Партнер рубрики Події

Тернопіль: меценат дав 20 тисяч євро на швидкі!

Тернопіль: меценат дав 20 тисяч євро на швидкі!
Тернополянам ще треба зібрати 27 тисяч гривень, щоб придбати оснащення для нових швидких. Наразі сума благочинних внесків на акцію "Я хочу жити!" сягнула майже 73 тисяч гривень, а треба 100

- Знайшовся благодійник, який не бажає афішувати своє ім'я, - каже заступник головного лікаря станції швидкої допомоги із лікувальною роботи Ганна Мончак. - Нещодавно він спонсорував 20 тисяч євро.

Представники адміністрації медустанови, за сприяння міськради, вже виїхали у Німеччину. Там вони куплять два користованих авто Mercedes, які працювали в екстреній службі. Проте вони у такому стані, що ще довго можуть служити тернополянам.

- Проблема в тому, що ці авто – не оснащені спеціальною апаратурою, - продовжує лікар. – аби її купити, потрібно 100 тисяч гривень. А наразі на рахунку акції "Я хочу жити!" є лише 72,5 тисячі гривень. Потрібне ще дуже незначне зусилля!

І це – правда. У Тернополі – 230 тисяч жителів. Кожному треба кинули всього 10-15 копійок (!) і матимемо 27,5 тисячі гривень, яких бракує.

Усе рахують чітко і прозоро
Експерти, які 7 листопада взяли участь у засіданні Громадської ради RIA, висловилися щодо ситуації в галузі охорони здоров'я, проаналізували хід акції "Я хочу жити!" і підбили її проміжні підсумки.

- На жаль, люди досі живуть пострадянськими переконаннями, - вважає Ганна Мончак. – Якщо ви – державна структура, то нехай держава вам гроші і дає. Саме тому, як на мене, акція і не набула очікуваної популярності.

Та неуспішною, на думку експертів, її назвати не можна. Адже чимало людей гроші все ж дали.

- Останнє надходження коштів на рахунок акції – 517 гривень із банок, які були в магазині "Барвінок", що на вулиці Живова, - каже керівник міського Червоного Хреста Тетяна Лех. – Отже, на даний момент ми маємо 72 тисячі 566 гривень. Банки ще залишаються у 13-ти магазинах мережі "Барвінок". Тож загальна сума пожертв ще повинна зрости.

Червоний Хрест просто так зібрані гроші адміністрації станції швидкої допомоги не передасть. Їх можна буде лише перевести на рахунок, представлений медиками, - на купівлю необхідного оснащення.

- Усе буде чітко і прозоро, аби люди навіть не засумнівалися, що гроші пішли комусь у кишеню, - наголошує вона.

Грошей тепер бракує на все
Грошей на медицину і не тільки держава виділяє надто мало, причому – як для обласного центру, так і для Тернопілля загалом.

- Для того, щоб охорона здоров'я в Україні функціонувала повноцінно, - каже депутат облради Володимир Курило, - треба, щоб держава виділяла на галузь не менше як 10% ВВП. Ми ж нині маємо лише близько 4%. Про що можна говорити?

Він навів такий приклад: зарплата двірника нині становить 1500 грн, а платня досвідченого лікаря І категорії – 1400.

- У той же час у Росії зарплата сімейного лікаря, який тільки-но закінчив вуз становить 1000-1200 доларів, - додає медик. - Навіть у Білорусі лікарі більше отримують, ніж в Україні.

Отже, державі слід переглянути не лише своє ставлення до фінансування медицини як такої, а й до лікарів зокрема. Тоді, на його думку, не буде й тих негативів, на які нарікають люди.

- Інший момент. Якщо держава декларує реформування системи охорони здоров'я, то це не вдасться реалізувати за стану наших доріг, - додає пан Курило. – Як можна доїхати до хворого за 20-30 хвилин, якщо у лікарів ні транспорту нормального немає, ні шляхів?

Бюджет галузі охорони здоров'я Польщі, де 36 мільйонів населення, становить 44 млрд євро. В Україні, як каже фахівець, 52 мільйони жителів, але витрати – близько 40 млн грн.

- Недофінансування бюджетних галузей в Західній Україні – типова картина за часів незалежності, - продовжує гуманітарний заступник мера Леонід Бицюра. – Кошти на розвиток регіонів мають розподіляти пропорційно, але навіть суми на ремонт доріг, надані східним областям і нашому краю, різняться в сотні разів.

Попри таке ставлення держави, як він каже, Тернопіль може пишатися тим, що наші медики – серед кращих в Україні. Так, лікарі швидкої постійно займають високі місця навіть у міжнародних змаганнях серед працівників екстрених служб.

- Міськрада має два види обов’язків – власні та делеговані, - пояснює пан Бицюра. – Разом із делегуванням своїх обов’язків, за Конституцією, держава повинна передавати й кошти на їх виконання. На функціонування освіти, медицини, культури, соцзахист населення та потреби житлово-комунальної галузі кошти місцева влада повинна отримувати із Держбюджету. Але цього немає. Тому торік у Тернополі була критична ситуація зі спортивними закладами. Цього року - найгірша ситуація із грошима на медицину.

На рік галузі охорони здоров'я міста потрібно 125 млн грн. У 2012-му, як каже чиновник, їй на потреби бракує 20 мільйонів. Лише станції швидкої допомоги не вистачає 2 млн грн.

- Тому й виникає потреба в економії коштів, що частково впливає на зниження якості надання послуг, - визнає він. – Для держави фінансування делегованих повноважень не є пріоритетом. Я в цьому глибоко переконаний...

Останнім часом медикам міста допомагають спонсори та меценати. Чимало оснащення охорона здоров'я отримала через грантові програми. Однак цього все одно недостатньо.

Добрі справи триватимуть
Отже, до завершення акції є ще 19 днів. Звісно, це дещо короткий термін для того, аби зібрати відразу 27 тис. грн. Але організатори акції сподіваються на добру волю тернополян. Очікуються надходження, обіцяні політиками. Є також надія на те, що з благословення патріархів волонтери зможуть збирати гроші після Служб Божих у храмах міста.

- Підбити підсумки акції, причому якось так, щоб про це дізналося якомога більше тернополян, найкраще було б 5 грудня – у День волонтера, - додає координатор акції Володимир Заверюха. – Тільки організаторам варто добре продумати, як це зробити.

Із цією точкою зору погодилися всі присутні на Громадській раді. Незабаром наші читачі і всі тернополяни дізнаються про те, як коли і де цей підсумковий захід пройде.

- Добрі справи треба робити постійно. Ми уже плануємо нову акцію. Наразі все перебуває на рівні переговорів, - каже Леонід Бицюра. – Знову обіцяє свою підтримку Медіа Корпорація RIA. Долучаться до цього і громадські організації. Ми хочемо спрямувати зусилля громади на допомогу дітям із особливим потребами. Цього разу наперед продумаємо акцію так, аби не повторити помилки, які допустили, збираючи гроші на швидкі.

УВАГА! Акція "Я хочу жити!" триває до 1 грудня
Цей благодійний проект рік тому ініціювали міськрада, міська організація Червоного Хреста та Медіа Корпорація RIA. Під час акції планували зібрати 500 тис. грн – саме стільки необхідно для придбання двох нових автомобілів швидкої, оснащених необхідним медобладнанням. Однак очікуваної суми зібрати не вдалося. Організатори вирішили: краще наявні гроші вже нині витрати на оснащення, необхідне лікарям, аніж їх "з'їсть" інфляція.

До речі, серед останніх благочинців – Олексій Кайда та Володимир Стецюк. Чоловіки, які балотувалися до Верховної Ради по округу №163 у Тернополі, перерахували дві тисячі і 600 гривень, відповідно. Внесок обіцяв зробити і Віталій Максимов. Але кошти від нього на рахунок ще не надійшли. Найбільшим жертводавцем за історію акції був підприємець, який перерахував 9 тис. грн. Оскільки "Я хочу жити!" триватиме до 1 грудня, інші тернополяни ще мають шанс зробити і свій внесок.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Anonymous

    " На жаль, люди досі живуть пострадянськими переконаннями, - вважає Ганна Мончак. – Якщо ви – державна структура, то нехай держава вам гроші і дає. Саме тому, як на мене, акція і не набула очікуваної популярності." - проблема не в переконаннях, а в тому що ми платимо чималі податки на утримання медицини, освіти, тощо. Та наші гроші йдуть в основному на депутатів та їх примхи, на їхню феофанію, тому люди і не спішать віддавати свої кревні. Нехай нас звільнять від податків, то тоді самі вирішуватимемо скільки дати на швидкі, скільки на пам"ятник.
  • Anonymous

    Класні машини купли до-речі!

    Anonymous reply Anonymous

    Довелося скористатися послугами швидкої, люди, це жах, там здорового не можна возити, не те що хворого, наприклад з інсультом чи кровотечею. Лікарям, які працюють на швидких треба ставити пам"ятники. Але з іншого боку, вже збирали гроші на дитячу лікарню майбутнього. І де вона. Хто дурний буде постійно давати гроші не бачачи результату
  • Anonymous

    Нехай лікарі по одній взятці, яку їм дали, скинуться і вийде значно більша сума, яка потрібна на обладнання

    Anonymous reply Anonymous

    Лікарі стаціонарів!Бо на швидкій недають горшей вдячні пацієнти!

    Anonymous reply Anonymous

    правду кажете!
  • Anonymous

    Вклонитися в ноги треба цьому Меценату !!! Якби кожен дав хто скільки може то не збіднів би і устаткування змогли б придбати ! Я особисто за страхову медицину нехай знімають з моєї зарплати щомісячно певну суму щоб наші мами і бабці коли прийдутьв поліклініку чи лікарню не думали де взяти кошти на лікування ! А про меценатів в наш час треба говорити більше і відновити поважне ставлення до них . Колись за кошти меценатів будували лікарні і школи - їх всі знали і поважали в населених пунктах де вони жили про них писали в газетах оголошували їх імена в церквах .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:30 Мужньо боронив Україну від окупантів: зупинилось серце захисника Сергія Страхоцького photo_camera 16:40 Як у Збаражі гаївки дзвеніли (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 16:05 У Чортківській громаді за народження дитини виплачують додаткових 10 тисяч гривень 15:45 Житловий сертифікат на зруйноване майно (новини компаній) Від читача 13:31 Масштабний благодійний захід в Тернополі “GO nail forum” 15:21 На Тернопільщині 9 травня будуть обмеження зі світлом для підприємців 14:45 Чому на клумбах у Тернополі замість квітів – бур’яни photo_camera 14:25 Автосервіси та СТО Тернополя. Ваш автомобіль – наша турбота! (партнерський проєкт) 14:09 На Теребовлянщині реставрують ще один міст: грошей на капітальний ремонт немає 13:25 На Чортківщині Mitsubishi наїхав на підлітків, які катались на мотоциклі photo_camera 12:45 У Тернополі збільшилась плата за паркування та графік роботи майданчиків 12:05 Рада в кілька разів підняла штрафи за відмову від повістки та неявку до ТЦК 11:25 У ТЦК застерігають щодо поширення інформації про місця їх перебування в соцмережах 10:45 У Кременці відкрили меморіал пам'яті 21 героя, які віддали життя за Україну 10:10 Укриття в жахливому стані: у Тернополі за це судитимуть підприємство photo_camera 09:52 Які аксесуари будуть в моді на пляжі в цьому році? (на правах реклами) 09:33 Через ДТП з тролейбусом біля Шостого магазину величезний затор 09:00 Війна забрала життя воїнів Юрія Мазура та Андрія Логовського з Тернопільщини 08:00 Передплатіть газету «RIA плюс» на 2024 рік — Укрпошта проводить пільгову акцію на передплату онлайн 21:45 Понад 9 тисяч випускників зареєструвалося на Тернопільщині для участі в основній сесії мультитесту
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up