Тернопіль: здоровим може бути лише вільний

Тернопіль: здоровим може бути лише вільний
Проблема українця в тому, що він не почувається внутрішньо вільним. Через це виникають страхи. Врешті це призводить до серйозних проблем зі здоров'ям.

Сучасні жінки психологічно витриваліші від чоловіків. Чому? Тому що не соромляться просити пораду, не бояться змін, пристосовуються до обставин, думаючи про родину, дітей та їхнє майбутнє. Такої думки - лікар вищої категорії, голова етичної комісії Української спілки психотерапевтів (УСП) Борис Дацишин. Львів'янин нещодавно проводив семінар для тернопільських психотерапевтів. Тоді ми й отримали нагоду з ним поспілкуватися.

Спочатку переробити себе
- У мене – серйозні проблеми на роботі. Це, звісно, відбивається і на взаєминах з чоловіком, - пише на сайт 20minut.ua читачка, яка назвалася Іриною. – Я відчуваю, що сама із цим клубком негараздів не можу впоратися…

Жінка пояснює, що до психотерапевта йти побоюється. Мовляв, він може все розповісти іншим. Адже таємниці сповіді зобов?язані дотримуватися лише священики. Така позиція Бориса Дацишина не дивує, але він закликає читачку позбутися стереотипів.

- Сучасних українських психотерапевтів готували в основному австрійці, німці, швейцарці, - розповідає він. – Причому наш Трускавецький проект відомий в усьому світі. Адже його метою було доведення фахового рівня та кваліфікації наших психотерапевтів максимально близько до міжнародних стандартів.

Чим новітня психотерапія відрізняється від старої школи? Головний пріоритет у роботі сучасного фахівця – його власний досвід, пояснює наш співрозмовник.

- Щоб допомагати іншим, я спочатку маю переробити себе, - пояснює пан Дацишин. – Тож ти, лікарю, виріши спочатку власні проблеми, а тоді отримаєш право допомагати іншим. Такого раніше не було в психотерапії. Причому підготовка фахівця тепер відбувається у восьми напрямках і за визначеним графіком навчання, впродовж п’яти років. Тому ми кардинально відрізняємося від психотерапевтів радянської школи.

Посил нелюдяності, як він стверджує, справжні психотерапевти нині категорично відкидають. Зрештою, за діями всіх членів Української спілки психотерапевтів (існує 15 років – прим. ред.) стежить спеціальна етична комісія.

- Дуже важливо розвести розуміння слів "мораль" – закон, припис, тобто те, що треба виконувати, і "етика", - наполягає пан Дацишин. – Адже "етика" – це моральний закон у мені. Всім цитую напис, який є на могилі Канта: "Є дві речі, які викликають зачудування і захоплення: зоряне небо наді мною і моральний закон в мені. Адже це означає, що Бог є наді мною і Бог є в мені". Головне те, що є всередині нас, а не те, що нав’язує нам суспільство.

"Видається, що я не так живу…"
Проблема сучасного українця в тому, що він не почувається вільним. Причому Борис Дацишин натякає саме на брак внутрішньої свободи.

- Віктор Франкл – психолог, якому вже більше 90-та років, - три роки був в Освенцімі, - продовжує чоловік. - Він казав: "У мене могли все забрати: і одяг, і їжу, посадити за грати, але не могли відібрати моє ставлення до всього, що є навколо мене". Ось це і є відчуття внутрішньої свободи. Якби наші люди його мали, то не було б і таких проблем в Україні.

І це при тому, що мати свободу усередині себе, ніхто українцям заборонити не може. Втім, як каже фахівець, ми потопаємо у ненависті, заздрощів, навіть жорстокості.

- Пригадайте, те, що сталося в Миколаєві з Оксаною Макар. Або нещодавню бійку футбольних фанатів у Львові, - каже пан Дацишин. – Можна довго бідкатися, що ми неправильно виховуємо молодь… Але мені на пам'ять приходить картинка, як б'ються депутати у парламенті. З якою ненавистю вони один одного лупцюють! Це є страх Божий…

До речі, тут не йдеться про агресивність. Адже ad grasum (латина – прим. ред.) означає "йти на контакт". Тобто людина, яку не чують, стає агресивною, але не жорстокою!

- Тішить, що часто приходять ще зовсім молоді люди або середнього віку, які не скаржаться на депресію чи якісь болячки, а кажуть: "Мені видається, що я не так живу. Допоможіть розібратися!", - говорить чоловік. – Це добре, що ставлення до психотерапії змінюється.

Причому стається це на тлі падіння довіри до медиків. Причина, як вважає пан Дацишин, у неправильному ставленні до навчання медиків. Мовляв, гроші не мають бути головним чинником. Принаймні, коли у вузі навчався наш співрозмовник, такого не було.

Потенціал далеко захований
- Назагал людство не навчилося керувати своїми тривогами, - додає Борис Дацишин. - Людина не довіряє відчуттям і почуттям. Наголошую: сильним є той, хто не боїться і вміє показати свої слабкості. Кожен із нас - і сильний, і слабкий водночас. Інакше не буває…

Допомогти отримати твердий грунт під ногами і здоровим, і навіть невиліковно хворим людям, на думку фахівця, здатна саме психотерапія. Натомість нестачу демократії, економічної стабільності, як йдеться у відомому анекдоті, люди схильні шукати у чарці.

- Цей ряд можна продовжити, адже негаразди у нас "заливають" не лише горілкою. Хтось обирає наркотики чи будь-що, що дозволяє їй на певний час забутися, втекти від себе, - продовжує психотерапевт. – Насправді, людина дуже сильна, має значний потенціал. Але він десь дуже далеко захований. Знайти його сама вона просто не може!

Коли людина не відчуває своєї сили, то вона боїться, пояснює фахівець. І якщо жінки той страх через силу, але таки долають, то чоловіки переважно… запивають.

- Жінка, опинившись у скруті, що робить? Їде в Італію чи деінде, тяжко працює. Забезпечує дітей, платить за їхню освіту, - перелічує пан Дацишин. – І при цьому вона ще й утримує того мужичка, який сидить у селі та… пропиває надіслані нею євро.

Жінки дійсно нині набагато сильніші духом за чоловіків.

- Питають: "Хто помер?". "Петро". "Та ж його жінка мала вмерти! Хвороби, діти, проблеми…", - каже Борис Дацишин. - Але вона вакцинована тими бідами, а він - ні. Інсульт - і Петра нема! Факт: жінки психологічно витриваліші від чоловіків…

Щоб довести це психотерапевт нагадав також дві корабельних катастрофи. Так, коли тонув "Титанік", чоловіки віддавали свої місця у шлюпках жінкам і дітям, аби ті врятувалися. Натомість, коли через 100 років отримала пробоїну "Конкордія", "сильна стать" покидала все, топтала ногами слабших, аби врятуватися. І суть такої поведінки не лише в зміні ставлення до жінки загалом.

- Так, вона вже не лише мати і берегиня домашнього затишку, - визнає фахівець. – Жінка стала навіть надто сильною. Навіть думаю, що їй треба менше це показувати. Слід таки слабкість час від часу проявляти… Інакше, як тоді зможуть себе проявити і випробувати чоловіки? Мусите визнати – частково у нашій слабкості винні саме ви!

Коментар


Владислав ГАЗОЛИШИН (37 р.), психотерапевт:
- Подібні теоретичні семінари відбуваються по всій Україні. Участь у них беруть і ті, хто хоче стати психотерапевтом, і ті, хто вже працює. Особливий акцент ми цього разу робили на етичних аспектах роботи психотерапевта. Адже у науці постійно з'являється щось нове. Ми пробуємо застосовувати ці, нові методи роботи. Аби завжди бути "на хвилі", зустрічаємося, обмінюємося досвідом. Думаю, такі семінари стануть у Тернополі традиційними. Будемо запрошувати на них фахівців інших спеціальностей. Адже хочеться, щоб якомога більше людей дізналися, що є фахівці, які можуть їм допомогти.

Чи не найцікавіші думки сьогодні висловив саме Борис Дацишин. Він сказав: "Довжину життя людини визначає Бог, а ширину життя людина визначає для себе сама". Мало хто говорить про те, як він наповнює своє існування подіями, емоціями. Особливо це стосується важко хворих. Ось це ми, психотерапевти, і маємо донести до всіх.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (24)
  • Anonymous

    Цікаво чи є люди, які впевнено можуть сказати - мене вилікував Газолишин В?

    Anonymous reply Anonymous

    Да, могу сказать точно и убедительно - действительно этот психотерапевт мне помог! был у него в группе в Киеве и на личную терапию ходил. Знаю многих из Тернополя которым помог, вместе с этими людьми давно знаком с некоторыми обучался в проектах - некоторые специально к ними приезжали из Киева на группы которые он вел ( знаю что организовывает много проектов обучающих) у себя .... Рекомендую - отличный специалист ... Ставя такой вопрос в анониме (вы не указали своей фамилии и имени) можно подумать, что вы ищете психотерапевта ( и хотите подтверждения его профессионализма - собираетесь пойти на терапию?) либо просто просто, -)) "збыткуетесь"?, опять же прячась за своим - " Ім'я не вказано" ...
  • Anonymous

    Певно... правда очі коле. І діти, які тут бідні (в розумінні емоцій і любові), і жінкам там не солодко (більшості), і чоловіки заробляли, якби мали де і як... Законно, звісно...

    Anonymous reply Anonymous

    Блін-та шо ви плачете і плачете.Та є в нас високооплачувана робота в Тернополі.Але треба вміти робити.Звичайно-посади директорів і компютерщиків та економістів зайняті...але потрібно-токарів ,мулярів-не халтурщиків,які вчра були трактористами в колгоспі, а таких ,що мають відповідну освіту та документ.Якщо цікаво-дам електронку.Робота офіційна.Вимоги-класу люкс.

    Anonymous reply Anonymous

    А високооплачувана, це яка? Чому всі муляри, сантехніки, щтукатури їдуть в Росію, Польщу, ну хоча б в Київ на роботу? Точно не через високу платню в Тернополі.

    Anonymous reply Anonymous

    Тому ,що там вони працюють без документів-тобто начорно...

    Anonymous reply Anonymous

    Ви вважаєте шо документ робить людину спеціалістом екстракласу? Таких з документами валом в любій спеціальності а толку. З моєї точки зору тільки наявність сірої речовини в голові та ріст рук з правильного місця є визначальною. Плюс ще любов до праці.

    Anonymous reply Anonymous

    Плюс навики хочаб кілька років плюс поняття шо роиш,для чого, і шо з того має вийти- а щоб це все обєднати -потрібна основа. а ОСНОВА-ЦЕ НАВЧАННЯ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ.А без документу на професію-Вас просто офіційно не приймуть...
  • Anonymous

    Літає вона на відпочинок туда на влосатих макаронників.Вникнув. А ті справжні чоловіки які тут заробляють то перерахую: депутат підприємець який здер з тебе три шкури бандюги хабарники і всяка шваль при владі.

    Anonymous reply Anonymous

    жінка у справжнього чоловіка ніколи в найми не їде .чоловік паше сам .чи багато ви бачили щоб наприклад грузинки чи вірменки по заробітках їздили?ментальність в нас така слабкодуха---жінка і мати і годувальник а чоловіки"з того всього"бухають дома і чекають на подачку

    Anonymous reply Anonymous

    нє, чоловіки у нас не чекають - сибять по сайтам і з ноги б"ють без апострофів

    Anonymous reply Anonymous

    нерозумію вашого гумору.невже немає сказати що по суті?

    Anonymous reply Anonymous

    З нашими зарплатами, не те що жінку, себе важко прогодувати. До речі, хто знає що роблять жінки, чоловіки яких поїхали закордон? Я знаю одну жіночку, яка мала дитину, жила в свекрухи і примудрялася коханця туди приводити. А чоловік грошики висилав і жінка в найм не йшла.

    Anonymous reply Anonymous

    ви мене не зрозуміли.мове не йде по невірних жінок.мова про те що чоловік є головою родини і передовсім на ньому лежить відповідальність за матеріальний добробут в сімї.а на жінці дім і діти.
  • Anonymous

    Так-так, потихеньку підсаджуємо український народ на ґамериканську голку психотерапії? - "Мені пора до психотерапевта, - на вулиці хмарно і у мене депресія...Ааах!.." Українці - сильні, терплячі і витривалі люди! Не потрібно на додачу до всього, що ми зараз маємо, ще робити нас психами! Надійся на Бога, надійся на себе, підніми п'яту точку і починай ДІЯТИ, працювати. І все у тебе буде гаразд! Ніякі новомодні дядьки-психотерапевти і їхні піґулки не доводять до добра!

    Anonymous reply Anonymous

    Дурню Якщо жінка в Італії і надсилає єврпо то чоловік------якщо жінка працює в італії то це не чоловік а шмат лайна.в справжнього чоловіка жінка в італію літає на відпочинок

    Anonymous reply Anonymous

    в тебе літає? чи ти жінка?

    Anonymous reply Anonymous

    ми разом літаємо кожного року
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру 14:30 Лялькарки Кременеччини презентували ексклюзивні вироби 13:50 Чортківські ліцеїстки здобули перемогу на Всеукраїнській олімпіаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up