку” на Медовій касир теж видає не більше 100-200 доларів одній людині.


Поки стою у черзі в банках, бачу як кілька чоловіків купують по 200-500 уо. Однак особливого ажіотажу немає. Бачу навіть як жіночка розмінює 100 доларову купюру на гривні.
Курс у банках коливається від 8.15 до 8.20 гривень за один долар. А от на центральному ринку валюта коштує дорожче.
- Є долари, скільки хочете, - каже чоловік з пачкою грошей у руках неподалік автовокзалу. - 8,30 за долар.
Поруч ще кілька чоловіків та жінок із пачками грошей та калькуляторами у руках. Люди до них підходять досить часто. За п’ять хвилтн до “валютника” підійшли двоє людей. А от у обмінниках ситуація проитилежна. Ані на вулиці Острозького ані біля залізничного вокзалу в обмінниках американських грошей немає. Та й люди до них підходять вкрай рідко.

Та, незважаючи на все, багато банкірів упевнені, що до кінця року курс гривні не вийде за рамки 8,14-8,2 грн/$.
- Прогнозування курсу в наших умовах - справа неблагодатна. Але в даній ситуації політика Нацбанку така, що його слова співпадають з діями. Тому я думаю, що на даний час варто повірити регулятору, коли він каже, що підстав для девальвації немає, - каже директор департаменту корпоративного кредитування “Надра Банку” Богдан Ропотілов.
Водночас серед фінансистів є такі, які схиляються до песимістичних прогнозів, пророкуючи здешевлення курсу до 8,4-8,5 грн/$. Ще менше радужні перспективи криються в прогнозах на наступний рік. Дехто навіть лякає, що долар може “пробити” позначки у 8,8-10 гривні. Але більшість аналітиків подібні сценарії все ж відкидає.
- Для утримання гривні від істотнішого падіння Нацбанку доведеться витрачати свої золотовалютні запаси, які до кінця року можуть скоротитися ще на півтора мільярда доларів - до 27,75 мільярда доларів, - каже керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко. - Паралельно з цим процесом буде відбуватися процес помірної девальвації гривні. Та суттєвих коливань вартості національної валюти в осінній період чекати не варто.



Коментар:
Богдан Адамик, доцент кафедри банківської справи ТНЕУ:
Після виборів традиційно є незначний валютний ажіотаж. Так само було і після парламентських виборів. Але він потроху спадає. У банках є валюта. І це свідчить, що не все так погано. Долар зараз продають за 8,19 грн/дол. Знаю як мінімум п’ять банків, які продавали в п’ятницю, 2 листопада, долари. Можливо, і встановлюють певні обмеження в сумі покупки, але це по 1000 доларів наприклад. Тобто проблем з валютою немає. Загалом, за найгіршим сценарієм до грудня долар буде коштувати 8,50 грн. Швидше за все, Нацбанк буде штучно стримувати курс гривні. Хоча було б краще поступово послаблювати гривню. Це заспокоїло б людей, адже усі очікують падіння нашої валюти.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Все буде добре, якщо люди не будуть панікувати. На цьому наживуться тільки спекулянти. А прості люди втратять гроші. Гривня нормальна валюта. А паніку створюють штучно. Пс. Нема гречки біжіть за гречкою, нема цукру — біжіть за цукром. Дивює тупість українців. Просто купа баранів і овець, які мекають і не думають головою
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up