У дату з трьох “12” у Тернополі одружилися п'ять пар

У дату з трьох “12” у Тернополі одружилися п'ять пар
Ви знайшли свою половинку, хочете бути разом завжди і прийняли рішення про початок спільного сімейного життя? Залишилося лише подати заяву про реєстрацію шлюбу. Про те, як це зробити, види церемоній та особливості їхнього проведення розповідає начальник Тернопільського міського відділу ДРАЦСу Ірина Шлюсар.

З високосними роками у народі пов'язано безліч прикмет і забобонів. Одні їх побоюються, інші, навпаки, вважають щасливими. 2012 - саме такий. Як це вплинуло на кількість шлюбів?

Попри усі побоювання та перестороги, суттєвої різниці немає. Цього року лише на 5% менше реєстрацій шлюбу, ніж торік. Високосний рік не став на заваді 1900 парам. Наймолодшій із цьогорічних наречених - 17 років, найстаршій виповнилося 66.

У піст шлюбна активність йде на спад?

Відео дня
>Охочих одружитися у цей період значно менше. Але і тут - не без винятків. Наприклад, у середу, 12. 12. 2012 року,  у нас було п'ять реєстрацій шлюбу. Пари мріяли одружитися саме цього дня. Адже дата - справді унікальна. Урочиста реєстрація шлюбу  за участі обрядової служби проводиться у ДРАЦСі двічі на тиждень: у четвер та суботу. Але, якщо пара хоче одружитися в неурочистій обстановці, особливо якщо є підстави “поспішати”, це можна зробити в інші дні тижня.

Коли найбільше весіль?

Пік традиційно припадає на кінець весни - початок осені. Найбільше весіль - у суботи, коли шлюб реєструють близько 30-ти пар. 14 лютого, на день покровителя всіх закоханих - святого Валентина, у нас справжній шлюбний бум.

Якщо вірити календарю майя, у п'ятницю, 21 грудня, слід очікувати кінця світу.  Чи знайшлися охочі почути марш Мендельсона напередодні і після цієї “фатальної” дати?

До цієї дати дещо більше охочих зареєструвати шлюб. Так, у четвер, 20 грудня, бажає одружитися 21 пара. А вже в суботу, 23 грудня,  -  значно менше.

На вибір наречених - урочиста та неурочиста церемонія реєстрації шлюбу. Яка між ними різниця?

Урочиста реєстрація відбувається у великому обрядовому залі, за участю обрядової служби під “живий” музичний супровід.  Церемонія - дуже  душевна і красива. Адже слова, сказані під час неї, повинні запам'ятатися нареченим назавжди. Збережені й національні традиції: вишитий рушник, який стелять на довгу і щасливу долю нареченим, низькі поклони батькам, старости з українським короваєм та незабутній перший шлюбний танець. Неурочиста реєстрація шлюбу - дещо коротша в часі і менш популярна в молодят.

Церемонія відбувається у малому обрядовому залі, за участі працівника обрядової служби під  магнітофонний запис. Відрізняється також і вартість. Урочиста реєстрація коштує 300 гривень, неурочиста – 150. Хоча церемонію  у відділі ДРАЦС проводить одна обрядова служба, проте всі церемонії різняться. Адже кожна пара - по-своєму особлива. Перед проведенням реєстрації можна обговорити з працівниками обрядової служби певні моменти проведення весільної церемонії. Наприклад, обрати музику для першого шлюбного танцю або узгодити черговість привітань.

Можна замовити виїзну церемонію одруження?

Так. Але ця послуга у нашому відділі не користується попитом.  Здебільшого з питання організації виїзної церемонії одруження молодята звертаються у весільні агенції. Адже найчастіше їх проводять у місці святкування - у ресторані або на відкритій терасі.

Скільки разів можна укладати шлюб? Є якісь обмеження?

Кожен громадянин може вільно обирати свою другу половинку. Чинним законодавством України лише передбачено шлюбний вік для наречених - 18 років. Обов'язкова умова для укладення кожного наступного шлюбу - розірвання попереднього.

Бувало, що одна і та ж пара одружувалася по декілька разів?

Звичайно. Громадяни можуть розлучитися, а потім, за потреби чи бажання, одружитися знову. Бували випадки, коли одна пара тричі реєструвала шлюб у нашому відділі.

Скільки треба чекати після подання заяви?

За загальним правилом це - місячний термін, що цілком виправдано. Адже пара зважилася на дуже важливий крок. У виняткових випадках, підтверджених документально, цей термін підлягає скороченню. Наприклад, через вагітність нареченої, наявність спільної малолітньої дитини, тривале відрядження одного із наречених за кордон.

Чи є підставою важка хвороба?

Так. Але, як свідчить досвід, всі наші наречені одружувалися здоровими і в чудовому настрої.

Що треба для того, щоб подати заяву?

Кожному з наречених необхідно пред’явити паспорти і сплатити держмито. Якщо хтось із пари уже перебував у шлюбі - надати документи, що підтверджують його припинення.

Після подання заяви молоді отримують запрошення на реєстрацію - пам'ятку нареченим. На що треба звернути увагу?

Це - нагадування про дату і час реєстрації шлюбу з переліком обов’язкових для реєстрації речей та документів. Головне – не забути обручки, паспорти, а також квитанцію з банку про оплату за проведення обряду. Якщо церемонія - урочиста, знадобиться весільний рушничок. До відділу ДРАЦС потрібно  приїхати на 15-20 хвилин швидше призначеного часу, щоб не створювати незручності для себе, а також інших пар.

Мабуть, навіть попри це, не обходиться без форс-мажорів?

Не рідкість - випадки, коли хтось із наречених чи навіть обоє забувають паспорти або  запізнюються в ДРАЦС. Деколи, навпаки, доводиться чекати гостей пари.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Anonymous

    Не кривіть душою... Просто дуже гарна дівчина, все у ній супер

    Anonymous reply Anonymous

    )))) Молодець! Посиділа, покляцала, плюси на мінуси поміняла. ))) А все - таки цікаво... щодо туалету...

    Anonymous reply Anonymous

    Жирний троль detected! Згинь, нечиста сило! А якшо серйозно - негарно бути таким (такою) заздрісною...

    Anonymous reply Anonymous

  • Anonymous

    Пані Ірино, підкажіть, будь ласка, майстра або салон краси, де я могла б собі зробити такі ж гарні нігті. Дякую!
  • Anonymous

    Я би годував з ложечки задля такої краси.

    Anonymous reply Anonymous

    я би з ТОГО годував!

    Anonymous reply Anonymous

    І не боялися б травматизму під час виконання подружнього обов'язку?

    Anonymous reply Anonymous

    По - перше: такі нігті зазвичай не гострі. По - друге: ви, напевно, з категорії заздрісників, котрі задають дурні запитання на зразок "Як з такими нігтями можна їсти, пити, в туалет ходити?" і т.п. Травматизм у ліжку швидше станеться з гострими природніми нігтями.

    Anonymous reply Anonymous

    І вам доброго вечора, пані Шлюсар ))) Такої довжини нігті 2 роки, як вийшли з моди.

    Anonymous reply Anonymous

    Пані Шлюсар я в очі ніколи не бачив і ніякого відношення до неї не маю. А, сказати, що класні нігті вийшли з моди, це те ж саме, що сказати, що довге волосся вийшло з моди, тобто - абсурд...

    Anonymous reply Anonymous

    Вони - не класні. Це - ПРОТЕЗИ нігтів )))
  • Anonymous

    І ще, пані Шлюсар чоловік, мабуть, з ложечки годує? З такими пазурками?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up