"Це знущання над покійником", кажуть родичі тернополянина

"Це знущання над покійником", кажуть родичі тернополянина
Дві години на лютому морозі чекали родичі та друзі на Микулинецькому кладовищі, поки поховають покійника. Працівники ритуальної служби вчасно не викопали яму. Кажуть: не винні, бо заглух трактор

 

- Це знущання над покійником, - каже тернополянка Світлана Цвях. - Два тижні його везли з Польщі. Та й тут якось не по-людськи провели в останню дорогу.
Дві години родина покійного тернополянина змушена була чекати на цвинтарі, поки викопали могилу. Труну привезли у домовлений час 30 січня о 13.15. Проте викопаної могили ще не було, розповідає теща покійного Володимира Мнюха Світлана Цвях. Володимир разом із родиною проживав у Польщі. Там його на смерть збила машина. Аварія трапилася ще 16 січня, а тіло чоловіка перевезли на Україну аж через два тижні.
Скинув труну і поїхав
Аби поховати покійного, родина скористалася послугами КП „Ритуальна служба”. Заплатили їй 1500 грн. Із них 336 - за те, щоб викопали яму, 360 грн - за автобус, який мав привезти людей на цвинтар і назад.
- Нас просили приїхати вчасно, бо того дня було вісім похоронів, - розповідає пані Цвях. - А коли ми вже були на місці, нам сказали, що трактор поламався і викопати яму не встигли, доведеться зачекати. Уявіть, сильний мороз. Людей аж трусило від холоду. Труну скинули на землю, кинули абияк вінки, квіти. А ритуальна машина поїхала далі – на інший похорон.
Людей на похороні було чимало, продовжує жінка. Деякі поховались у машинах від холоду, інші сіли у замовлений автобус.
- Проте водій звелів усім виходити, адже він чекати не може, бо має їхати на інший похорон, - каже жінка. – Мовляв, у нього графік. А ми ж йому заплатити за те, що привезе нас і на цвинтар, і назад.
Втім, невдовзі на місце приїхав керівник ритуальної служби і звелів водієві, аби він зачекав на людей. Проте до родичів покійного навіть не підходив і не вибачався.
- Я звинувачую не ритуальну службу, а міську владу, яка не подбала, щоб покійника належно поховали, - продовжує Світлана Цвях. - Мені навіть шкода тих гробарів. У них нелегка робота, добре намерзнуться в тому холоді. Кажуть мені: “А що ми зробимо? Нам нову німецьку техніку обіцяли ще два роки тому”.
Пані Цвях - розбита та засмучена останніми подіями. Втім, вирішила взяти себе в руки, адже мусить допомагати доньці, в якої напівсиротами залишилися 18-річна донька та дворічний син. В газету звернулася, аби привернути увагу влади до проблеми.
- Зараз буває до 30 градусів морозу, то що - покійники будуть чекати тепла, поки їм викопають яму? - обурюється жінка. - До того ж, за ритуальні послуги платимо немалі гроші.
Трактор заглух через мороз
Техніка вийшла з ладу через мороз, тому і не вдалося вчасно викопати яму. У такі сильні морози навіть іноземні трактори можуть не завестися, каже директор КП “Ритуальна служба” Зеновій Шумський.
- Трактор саме збирався копати і заглух, - розповідає він. - Ми викликали інший, але він теж мав поломку. - Поки його відремонтували, поки він приїхав, поки викопав яму… От і затягнулося.
Виведений з ладу трактор стоїть на подвір’ї КП “Ритуальна служба”, розповів пан Шумський 3 лютого. Машину мають відремонтувати. Вже закупили всі запчастини.
- Ми той трактор три години тягнули з цвинтаря , - додає пан Шумський.
Він запевняє: двох тракторів, які нині є у службі, достатньо для копання могил. Купити нові, а тим паче іноземного виробництва, їм не світить. Одна така вітчизняна машина коштує 160-180 тис. грн.
- Навіть якби золотого трактора купили, то й він у таку погоду міг би не завестися, - каже Зеновій Шумський. - То техніка, що зробиш. А викопати яму за пару годин наперед - земля замерзає. Тоді люди нарікають, що доводиться каменюки на труну кидати. Зараз наперед мусимо копати. Що поробиш. Та й загалом за кордоном немає моди залишатися на цвинтарі, аж поки не закопають труну. Там всі розходяться. Лише у нас чекають до кінця.
До слова, землю на цвинтарі працівники ритуальної служби спеціально засипали листям, щоб вона не замерзала. Для цього, як розповідає пан Шумський, звезли туди листя зі всього міста.
- Але і цим тернополянам не вгодиш, - каже чоловік. - На прямий ефір з міським головою зателефонувала якось одна жінка і поскаржилася, що на кладовищі не прибрано. Мовляв, купи листя під ногами.
Загалом праця гробарів не з найлегших, а тим більше в такі морози, додає Зеновій Шумський. Він просить у тернополян розуміння. Щодня у Тернополі 5-6 похоронів. Часом копати ями гробарям доводиться і вручну. Адже часто вже є заготовлений фундамент біля пам’ятника родичів.
- Там жодна техніка не допоможе. Тільки лом і людські руки, - каже керівник ритуальної служби.
 

Коментар

Відео дня
>Сергій НАДАЛ (37 р.), міський голова:
- Звісно, нова техніка ще нікому не завадила, але КП “Ритуальна служба” справляється і з тою, яка є. В нас же нема масових проблем з тим, що людей не можуть поховати. Це сталося з однією людиною. Ну затягнулося все на деякий час, але ж проблему вирішили. До речі, люди часом скаржаться, що покійників ховають в смітті. Насправді це листя, яке заздалегідь спеціально засипали на кладовищі для того, щоб грунт так сильно не промерзав.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Anonymous

    співчуваю близьким. Однак в даному випадку дійсно розумію працівників цього бюро. цього року також поховав родичку і був просто обурений тим як працює це підприємство- а точніше пані яка сидить там і реєструє все. у нас бабуся померла у пятницю вечером, згідно церковним звичаям і тим що більшість родини живе на центральній та Східній Україні та закордоном то мусили почекати хоча би один день щоб всі приїхали. зробили бальзамацію щоб не було запаху, але всерівно на вулиці було досить жарко, тому мали намір поховати вже у неділю. у бюро ритуальних послуг та "корова" сказала що у неділю не хоронять, а тим більше ми купили труну і все решта не у них то щоб самі собі копали яму. як ми не благали і готові були заплатити будь-які кошти але вона сміялась нам в лице. я вважаю що та такій безсердечній людині не повинно бути місця у такій роботі!

    Anonymous reply Anonymous

    Погано вмерти в такий мороз не для усіх. "В неділю не хоронять", у різні свята не хоронять, в мороз не хоронять і т.д. Може будемо трупи спалювати? Замість обіцяного сміттєпереробного заводу свободівці можуть побудувати гарний крематорій (у них точно повинні бути креслення для будівництва такої споруди та й з партійною ідеологією це не розходиться). Урну з прахом можна зберігати в дома біля телевізора чи удобрити рештками покійника грунт або розвіяти прах над водою, як це трапилося у випадку з Ф.Енгельсом. А знущання над покійником, як називається стаття, насправді не відбулося. Йому ж все-рівно, це ж не покійника трусило від холоду, а живих людей. Ці люди на додаток ще й образилися після цього на директора ритуальної служби за те, що той не підійшов до них і не вибачився. За що вимагати з нього вибачень у момент найбільшого горя і прощання? За форс-мажор? За морози? За покійника? Чи після його вибачень всім стане тепліше? Похорон дорогої людини, смуток і пам`ять про неї не потрібно перетворювати в буквальному розумінні на чорний піар, звертаючись у ЗМІ. Невже це найбільше засмутило родину покійного, ніж сама його смерть?! Можливо це справжнє снущання над покійником? Жах...
  • Anonymous

    Не по темі, особисто до Є. Цебрій: техніка ГЛОХНЕ, а люди ГЛУХНУТЬ!
  • Anonymous

    цікаво чи п. Світлана Цвях здала 1 грн./рік добровільного погребельного податку

    Anonymous reply Anonymous

    +1 думаю, що і не думала!
  • Anonymous

    Роботу треба робити вчасно,нема чого спирати на погоду....У людей велике горе...втратили рідну людину і ще ритуальщики добавляють....Закривати такі фірми треба. А директор мав би вибачитись перед згорьованими людьми...Якби таке сталось в Європі,то фірма би виплатила людям відшкодування ...а в нас кругом бардак... і найперше думають про свої прибутки,а не про обов"язки перед людьми...ГАНЬБА!

    Anonymous reply Anonymous

    а закриєте комунальне підприємство, ціни якого конторолює міська рада ,то приватник вам влупить таку ціну як і в Європі , цікаво то хто піде копати яму за триста гривень, в Європі похорон би обійшовся кілька тисяч долярів, а в нас люди роблять за копійки довбають мерзлий грунт і техніка не розрахована на аномальну погоду
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up