У Тернополі громадські активісти з'ясовують, куди йдуть гроші на дороги

У Тернополі громадські активісти з'ясовують, куди йдуть гроші на дороги
У області витрачають кошти на ремонт доріг нераціонально. Часто буває так, що одну і тут ж дорогу ремонтують десять років і коли зробили кінець, треба вже ремонтувати початок. Ці та інші деталі з'ясували учасники проекту "Де ви, гроші на дороги?"


- Ми є всі очевидцями, того, що живемо в дивному світі, каже керівник проекту «Де ви, гроші на дороги?», громадський діяч Володимир Ханас. - Коли одні нації роблять дирки в сирі, а в нас чомусь люблять робити в асфальті.


Під час круглого столу «Громадський контроль за використанням коштів на утримання доріг комунальної власності» оприлюднили результати проекту: «Де ви, гроші на дороги?»


- Новини з фронтів будівництва доріг невтішні, - каже експерт Ярослав Чорнозуб. - Ми зробили інформаційний запит на начальника служби автомобільних доріг в області, де попросили надати інформацію про суми виділені в 2012 році на поточний ремонт, експлуатацію та утримання доріг загального користування.

Відео дня
>
Цей запит підготували дуже професійно, для цього залучили фахівців, які розуміють всі тонкощі, продовжує пан Чорнозуб. Надіслали цей запит 3.05.2012 року. Згідно закону про доступ до публічної інформації ця інформація є публічною. Протягом п’яти календарних днів повинна була надійти відповідь. Але її досі не існує.


- Ми подамо повторний запит до наших дорожників, сподіваємось, що реакція буде, - додає Володимир Ханас. - Ми за те, щоб питання вирішувалося, а не проходило формально. Якщо всіх порушників тягнути до прокуратури, це навряд чи дасть результат.

Грошей ще не освоюють
Від початку цього року у рамках проекту з'ясували деякі деталі щодо фінансування доріг у області.


Так, 5 січня облрада зарахувала в обласний бюджет субвенцію близько 16 млн грн. з цільовим призначенням "Ремонт доріг", розповідає Ярослав Чорнозуб. Облрада чітко виконала свою функцію і зарахувала ці кошти до облбюджету зі сподіванням, що ці кошти будуть розподілені і відповідно почнуть освоюватися.


- Втім, розподіл цих коштів відбувся лише 5 травня, - каже пан Чорнозуб. - Арифметика дуже проста. Що могло стільки часу робити управління, яке відповідає за це питання? За чим дивилося керівництво обладміністрації, що стільки часу ці гроші не були розподілені по об’єктах будівництва та утримання.
Ярослав Чорнозуб пояснює як відбувається розподіл цих коштів.


- Управління ЖКГ обладміністрації подає пооб’єктний розподіл цих коштів на комісію облради і вносить його на розгляд сесії облради, - каже він. - Там ці кошти затверджуються конкретно з цільовим призначенням. На сьогоднішній день станом на 10.00 (16 травня – прим.ред) в профільній комісії облради жодні документи з розподілу цієї суми не надходили. Ми намагалися з'ясувати в чиновників середньої ланки обладміністрації, в чому ж проблема. Ми також подамо повторний запит на службу автомобільних доріг області. Сподіваємось, що розвиток серіалу про тернопільські дроги буде веселішим і ми отримаємо хоч якісь відповіді.

Бічні кращі за центральні
Дороги, які обслуговує служба автомобільних доріг області, - це дороги державного значення, які мають окреме фінансування, пояснює ще один учасник круглого столу, депутат облради Назар Яворський.


– У своїй роботі я стикався з ситуацією, коли є села, які мають власні надходження за рахунок реєстрації потужних виробництв. Там бокові дороги гарні та заасфальтовані, тоді як центральна дорога вся розбита та в ямах, - каже він. - Тому що дорога, яка йде через село – дорога державного значення і сільрада не може на це витратити кошти, адже це буде корупцією. Бокові дороги зробили. А центральну ніхто не хоче робити, тому що не пріоритет. І такі ситуації непоодинокі.


Депутат облради Олег Сиротюк додає, що побачив "дивні цифри", які виділяють на ремонти доріг. Так на вулицю у Борщові виділяють 210 тис, а потреба 2 млн 426 тис.


- Відповідно ми маємо ситуацію, що для того, аби завершити якусь конкретну вулицю потрібно значно більше грошей, ніж виділяється. І виходить, що 10 років ремонтують одну і ту ж дорогу і коли завершують ремонтувати кінець, потрібно починати ремонтувати початок.


У службі про запит не знають

З дербюджету на цей рік виділили 106 млн грн. на ремонт доріг на Тернопільщині. Ці кошти почали освоювати ще з березня цього року, повідомив заступник начальника служби автомобільних доріг області Петро Вільчинський.


Що ж до запиту у рамках проекту "Де ви гроші на дороги", то в службі автомобільних доріг області такого не пригадують. Зрештою інформація про кошти, виділені на ремонт доріг, не є якоюсь секретною, додає пан Вільчинський.


- До того ж всю необхідну інформацію про фінансування доріг можна почерпнути на сайті Укравтодору, - каже він.


Запит був написаний на ім'я начальника служби автомобільних доріг області. Отримати коментар від нього ми не змогли, адже він на лікарняному. Втім, як каже його заступник Петро Вільчинський, у службі мали б знати про такий запит, адже керівник передав би ці дані підлеглим.



 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Anonymous

    Куди дивиться прокуратура?
  • Anonymous

    По міській ШРБД -вже пів року болтається без діла 61 річний з Луцька СМОТРЯШИЙ від Надала -цікаво хто бездарі платить гроші і за що
  • Anonymous

    Немає в нас жорстокої влади щоб взяла їх за заднє місце і сптитала за що ти голубн вимахав віллу авто і т.д..Така сама ситуація по всіх відомствах і навіть в прокуратурі.ДЕ ПРАВДА ? СКІЛЬКИ ТО ВСЕ МОЖНА ТЕРПІТИ.? Чого чекаємо ?
  • Anonymous

    Автодор то діра і скільки туда виліта грошей ніхто не порахує.Зато видно зразу службові авто чновників автодору.

    Anonymous reply Anonymous

    фамілії ... автодорівських писати не буду ...але подивитись на їх будинки в Підгородньому Березовиці порахувати кількість їх квартир машин і всі мають відкриті товариства через які видмивають гроші Зате податкові перевірки проходять на ура..... і ще ніодного ... не посадили бо багаті також хочуть жити
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up