Партнер рубрики Події

У Тернополі парки й лісосмуги – наче звалища

У Тернополі парки й лісосмуги – наче звалища
У Тернополі сміття всюди — на узбіччях, у парках та дворах. Берег річки Серет неподалік ринку закидане горами сміття — пластиковими пляшками та пакетами, гнилими овочами тощо. Приміські лісопосадки відпочивальники закидали сміттям ще влітку.

На узбіччях доріг водії накидали не лише гори пляшок та пакетів. Трапляються навіть підгузки та жіноча спідня білизна.
- Скоро впаде сніг і все це уже ніхто не прибере, - каже тернополянин Назарій Здирко. - А навесні прибирати буде набагато важче. Просто дивуюся, яким Тернопіль став брудним останніми роками. Навіть Став — перше, що бачать гості міста — засипаний сміттям, яке туди повикидали люди.
Як стверджує голова громадської організації “За чисте місто!” Антон Рекуш, найбільше сміття - у тернопільських парках. Виправити ситуацію на краще можливо — варто тільки встановити більше сміттєвих урн.
- За нашими спостереженнями, найбільше сміття - на узбіччях доріг, у лісосмузі біля Ставу та у дендропарку на Бережанській, - каже Антон. - Щороку наша громадська організація прибирає парк. Часом чистять зелені зони й інші організації. Сміття там – море. Кількадесят чоловік за 40 хвилин назбирали вантажівку відходів. Однак таке прибирання має лише тимчасовий ефект. Щойно починається сезон, відпочивальники залишають у лісі тонни сміття, перетворюючи його на свинюшник.
На думку Антона, ідеально було б, якби кожен у лісі збирав усе, що приніс, у сміттєві пакети.
- Та, схоже, свідомість тернополян ще не на такому рівні, - припускає активіст. - Та й на це є “ліки”. Слід облагородити відпочинкову територію — встановити там смітники, аби викинути своє сміття було просто. Також можна облаштувати місця для розведення вогнища, аби все було цивілізовано.
Та смітники, як вважає тернополянин, слід встановлювати не лише у лісосмузі, а й у місцях стихійної торгівлі. Адже часто саме базарники викидають сміття на берег Серету та у воду.
- Торговці кавунами, цибулею та іншими плодами просто загидили берег Серету біля мосту, - розповів у редакції тернополянин Андрій Стахів. - Проїжджав нещодавно там велосипедом. Дуже красива місцина... Однак траву вкривають гори сміття. Сезон закінчився — базарники вже поїхали, але сміття ніде не поділося. Отаке вони нам “щастя” дали на додачу до своїх кавунів.


Гори сміття на березі річки легко відшукав і кореспондент “20 хвилин”. Яскраві помаранчеві сітки ще здалеку впадають у вічі. Деяке сміття потрапляє у воду, і вода виносить його на берег трохи далі за течією. В одному місці збираються тонни пляшок, пакетів та мішків. А від гнилих овочів йде жахливий запах. Підходжу до продавців ринку, які торгують за сотню метрів від цього місця.
- Це все приїжджі накидали, - каже продавець Андрій Боцюх. - Ми торгуємо промисловими товарами, тому таких відходів не маємо. Та й навіть якби були — викинути все у річку собі не дозволили б. Нам же тут працювати й далі... А всіляким зайдам, які кавунами і динями торгують, байдуже. Викидають усе на берег. Ми з ними навіть сварилися з цього приводу, але усе марно.
Однак насправді і місцеві немало доклалися до засмічення міста. Скажімо, наш кореспондент, пройшовшись узбіччям об’їзної дороги Тернополя, кожних два-три метри натикався на пляшки.

А така ось ситуація останніх півтори місяця у смт. Березовиця вул. Стуса 19. Фотографію прислав наш читач:

Відео дня
>

 

Коментар:

Людмила Гринчишина (31 р.), головний спеціаліст відділу благоустрою та екології управління ЖКГБЕ міськради:
- Засмічення парків, набережних та вулиць — це правопорушення, за яке передбачена адміністративна відповідальність. Розмір штрафу залежить від розмірів збитків, завданих довкіллю людиною, яка смітить. Про такі порушення слід повідомляти у держекоінспекцію за телефоном 25-95-82. Інспектори оцінюють розмір шкоди та складають протокол. Що ж до смітників у регіонально-ландшафтному парку «Загребелля» — ця проблема не нова. Площа парку займає понад 300 гектарів. Аби облаштувати на усій території спеціалізовані контейнери для збору відходів потрібно багато коштів, яких немає. Втім, ведеться активна робота з вирішення цього питання. Одночасно, для прибирання залучаються працівники спеціалізованого підприємства. Додатково, щорічно проводимо загальноміські толоки для підтримки чистоти у парку.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (31)
  • Anonymous

    Що за маразм? треба повідомити- бла-бла... ТОй хто накидав сміття буде чекати вашого представника? А чому б не дати право штрафувати муніципальній міліції.
  • Anonymous

    Наших людей виховує тільки сплата штрафів. І чим більші вони, тим люди стають культурнішими. Заплатить оте бидло, що смітить, тисяч так зо дві-три грн. штрафу, то зразу забуде, як сміття кидати, краще зжере його

    Anonymous reply Anonymous

    Мені здається, що наш народ ніяким штрафом не злякаєш-дзвінок "другу при владі" і ніхто ніякого штрафу не бачив.

    Anonymous reply Anonymous

    А тепер поясніть, будь ласка, чому у 1986 році, коли я вперше приїхав у Тернопіль, це було таке чисте квітуче місто, що у нас навіть із знайомим гра була - віднайти папірчик чи інше сміття у парку або на вулиці. Практично це було майже неможливо! Куди все поділося?

    Anonymous reply Anonymous

    Про що можна говорити, якщо людина виносить з хати сміття і кульок ставить в ліфті, надіючись, що авось хтось винесе.То як таку людину назвати? Помалювали в під'їзді двері-через тиждень якась худоба (бо інакше не назвеш) пошкрябала всі двері цвяхом!!!! І таких прикладів можна назвати безліч!!! А відбитки черевиків в під'їзді на стелі?!!!Це ж як треба стрибати, щоб таке виртворити?! Українці ( а особливо) западенці живуть за принципом:"Я нічого не знаю-моя хата скраю". А не бійтеся, якби комусь під двері чи під ворота те сміття висипати-ото би було крику. Тут вже ні влада не винна, ні свободівці, ні комуністи-це діагноз і менталітет нашого народу...

    Anonymous reply Anonymous

    Капець, "особливо западенці". Я тебе розчарую, худоби з великої букви "Х" на сході не менше, а бруд і срач в "пролетарських" районах великих міст України ні в яке порівняння не йде із тернопільським. Задовбали такі коментатори. Невиховане бидло є скрізь, а щоб його було менше, почніть із себе, шановні. Виховуйте своїх дітей, пояснюйте, що все починається із викинутого під ноги папірця від цукерка. Тоді, можливо щось і зміниться.

    Anonymous reply Anonymous

    Недоумки, занапастили Божий рай. Т. Шевченко. Клянете жидів, а самі є продажними двоногими. Навіть серед тварин немає вам подібних. Усе, що вас цікавить, - гроші і секс. Навіть покарання Содоми не навчило цих тупих двоногих .
  • Anonymous

    Понаставляти камер по місті, ввести штраф у розмірі 5-ти мін. зарплат за роскидання сміття і вже через тиждень ті камери окупляться. А через місяць назбираємо на новий тролейбус!

    Anonymous reply Anonymous

    камер ще поки що бракує)))) гопота викидає тайком, а потім тут коменти пише, яка влада погана
  • Anonymous

    Так то ж блять ті же самі курва тернополяни там такий бардак розвели,а протім курва одне з другим скиглить...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up