Тернопіль: майже в двох десятках квартир на вул. Протасевича погоріла техніка

Тернопіль: майже в двох десятках квартир на вул. Протасевича погоріла техніка
Хтось позбувся комп'ютера чи телевізора, хтось — холодильника чи пральної машинки, а в декого навіть котли згоріли. Лише за попередніми підрахунками людей, їхні загальні збитки — десятки тисяч гривень.

 

Відео дня

Майже у двох десятках квартир з будинку на вул. Протасевича, 22 погоріла побутова техніка та електропристрої.


Значний перепад напруги, який і спалив майно тернополян, стався 2 червня з вини ремонтників, наполягають мешканці.
- Що ж тепер робити? - бідкається одна з постраждалих тернополянок. - То ж біда, у декого вся техніка погоріла. А то ж для людей великі гроші. То що за така робота? Помогли, називається. Ми і в міську раду звонили і в РЕМ, але ніхто нічого не хоче документувати і з'ясовувати як то сталось.


“Щастя, що пожежі не сталось”
Свою проблему люди вийшли спільно обговорити в двір будинку у неділю, 3 червня. Зібрались приблизно півтора десятка людей, запросили міліцію та журналіста “20 хвилин”.
- Увечері другого числа у деяких квартирах пропало світло, - розповідає мешканець будинку на вул. Протасевича, 22 Василь. - Викликали працівників РЕМ. Ті приїхали, щось там робили. Увімкнули і буквально за хвилину почало всьо горіти. Постораждали люди з п'яти під'їздів, але горіло не в кожній квартирі. Поки нарахували більше 15 квартир. За решту не знаємо, бо люди на свята по селах пороз'їзджались. У моїй квартирі згоріли мікрохвильова і телефон. Слава Богу, холодильник і телевізор не згоріли.
Та декому пощастило менше і збитки — серйозніші.


- Згорів котел і комп'ютер, - каже інший мешканець будинку Михайло. - Все майже нове... Що тепер робити? То ще щастя, що пожежі не сталось в порожніх квартирах.
Найбільше через трафунок побивались люди пенсійного віку. Чи то на техніку, чи то на індиівдуальне опалення вони відкладали гроші не один місяць та ще й діти допомогали.


- Згорів холодильник, а найгірше — котел, - нарікає мешканка будинку Любов Комарницька. - Котел ставили недавно, все разом обійшлось у 2100 доларів. А сам котел, певно, з тисячу доларів. Чуєте як в хаті пахне проводкою? Там же певно все погоріло усередині. Іскрило всюди.


Можлива кримінальна справа
Під час зборів людей прозвучала інформація, що напруга після відновлення світла сягла понад 300 вольт.
“Ми сто процентів будемо вимагати компенсації, - говорили між собою люди з вул. Протасевича. - Але ж нема з кого спитати, бо всі кажуть, що винні не вони. Нині були з РЕМу, то поміряли напргу і сказали, що все в нормі. Потім поїхали собі.
Люди викликали міліцію, аби задокументувати факт пошкодження свого майна і для того, щоб згодом виставити винуватцям кошторис. Правоохоронці на місці опитали усіх постраждалих та прийняли від них заяви.


- Ми виїхали на звернення людей, - пояснив працівник карного розшуку, який виїхав на місце в складі слідчо-оперативної групи. - Прийняли заяви та взяли пояснення. Проведемо, згідно зі статтею 97 Кримінально-процесуального кодексу, перевірку. Будуть підраховані збитки людей, встановлені всі обставини, визначені можливі винуватці. Законний термін прийняття рішення - дев'ять днів.
Тобто, після перевірки правоохоронці можуть навіть порушити кримінальну справу проти винуватців людських проблем. Щоправда, за якою статтею, міліціонери сказати поки не можуть.

Міський РЕМ перебуває у підпорядкуванні “Тернопліьобленерго”. Тож саме в них ми і запитали чи дійсно РЕМівці причетні до пробьлем людей та чи отримають тернополяни компенсацію, якщо винні все-таки електрики. Пояснення організації чекаємо завтра, 5 червня.


Разом з тим, допомогти людям готова й міська влада, хоча до РЕМ чи “Тернопільобленерго” відношення й не має.
- Звичайно, міська влада не буде осторонь цієї проблеми людей, - каже міський голова Сергій Надал. - Люди можуть розраховувати на нашу підтримку. Ми звернемось в РЕМ з проханням, аби вони пішли на зустріч людям і якщо є їхня провина, щоб зробили те, що зобов'язані.

Коментар
Василь КОГУТ (52 р.): адвокат:

- Постраждалим варто подати письмові, колективні або індивідуальні заяви до РЕМу і "Тернопільобленерго" з інформацією про те, що сталося, а також запитом, чи був перепад напруги, у який час і з яких причин. Окрім того, потрібно отримати докази, що перепад напруги справді був і прилади зазнали ушкоджень саме через нього. Такі висновки можуть зробити тільки фахівці, наприклад, із сервісних центрів, де купували прилади.


Якщо ушкодження сталися саме через перепад напруги, компенсацію постраждалим має надати той, з чиєї вини це трапилося. Звернення громадян РЕМ та обленерго можуть розглядати місяць. Якщо у цей термін не буде відповіді, свої інтереси постраждалі можуть захищати через суд.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (39)
  • Anonymous

    Кілька років тому був такий випадок у приватному секторі на Дружбі. Напругу увімкнули таку високу, що в будинку з лічильника іскри летіли та дим йшов. Тюнер та згорів, усе інше встигли вимкнути з розеток. А у сусідів пральні машинки, холодильники...все. Ніхто нічого не компенсовував

    Anonymous reply Anonymous

    зате попробуйте заборгувати за електроенергію і неоплатити на протязі 2-х місяців прийдуть і вирублять і питати не будуть , а в таких випадках як на Протасевича то вони не причім...
  • Anonymous

    Все йде по плану.В один прекасний день ми всі залишимся без світла.Я не кажу про хрущовки з їхніііми розводками,нулями і заземлянням.Мова йде глобальну енергосистему, з якої качають тупо гроші,нічого не вкладаючи.Вас не засмучує з\п керманича Обленергоо в розмірі 39000 гр.? А ви тут нулі шукаєте
  • Anonymous

    То що відгорів ноль і напруга в розетках була 380 В то факт . То що збирають підписи ,складають протоколи,акти то нічого не дасть оскільки мешканці заключали договір з РЕМ де написано що споживана потужність 1,2 кВт на кожну квартиру і крапка .Ось прийдуть представники РЕМ до кожного і подивляться які споживачі в квартирах а зараз майже у кожного пральна машина автомат яка по самому нижчому класу споживання вже має 1 кВт , праска 2,2 кВт ,електрочайник 2кВт , компютер, бойлери і.т.д ось і складуть акто про перевантаження мережі і зроблять ще виними мешканців забули в якій державі живете . Що стосується котлів ще повезло що не було витоку газу оскільки плата могла по різному вигоріти ,міг вигоріти вузол котрий відповідає за відкриття і закриття клапану газу а там наслідки могли бути печальні і взагалі треба ставити умову коли приймають індивідуальне опалення щоб стояли стабілізатори на таке обладнання . Мене просто дивує що купляють такі дорогі речі а на захисті економлять а тепер така економіка дорого обійдеться плата для котла 2000 грн ще робота , компютер так само ще повезе якщо блок живлення , а якщо материнка і все що на ній стоїть тоже кругленька сума получається

    Anonymous reply Anonymous

    Так і є. Мережа не розрахована на таке споживання. Хтось включає багатокіловатну техніку, відбувається перекос фаз, по нулю (тоньшому за провід фаз і не захищеному автоматами) тече величезний струм. От він і відгорає.

    Anonymous reply Anonymous

    фізика правильна, от тільки будинок такий, що магістральна проводка мала би витримувати... це ж не з тих будинків, де по проекту не у кожній навіть кімнаті розетка є.
  • Anonymous

    Что происходит при обрыве нуля в доме и как защитить домашнюю технику: http://www.youtube.com/watch?v=uMsJulmYTqg

    Anonymous reply Anonymous

    видео супер дякую
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up