Тернопіль: триває Всеукраїнський тиждень здоров’я

Тернопіль: триває Всеукраїнський тиждень здоров’я
Всеукраїнський тиждень здоров’я, присвячений боротьбі з гіпертонією, стартував у понеділок, 1 квітня.

 

Нагадаємо, щороку 7 квітня з нагоди створення у 1948 році Всесвітньої організації охорони здоров'я відзначають Всесвітній день здоров'я. Його темою у 2013 році визначили гіпертонію. Тиждень проходить під девізом "Стежте за своїм кров'яним тиском - скоротіть ризик інфаркту та інсульту".

Підвищена увага до проблем артеріальної гіпертензії обумовлена тим, що вона є провідним чинником ризику розвитку серцево-судинних захворювань, які найбільшою мірою впливають на рівень смертності населення в усьому світі і в Україні, зокрема.

Відео дня
> - Високому кров'яному тиску та хворобам системи кровообігу можна запобігати шляхом профілактики, раннього виявлення та своєчасного і якісного лікування, - каже головний медик області Михайло Буртняк. - Ризик розвитку гіпертензії можна мінімізувати. Людям варто всього лиш дотримуватися здорового способу життя, у т. ч. збалансованого харчування, скорочення споживання солі, відмовитися від зловживання алкоголем і паління. Не зайвою буде регулярна фізична активність.

Особливу тривогу викликає те, що гіпертензію уже доволі часто діагностують у дітей та підлітків. Про це нам розповів заступник головного лікаря з поліклінічної роботи Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Володимир Кучма.

Встановлення контролю над кров'яним тиском, за словами фахівців, вимагає забезпечення доступності послуг охорони здоров'я та медикаментозного лікування, відповідно до медичних приписів.

Нагадаємо, в Україні майже рік тому запустили пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби, які допомагають боротися із гіпертонічною хворобою. Завдяки цьому проекту гіпертоніки в усіх регіонах країни отримали змогу за відповідними рецептами купувати гіпотензивні препарати за зниженими цінами.

 

Довідка

Частка людей з підвищеним кров'яним тиском з віком зростає - від однієї людини з десяти у віці від 20 до 40 років до п'яти із десяти у віці від 50 до 60 років. Вказаний чинник ризику спричиняє 2/3 усіх хвороб системи кровообігу і щорічно призводить до більш як 9 млн випадків смертей у світі.

В Україні значна поширеність артеріальної гіпертензії серед населення обумовила збільшення кількості хвороб системи кровообігу протягом 1991-2011 рр. у три рази. Смертність від серцево-судинної патології становить 66,3% загального показника.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up