Партнер рубрики Події

Тернопіль: під час Великого посту потрібно загартовувати волю та зцілювати душу

Тернопіль: під час Великого посту потрібно загартовувати волю та зцілювати душу
Люди помиляються, якщо пов’язують піст із одними “табу” на жирну їжу. Головне завдання під час посту – очистити душу, переконують священики.


Що ж таке Великий піст, для чого він, і як себе потрібно поводити у дні посту, “20 хвилин” запитала у митрофорного протоієрея Євгена Заплетнюка, голови місіонерського відділу патріархії УАПЦ.
- Для чого нам потрібен піст?
- Великий піст – це такий період в житті Церкви, коли віруючі особливими духовними практиками закликають на себе спасаючу благодать Божу. Великим цей піст названо не через його тривалість, а через величезне значення для нашого духовного зцілення та спасіння. Утримуючись від звичних нам речей, ми не лише зможемо загартувати свою волю, але й маємо шанс зцілити свої душі від безлічі реальних хвороб.
Чим відрізняється Великий піст від Петрівки, Успенського і Різдвяного?
Жодної різниці по-суті між постами немає. Всякий піст - це час, коли віруючі, об’єднуючись навколо Церкви, разом працюють над власним духовним здоров’ям. А от Церква - єдина хто нам в цьому і може, і хоче допомогти. Якщо ми дозволимо. Якщо ні – все буде так само, як було все наше життя: жили не знати заради чого. За час посту нам потрібно реально змінитись. Зазвичай більшість людей, які вирішили “публічно постити”, будують у власній уяві кольорові замки власної праведності лише від того, що не з’їли шматок ковбаски. Це сумно.
- Кому дають “послаблення” під час Великого посту?
- Хіба мертвим. Справа в тому, що піст це не лише утримання в їжі. Ми, звісно, починаємо свій піст саме з приборкання власного шлунка, але це лише початок основної роботи над собою. Зазвичай деякі модерністські церкви придумують цілий ряд послаблень і винятків для тих, кому фізично складно постити з уваги на здоров’я. Очевидно, в такий список входять діти і старші люди, вагітні, люди які займаються важкою працею. Але це лише послаблення однієї із складових посту.
Яких табу потрібно дотримуватись у цей час?
Божі та Церковні Заповіді – зовсім не є складною системою заборон і табу для нашого пригноблення Господом. Божі Заповіді - це поради люблячого Отця, які можуть охоронити нас від жахливих помилок у житті. Щоб дотриматися посту, потрібно змінити звичний порядок речей: стати уважним до чоловіка чи дружити, почати вітатися з сусідом, перестати красти на роботі, та жерти на ніч, кинути палити, врешті, знайти свій молитовник. Не бійтеся святості. Вона вам не загрожує. Тому, для всіх, хто хоче постити по-християнськи, а не фарисейськи, можу побажати тільки одного: більш критичного ставлення до себе, і більше любові до ближніх. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    Дійсно, якийсь дивний лексикон як для святого отця

    Anonymous reply Anonymous

    От вже і за лексику починаєш судити. І абсолютно безпідставно.

    Anonymous reply Anonymous

    казав ми міхал-піст!піст! а я йому-коту під фіст!
  • Anonymous

    можливо мало бути "не обїдатися", а не "жерти на ніч"

    Anonymous reply Anonymous

    Вночі саме жеруть ) Обїдаються в день.
  • Anonymous

    У назві статті після "Великого" пропущено слово "посту".

    Anonymous reply Anonymous

    Читай уважно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up