Партнер рубрики Події

У церкві на Тернопіллі зачитали список боржників

У церкві на Тернопіллі зачитали список боржників
У церкві після служби зачитали боржників, які не дають грошей на її потреби. Тоді церковна десятка стала радитись, що ж робити з такими людьми. Одна із літніх жінок навіть запропонувала не хоронити їх або їхніх родичів.

Про цей випадок «20 хвилин» розповів тернополянин Дмитро Іконяк. Адже і його родина потрапила у так званий список.


 - Моя дружина із села Очеретно Кременецького району, - розповідає він. – Ми рідко приїжджаємо туди. Але на днях нам знайомі розповіли, що у храмі нас згадували як людей, що не здають грошей на потреби церкви. Все можна зрозуміти, але такого! Це суто моя особиста справа, чи давати гроші, а чи ні. А вони зробили собі приватне підприємство.


Чоловік вважає таку «політику» – поверненням до кесарських часів.

Відео дня
>
- Я також читаю Біблію, - говорить він. – І розумію, що таке Богу Боже , а кесарю – кесарське. Але вирішувати за мене, скільки і кому я маю дати, і зараховувати у такі списки, та ще їх потім оголошувати – це занадто.
Обурений чоловік звернувся у Тернопільську-Бучацьку єпархію. Там, як йому розповіли, записали і взяли до уваги його скаргу.


Чи є такий список і чи зачитували боржників , ми спробували з’ясувати у церковного старости. Однак чоловік конкретно не відповідав на питання.


- Ми маємо свою громаду, і самі вирішуємо свої проблеми, - каже він. – А чого це взялись за це справу, не зрозуміло.


Коли ж ми спробували пояснити, що більшість розуміє пожертву – як справу добровільну, чоловік розсердився та кинув на прощання.


- А що це тільки у нас так?, - сказав він. – У всіх церквах люди здають по кілька гривень. А чоловіка з таким прізвищем ми навіть не знаємо.


Чи правильно чинить громада, зачитуючи так званий список, ми поцікавились й у Тернопільсько-Бучацькій єпархії, якій і підпорядковується церква у згадуваному населеному пункті.


- У селах громада справді іноді вирішує, чи люди дають на тацю, чи роблять якість місячні чи річні оплати, - каже архієпископ Тернопільський і Бучацький Нестор. - Однак ми не повинні забувати, що пожертва – справа добровільна. І гроші, які віддають з примусу, не є пожертвою. Відтак, почитувати так список неетично. Ми займемось цим питанням.

За якийсь час з єпархії дали відповідь - жодної негативної згадки про пана Іконяка у церкві не було.

Світлана ГРИВАС,

0-96-709-74-60

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (63)
  • Anonymous

    барани з баранами радилися: а що будемо робити з тими, хто не хоче бути бараном
  • Anonymous

    Владика УГКЦ Михаїл Колтун і його Лексус... http://uk.gloria.tv/?media=274107
  • Anonymous

    Пропоную боржників не зачитувати, а розстрілювати
  • Anonymous

    Здається все прямим текстом написоно в Біблії. Нащо щось вигадувати. "Стережіться виставляти свою милостиню перед людьми, щоб бачили вас; а як ні, то не матимете нагороди від Отця вашого, що на небі. Отож, коли чиниш ти милостиню, не сурми перед себе, як то роблять оті лицеміри по синагогах та вулицях, щоб хвалили їх люди. Поправді кажу вам: вони мають уже нагороду свою! А як ти чиниш милостиню, хай не знатиме ліва рука твоя, що робить правиця твоя,щоб таємна була твоя милостиня, а Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно. А як молитеся, то не будьте, як ті лицеміри, що люблять ставати й молитися по синагогах та на перехрестях, щоб їх бачили люди. Поправді кажу вам: вони мають уже нагороду свою! 6А ти, коли молишся, увійди до своєї комірчини, зачини свої двері, і помолися Отцеві своєму, що в таїні; а Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно." (Матея 6:1-6)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up