Тернопіль: у ще не зданому в експлуатацію будинку з’явився багатотисячний борг за світло

Тернопіль: у ще не зданому в експлуатацію будинку з’явився багатотисячний борг за світло
Без світла та без тепла залишилися на декілька годин 28 лютого мешканці будинку на Бандери, 90а. Будинок знеструмили через борг 85 тисяч грн. Люди дивуються, звідки ця сума з’явилася.


Аби розв’язати проблему, мешканцям потрібно знайти цю чималеньку суму та заплатити у міськРЕМ. Однак, вони переконані - цей борг не їхній, бо вони за світло платили стабільно щомісяця. Однак з’ясовувати щось у тих же електромережах вони не можуть, бо офіційно будинок ще не зданий в експлуатацію. Відтак вони платять за світло ТОВ “Сервер”, у якого будинок зараз на балансі, а воно уже - у міськРЕМ.
- Борги взялися незрозуміло звідки!, - обурюється один із мешканців Костянтин Жукевич. - У грудні боргів не було, а на початок січня з’явився борг за 85 тисяч кіловат. А ми платимо за кіловат, як підприємці, по гривні. Бо будинок ще не здали в експлуатацію.
Ця будівля за словами мешканців заселена на 75 відсотків. Серед мешканців є четверо малюків, кілька вагітних, старші та літні люди. Для них залишатися без світла а й відповідно й без тепла, бо в усіх квартирах індивідуальне опалення, поки що неприпустимо. Відтак, хоч люди й переконані, що вони не могли використати стільки кіловат електроенергії, вони вже б і оплатили борг. Але за тарифами для населення, а не підприємства.
- Аби повністю здати будинок в експлуатацію, бракує вирішення суто організаційних питань, - продовжує пан Жукевич. - Але декларація про здачу будинку вже є. Нам було би легше, якби ми напряму підключили договір з міськРЕМом. Але там не хочуть з нами підписувати договір. Їм, звичайно, вигідно отримувати від нас у три рази більше коштів.
Повинні заплатити
Зі своєю проблемою люди відразу ж звернулися на гарячу лінію у міськраду. Там, за словами мешканців, зареєстрували їхнє питання, повідомили в управління ЖКГ.
 - Але вони нічого не можуть зробити, оскільки міськРЕМ їм не підконтрольний, - каже мешканка Людмила. - А що нам робити? Зараз ще зима, у нас індопалення. Діти почнуть хворіти.
 Тож мешканці наступного дня, 29 лютого прийшли під міськраду. На зустріч до них вийшов Володимир Болєщук та один із міських депутатів. Вони порадили людям постаратись все-таки здати в експлуатацію будинок, тоді вони зможуть вирішувати свої комунальні питання .
- Наш забудовник – Олег Садовський, - продовжує жінка. - Він вже рік, як загинув. Аби оформити право власності на свої квартири, ми самостійно сплачували усі ті збори, який мав би платити забудовник. А ТОВ “Сервер” – банкрот. Вони вже нічого не хочуть робити.
Відтак мешканці того ж дня пішли домовлятись з міськРЕМом. Як пояснили їм у міськраді, потрібно звертатись до заступника начальника з енергозбуту - Дарії Мовчан. Після зустрічі з нею людям світло ввімкнули. Однак проблема не вирішена. Адже мешканці зобов’язались упродовж місяця оплатити борг, який висить на ТОВ “Сервер” за їхній будинок. Для цього їм треба здати як мінімум ще по дві тисячі з кожної квартири.
Вимкнули – не людям, а “Серверу”
У міськРЕМі пояснюють, що вони взагалі не можуть вирішувати будь-яких питань із мешканцями будинку, адже не мають там абонентів. Послугу надають ТОВ “Сервер”, якому за борги й вимкнули електропостачання.
 - Про те, що його вимкнемо, ми попередили ТОВ “Сервер” за п’ять днів, - каже Дарія Мовчан. - Адже воно має борги на кількох об’єктах. А підприємство навіть не повідомило, що у цьому будинку уже живуть люди.
Відтак допомогти людям, наголосила пані Мовчан, може лише “Сервер”. І якщо скаржитись мешканцям, то лиш на згадуване товариство.
Підприємство не має чим платити
Натомість у ТОВ “Сервер” вину перекладають на самих мешканців. За інформацією Ярослава Білецького, якого люди називали директором згадуваного підприємства, борг - таки за мешканцями. Адже підприємство, як він пояснює, – ще офіційно не банкрут, але грошей не має, і сам він – уже не директор.
- Таку суму заборгували самі мешканці, - каже пан Білецький. – По-перше, не всі заплатили за світло. А по-друге , вони рахують тільки показники зі своїх лічильників. А за світло, яке подається на сходові клітки, у під’їзди і так далі, також потрібно платити. Таким чином і виник борг.
Аби вирішити проблему, пан Білецький, з його слів, вже звертався і в міськРЕМ, і в обленерго. Однак там пояснили, що нічим зарадити не можуть.
Окрім того, за його словами підприємство працює й над здачею будинку в експлуатацію.
- На заваді здачі будинку стало закінчення договору про оренду земельної ділянки, - каже пан Білецький. – Після врегулювання цього питання довелось виробляти наново ще чимало документів.

Коментар
Василь КОГУТ (54 р.), адвокат:
  - Якщо мешканці оплачували за електроенергію, їм потрібно створити ініціативну групу, обрати голову, обійти усі квартири, з’ясувати, хто скільки заплатив, згідно із квитанціями, перевірити. А також людям треба дізнатися, коли виник борг. Слід з’ясувати у РЕМі, до якого показника лічильника оплачено, коли вносили останню оплату. Після з’ясування останньої дати оплати ТОВ “Сервером”, треба дізнатися, скільки грошей дали товариству самі мешканці. Вийти на відповідну загальну суму. Якщо буде різниця між тим, що заплатили люди, і що перерахував “Сервер”, мешканцям треба звертатися у прокуратуру. Але вже із відповідним фактом – утворився борг з такого періоду за таку-то кількість кіловат-годин. Зазначити, що мешканці платили, але гроші у РЕМ не надійшли. До цього треба долучити квитанції. А щодо введення у експлуатацію потрібно звертатися у міське управління архітектури. Вони – організатори прийому будинку в експлуатацію. Тут люди можуть з’ясувати, що ще треба для того, аби здати будинок в експлуатацію і хто повинен цим зайнятися. 

Світлана ГРИВАС,

Відео дня
>0-96-709-74-60

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    Українські чудеса на віражах. Відмивали, відмивають і будуть відмивати....
  • Anonymous

    Що тут незрозуміло.Борг ще остався напевне від забудовника Освітлення підзїдів і підвалів це блеф пяної мавпи.В Вас в підїзді не ілюмінація свят.ялинки.І що то за вислови - непідконтрольні.Породили всяких князьків по різних напрямах. Влада в місті одна.А не справляється тоді всі за мером шагом марш.

    Anonymous reply Anonymous

    борг може бути з тої причини, що забудовник платить по вищому тарифу, ніж населення.

    Anonymous reply Anonymous

    і що населення робило ремонт, а світло брало поза лічильником
  • Anonymous

    та ні хрєна не тре робить,а перетворить танцорова на аврору,відживити мумію улянова і перестріляти буржуїв з попами і усьо буде ОК
  • Anonymous

    прокуратура прочитала і запила водом ! следуючий вапрос ?

    Anonymous reply Anonymous

    "Щепановські", - невмирущі!!! Бардак дикий, і зауважте, кидають простих обивателів. Ще не було жодного повідомлення, що кинули мера, прокурора, лягавих підсрачників. Оце державні підходи!!! Точно як в арії Карася, - " тепер я турок, не козак".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільска модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up