Партнер рубрики Події

У Тернополі казан куті готували півдня

У Тернополі казан куті готували півдня
Спочатку свята пластуни внесли віфлеємський вогонь, який зберігався у ліхтарі, і підпалили три свічки. Цим вони вшанували пам`ять померлих а також всіх українців і пластунів.

Пласти вшанували народження Христа. Вся організація зібралась, щоб подивитись на виступи вертепів 9 січня у приміщені організації „Пласт”. Наймолодшим учасникам, які виступали на сцені – 6 років.

- Кожен із восьми куренів готував свою кутю, різдвяну листівку та шопку, - розповідає комендант різдвяної свічки Оксана Майка, - Також ми готувалися колядували, прославляючи прихід Господа.
Дівчина розповідає, що участь взяли майже всі пластуни міста Тернопіль. Також на свято приходили рідні дітей та старі учасники організації, яки вже не займаються цією справою.

Відео дня
>
- Ми також запрошували людей, які мабуть в майбутньому хотіли б стати пластуном, - продовжує пані Оксана. - Всі хто хотів відвідати нашу кутю, наші пампухи та послухали колядки і поколядували з нами прийшли до нас.
Вертепи ставили шість куренів, а також його виконали старші пластуни. Дехто з діток виконував сольні номери. Великий казан із кутею готували старші пластуни.
- Насправді було дуже важко приготувати цілий казан із кутею. Коли ти це робиш для родини - це одна справа, а коли для великої кількості людей - це інше, - каже дівчина. – На це у нас пішло приблизно пів дня.
Також цю страву готували діти з кожного куреня. Пластуни з куреня № 58, кажуть, що на сході і на півдні кутю роблять з рису, а у нас готують із того, що самі виростили, - із пшона.
- Як робити цю кутю мені розказала моя мама, а їй – моя бабця, - каже Софія Шимків. - Її готують багато поколінь. Вона робиться не дуже густа і не дуже рідка. Я туди поклала горішки, мед, родзинки, мак. Колись давно таким чином визначали чи буде достаток у домі: кутю кидали до стелі і дивились чи вона прилипла. Зараз звичайно такого ніхто не буде робити. Але вважаємо, якщо кутя вдала, то і весь рік буде гарним.


Дівчина з куреню №58 Іванна Гребеняк брала участь у вертепі.
- У неділю ми ходили колядувати по хатах, щоб приносити людям радість, - каже пластун. – І на це свято ми підготували вертеп. Сценарій написали самі. Оскільки наш курінь дівочий, треба всім було підібрати відповідні ролі. Замість пастушків у нас були колядниці. Трохи незвично, що у нас були ведучі вертепу, а ще - нечиста сила в ролі рекламного агента.
Також пластуни підготували виставу про Різдво. Одна частина була про святкування у селі, а інша – у місті.
- У виставі взяло участь десять людей з різних куренів, - розповідає Христина Качмарик Готувалися ми три тижні. Вистава розповідає про традиції 12-ти страв і про кутю.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up