Тернопіль: за грати контрабандисти не підуть

Тернопіль: за грати контрабандисти не підуть
з 17 січня товарні контрабандисти уже не несуть кримінальної відповідальності за свої дії. За злочин їх відтепер лишень штрафують та конфісковують їхній товар.


Такі зміни пов’язані із вступом в силу Закону про декриміналізацію товарної контрабанди. Основне у ньому - відміна кримінальної відповідальності за контрабанду та посилення адміністративної відповідальності за неї. Однак йдеться лише про контрабанду товарну. За наркотики, сильнодіючі та отруйні речовини, культурні цінності і зброю, відповідальність залишається, як і раніше, кримінальною. Економічні ж ризики таких змін прорахували ще на стадії підготовки законопроекту.
- Держмитслужба проаналізувала практику країн Європейського Союзу Зокрема у країнах – членах ЄС найбільш поширеним видом відповідальності за контрабанду є фінансові санкції, грошові стягнення та штрафи, - каже начальник служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Тернопільської митниці Михайло Лисюк . - У Німеччині, для прикладу, розмір штрафу може сягати 50 000 євро.
Не рідко слідство затягувалось
Заміну кримінальної відповідальності на фінансову автори закону вважають більш ефективним інструментом протидії незаконному переміщенню товарів. Такий крок, кажуть митники, є виправданим. Адже дуже часто досудове слідство в кримінальних справах про контрабанду товарів тривало досить довго, а товар – предмет правопорушення, протягом цього часу не можна віддати у дохід держави.
- Та й не у всіх випадках товари - предмети контрабанди, затримуються, - говорить пан Лисюк. - А стягнення вартості предметів злочину чинним кримінальним законодавством не передбачено.
За словами Михайла Лисюка, раніше за контрабанду – переміщення товарів поза митним контролем або з приховуванням від такого контролю, був передбачений штраф в розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - від 8500 до 17000 грн, або конфіскація товарів. Конфісковували й транспорт, яким перевозили контрабандний товар, а в разі приховування товарів від митного контролю – конфісковували й товар із спеціально виготовленими тайниками.
Штрафи за контрабанду зростуть
Втім, тих, хто вважає новий закон порівняно поблажливим, чекає розчарування. Адже внісши зміни у кримінальний кодекс, автори закону підсилили адміністративну відповідальність. Тож тепер штрафи зростуть.
- Розмір штрафу становитиме 100% вартості товару, - додає пан Лисюк. – Плюс, його безальтернативна конфіскація. За такі ж повторні порушення митних правил, штраф зростає до 200% розміру вартості товарів.
Норма про конфіскацію транспортних засобів, які використовували для переміщення цих товарів, а в разі приховування товарів від митного контролю – конфіскацію товарів із спеціально виготовленими тайниками, залишається.
- Відповідно, правопорушники – це можуть бути перевізники або імпортери, експортери, або інші особи, несуть відповідальність за порушення митного законодавства, - додає він. - Саме тому під час прийняття вантажу перевізник, як і раніше, зобов'язаний перевірити точне число вантажних місць, розмітку та номери, зовнішній стан вантажу і його упаковки.   
 Крім того, зауважує пан Лисюк, за зберігання, перевезення чи придбання товарів, транспортних засобів комерційного призначення, ввезених на митну територію України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю передбачено адміністративне стягнення – 100 % вартості цих товарів, транспортних засобів або їх конфіскація. Якщо ж не буде можливості конфіскувати товар, то його вартість стягуватиме державний виконавець за рішенням суду. 

Світлана ГРИВАС,

0-96-709-74-60

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    А зроблено це для того, щоб збільшити розміри "компенсації" митникам, коли вони закриватимуть очі на незаконне перевезення товарів. Інфляція - річ вперта..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up