Партнер рубрики Події

У Тернополі люди з лопатами та шуфлями захистили берези

У Тернополі люди з лопатами та шуфлями захистили берези
Протестують проти знищення беріз у гаї на вулиці Лесі Українки жителі довколишніх будинків. У цьому місці робітники вже викопали ями для опор літнього майданчика від одного з барів, що неподалік. При цьому вони пошкодили корені беріз.

Та місцеві жителі прийшли з лопатами, шуфлями й тачками і всі ями закидали. Люди кажуть, що не дадуть знищити “останній клаптик зелені”.
- Приємно, коли біля панельних багатоповерхівок ростуть берізки і трава, - каже один з активістів Арсен Вікарук. - Приємно помилуватися і літом, і взимку. А тут накопали ям і вже хочуть ті кіоски ставити. Це ж від такого берізки повсихають. Людей це обурило, ми прийшли і закопали.
Люди спілкувалися також із забудовником, і він показав їм рішення міської ради про укладення договору сервітуту, підписаного міським головою, згідно з яким розпочали роботи.
- Це рішення не дає їм право нищити дерева, - продовжує Арсен Вікарук. - Думаю, забудовники туди не полізуть більше, якщо, звичайно, не знайдуть якого лазу в законі або не заплатять комусь за відповідний папірець. Але ми вийдемо ще раз. Ми готові відстоювати цей клаптик зелені.
Людям допомогли також активісти міської організації однієї з опозиційних партій. Вони разом з людьми звернулися до правоохоронців та міської влади.
- Ми, старі люди, своїми силами засипали половину тих ям, які накопали там забудовники, - каже пан Вікарук. - Але всі закопувати не будемо. Нехай комунальні служби зобов’яжуть порушника закону самому зробити це. А якщо ж вони продовжать будівництво, ми вийдемо знову.
Думку чоловіка підтримують і усі місцеві жителі, з якими спілкувався кореспондент на місці події.
- Барів тут біля нас і так багато, - каже місцева жителька Оксана Трач. - А от зелені залишилося зовсім мало. Якщо там між деревами щось почнуть будувати, то скоро берізки повсихають і їх зріжуть — скажуть, що вони хворі. А нашим дітям чим дихати?
Як повідомляють у міській раді, починати які-небудь роботи у березовому гаю рішення про укладення договорів сервітуту і справді не дає.
- Це рішення дає дозвіл цьому закладу облаштувати літній майданчик на заасфальтованій ділянці, яка прилягає до їхнього закладу, - каже начальник відділу земельних ресурсів міської ради Віктор Кібляр. - А починати будь-які роботи у березовому гайку права ніхто не мав.
Нині на місці, де мали встановити літній майданчик, ще залишаються купи землі та частина ям. Однак робітників там уже нема.
Цікаво, що тепер знайти тих, хто ініціював будівельні роботи, нам не вдалося. Коли кореспондент звернувся до закладів, які розташовані неподалік від будови, там “відхрестилися”. У ресторані “Румба” запевнили, що у них уже є літній майданчик в іншому місці. У “Кают компанії” кажуть, що це також не вони, адже заклад — на третьому-четвертому поверсі. Так само заперечують свою причетність і в пабі “Патрік”.
Водночас на одному з тернопільських Інтернет-порталів коментар від причетних до будови у гаю і підрубування коренів беріз таки з'явився. Отож у відповідному тексті представник торгцентру, у якому й діють названі заклади, Яна Соколова запевняє, що насправді ніхто нищити дерев не збирався — його “окультурювали”. Натомість жителів довколишніх будинків назвали агресивно налаштованими пенсіонерами.
Тож, коли кореспондент “20 хвилин” зателефонував у “Румбу” і запитав про Яну Соколову, йому порадили зайти у паб. Але, нагадаємо, коли ми були того ж дня у пабі, там запевнили, що вони жодного стосунку до будови не мають.
На думку тернопільського адвоката Василя Когута, люди вчинили правильно, хоч і досить радикально.
- У випадку, якщо ви виявили будівництво, яке ведуть без відповідних документів, слід звернутися у міську раду, - каже пан Когут. - Або ж — одразу в інспекцію архбудконтролю. Вони мають вжити відповідних заходів. Але поки чиновники будуть розбиратися, поки триватиме бюрократична тяганина, споруду розбудують. І тоді без знищення майна не можна обійтися, ситуація стане набагато складнішою. А люди оперативно відреагували, і забудовники не можуть звинуватити їх у незаконних діях, якщо не мають документів, що дають дозвіл на будівельні роботи.
До слова, схожим способом люди ліквідували незаконне будівництво набагато більшої споруди в історичній частині Києва. Цей сюжет неодноразово транслювали по телебаченню.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Anonymous

    Молодці.

    Anonymous reply Anonymous

    берези потрібно вирубувати , а то прийдуть москалі і скажуть , що тут їхня родіна. На це місце посадити красиві декоративні дерева. Цікаво, а в європейських містах ростуть рускіє бєрозки ?

    Anonymous reply Anonymous

    Цікаво, а наскільки популярною у тих європейських містах є, скажімо, українська мова чи писанки?
  • Anonymous

    Ці люди пішли на поводу партії, яка їх і штовхнула на такий беспрєдєл. А самі люди навіть не знають хто тм будує і шо. А там ніхто не збирається заливати бетони. Там має бути лише літня площадка. яка зимою знімається. Ті люди - вівці, які слухають партійних вискочок, що піаряться на буцім допомозі. Цікаво, чому ріа не взяла коментар у підприємця, що будується?

    Anonymous reply Anonymous

    Що на зиму розбирається? Дерев"яний майданчик?...Подумай спочатку головою і пройдись набережною ставу, де минулого літа поставили дерев"яну конструкцію, яка цього літа удосконалюється, добудовується і розбирати її ніхто не планує. То хто тут вівці...А підприємцю нема що людям сказати, йому б лише наливати...

    Anonymous reply Anonymous

    люди вівці ???? то ти баран написав ???

    Anonymous reply Anonymous

    ну от почитайте уважно статтю. Хіба не хоже, що людьми маніпулює та партія, яка нібито допомогає? Перепрошую. Погарячкувала. Вівці - може надто образливо. Просто, скажімо, люди не думаючі. Просто агресивні пенсіонери, котрі навіть чути нічого не хочуть крім того, що їм вбили в голову такі ж пенсіонери з партії

    Anonymous reply Anonymous

    Свободівські, вочевидь, отримавши чималий відкат, захищають пивні майданчики, інтереси мафії (власника Румби , стрептиз бару Техас та "777") та називають людей вівцями... Ну це вже явно перебор!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Хороша влада - тут бореться з пияцтвом( однією рукою) а другою рукою роздає дозволи на пітєйні заклади яких і так вже забагато. Видно в ті руки непогано капає.
  • Anonymous

    Молодці!! Якби в нас всі і завжди так чинили, ми б жили у хорошому місті.
  • Anonymous

    Вельми загадковий заголовок: "березовому гайку не місце для літнього майданчика бару - вважають жителі вулиці Лесі Українки, Слівенської та Замонастирського. Свою думку люди довели з лопатами, шуфлями й тачками у руках" - Виправте будь-ласка. А взагалі весело - у голові від фрази " Свою думку люди довели з лопатами, шуфлями й тачками у руках" чомусь повстала картина як люди лопатами прибивають будівельників, возять їх тачками і закопують у ямах
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up