У травні тернополяни поїдуть на десяток фестивалів

У травні тернополяни поїдуть на десяток фестивалів
Весною по всій Україні пройде з десяток найрізноманітніших фестивалів. Серед них - і музичні, і виноробські, і історичні, і навіть фестиваль повітроплавання. Про те, куди їхати і чого де чекати, розмовляємо з бувалими тернопільськими фестивальниками, які є “ветеранами” не одного фест-збіговиська.

Тернополянин Дмитро Кошеляк кожного травня їде на фестивалі до Львова.
Прокидатимуться без “Мертвого півня”. У травні там щороку проходить міське свято “День батяра” та музичний фестиваль “Флюгери Львова”. Окрім того, у ці дні ще й триватиме перший в Україні фестиваль - “Дні культури та виноробства Угорщини”.
- Власне для мене найцікавішими були “Флюгери”, - розповідає Дмитро. - Вони тривають завжди, проходять у дворику міської ратуші — дворик раз на рік відкривають для всіх охочих саме для фестивалю. Він відбудеться уже вдесяте, тому має вже багато цікавих традицій. Скажімо, ранковий концерт “Прокидання з “Мертвим півнем”. Та цього року, виявляється, буде інше прокидання — гурт “Мертвий півень” не виступатиме, натомість буде концерт “Прокидання з “Гич оркестром”. Цей гурт теж мені подобається, але шкода все-таки, що не буде старих добрих “півнів”. Я був на цих прокиданнях багато разів і кожного разу це було щось неймовірне.
За десять років існування фестивалю “Флюгери” стали подією, яка розпочинає фестивальний сезон в Україні. Принаймні це єдиний фест, на якому люди танцюють під джаз, який може з самого ранку зібрати переповнений дворик фанатів.
Як повідомляють організатори, впродовж десяти років на “Флюгерах” виступили понад 150 колективів, тобто близько 500 музикантів. Окрім різних відтінків етно та джазу, на “Флюгерах” відбувалися і театральні акції, і мультимедійні презентації, перформанси, літературні читання та різноманітні естетичні провокації.
За десять років, зазначають організатори, дерева у дворику виросли на 20 см, а деякі гурти, які починали тут свою кар'єру, стали зірками.
Міське свято “День батяра” пройде у Львові 1-2 травня. У ці дні будуть батярські вечірки, концерт весільних музик “Лабух шоу” та багато інших цікавинок.
- На “День батяра” молодь Львова переодягається у львівських батярів початку минулого століття, - пригадує Дмитро. - Вулицями ходять хлопці у камізельках, кашкетах, піджаках, з тростинами у руках та кумедними окулярами на носі. Дівчата ж одягають елегантні сукні або ж такі самі хлопчачі наряди. Відбуваються всілякі концерти, веселі процесії та шоу. Можна фотографуватися з батярами та розмовляти з ними про старий Львів.
Незадовго після батярського фестивалю тернополяни зможуть спостерігати за великим костюмованим парадом, який пройде 6 травня центральними вулицями Львова з нагоди дня міста.
Відчують себе угорцями. А ще з 29 квітня до 6 травня у Львові на площі перед палацом Потоцьких відбудеться перший в Україні фестиваль - “Дні культури та виноробства Угорщини”.
Як повідомляють організатори, протягом фестивального тижня кожен зможе відчути себе “справжнім угорцем”. Зокрема, буде можливість спробувати традиційну угорську страву гуляш, затанцювати чардаш чи послухати добру угорську музику, а також посмакувати всесвітньовідомим вином з Токаю, яке ще у XIIX столітті Ґете назвав “королем вин та вином королів”. Участь у фестивалі візьмуть близько півсотні виноробів та кулінарів з Угорщини і 30 угорських та українських творчих колективів, які представлятимуть не лише традиційну культуру, а й сучасні її напрямки.
У ці ж дні, 5 та 6 травня, у Львівському музеї народної архітектури та побуту “Шевченківський гай” пройде фестиваль “Львів Стародавній”. Головною подією фестивалю стане лицарський турнір - яскраве видовище, яке після тривалого забуття отримало у сучасній Європі друге народження. Його учасниками будуть представники численних клубів історичної реконструкції з різних країн світу.
У Хотині воюватиме кіннота. Тимчасом святкуватимуть не лише у Львові. У місті Хотин теж битимуться лицарі - там відбудеться перший фестиваль історичної реконструкції “Середньовічний Хотин”. Триватиме він з 29 квітня до 2 травня.
- Збираюся їхати на цей фест, - розповідає тернополянин Юрій Бучко. - Візьму із собою фотоапарат, планую зробити хороші кадри. Адже там будуть сотні людей в середньовічних обладунках, з мушкетами та шаблями. Має бути чудове видовище.
Юрій уже бував на схожих фестивалях. Каже, що споглядати за відтворенням битви - зайняття дуже приємне.
- Я був на фестивалі “Терра героїка” у Кам’янці-Подільському, - каже хлопець. - Коли стріляли одночасно десяток чоловік із мушкетами, то аж дух захоплювало. Окрім того, я ще не був у Хотині. А там, кажуть, чудовий замок. Заодно матиму нагоду все там оглянути.
За інформацією організаторів, глядачі фестивалю побачать повноконтактні історичні середньовічні бої, демонстрацію історичних костюмів та обладунків, кінні сутички, які ще називають джострами, та показові маневри. Кінний турнір відбудеться в Хотині вперше: це цілком новий формат і досі місцеві глядачі не бачили нічого схожого. У них візьмуть участь найкращі джостери Росії та України.
Окрім боїв та маневрів, на фестивалі також буде і культурна програма.
Чотири дні на фестивалі виступатимуть музичні та танцювальні колективи, а щовечора відвідувачам покажуть фаєр-шоу. Також на гостей фортеці очікують ярмарок, майстер-класи, конкурси та спеціальні ігри і розваги для дітей.
На фестивалі будуть проводитися як бої в повний контакт, так і маневри. В усі дні фестивалю проходитиме міжнародний стрілецький турнір серед найкращих стрільців із трьох країн.
У старовинній фортеці будуть історичні табори, в яких житимуть учасники. Побут таборів буде відтворено згідно з історичними реаліями. Предмети щоденного користування, меблі, посуд і навіть їжа будуть такими, до яких звикли в похідних таборах наші предки. На території фестивалю будуть працювати історичні шинки, які будуть оформлені відповідно до епохи.
А на іншій старовинній фортеці у Кам’янці-Подільському можна буде спостерігати за польотом повітряних куль. Фестиваль-феєрія повітряних куль “Назустріч сонцю” пройде там з нагоди дня міста - 18-19 травня. У небо злетять десятки повітряних куль. За ними можна буде спостерігати зі старовинних мурів. Охочі також зможуть покататися на аеростатах. А ще в ці дні з нагоди свята міста пройде парад феєрверків “Золотий вогонь” та концерт ді-джеїв.
Тоді, як у Кам’янці повітряні кулі лише повільно літатимуть небом, у селищі Східниця неподалік від Трускавця Львівської області вони “воюватимуть” між собою. Там з 28 квітня до 2 травня пройде турнір повітряних куль “Східниця Fly Quest”.
Змагання виглядатимуть приблизно так: повітряна куля з учасниками турніру стартує за командою. Пілот, розібравшись із вітрами, виходить на потрібний напрямок. Через 30-40 хвилин після старту пілот визначає можливе місце посадки аеростата, краще ближче до доріг чи населених пунктів. Після приземлення пілот передає свої координати водію автівки підбору.
Авто команди підбору з іншими членами команди вирушає на місце посадки аеростата за отриманими координатами. Їхнє завдання - швидко знайти повітряну кулю та повернутися з нею на старт. Переможе той, хто виконає усе найшвидше.
Під час Fly Quest можна буде також політати на повітряній кулі, вартість одного місця в корзині цьогоріч коштуватиме 1100 грн.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up