Частина тернопільських батьків - категорично "проти" щеплень

Частина тернопільських батьків - категорично "проти" щеплень
Безжальна імунізація вбиває наших дітей, переконує частина тернополян. Тому щороку збільшується кількість відмов від щеплень. Проте є мами, які обома руками "за" вакцинацію. На їхню думку, вона рятує малечу від небезпечних хвороб. Медики підтримують таких батьків.

 

Батьки сьогодні мають сумніви щодо якості вакцин, а тому все частіше шукають причини, аби відмовитися від обов’язкових дитячих щеплень.

Відповідальність за вакцинацію батьки дитини несуть самі. Тому саме вони повинні вирішити, чи потрібні маляті щеплення. Адже нас постійно оточують інфекції, які передаються різними шляхами (кір, дифтерія, поліомієліт). Деякі з них "живуть" навіть у ґрунті (правець). І щеплення – єдиний спосіб захиститися від такої біди. Проте ми все частіше чуємо про негативні наслідки вакцинації, які призводять до інвалідизації і навіть смерті дитини. Не дивно, що тернополяни, як і всі українці, розділилися на два табори:  "за" та "проти" щеплень.

Відео дня
> - Безжальна імунізація поступово вбиває наших дітей, - переконує тернополянка Іванна Мартиненко (прізвище та ім’я змінене на прохання жінки – прим. ред.). – Я не дозволила робити своїй дитині жодного щеплення й іншим не рекомендую. Наші медики дуже добре вміють приховувати компрометуючу інформацію. Усю відповідальність вони перекладають на плечі батьків.

Тернополянка переконана, що лікарі не надають вичерпної інформації про щеплення. Більше того, вони самі її не знають. Утім, не всі такі категоричні. Є у Тернополі батьки, які вважають щеплення необхідним. Варто лише дослухатися до порад медиків.

"Своїм щеплень не роблять…"

- Розумні лікарі своїм дітям щеплень не роблять, - продовжує вона. – Вони знають про тяжкі наслідки непотрібної вакцинації. Але, працюючи на державній роботі, змушені виконувати накази. От і "захищають" нас від хвороб, отруюючи ще із самого дитинства.

Пані Мартиненко називає дві головні причини своєї відмови від обов’язкової імунізації: сумнівна якість вакцини і погана кваліфікація дільничних педіатрів.

- Дивлюся на обшарпані поліклініки та умови, у яких оглядають дітей, і сумніваюся, що вакцина зберігається належним чином, - каже вона. – Враховуючи корупцію та безлад, який діється в країні, особисто я вже мало кому довіряю.

Продовжуючи, мама нарікає на неналежне виконання медичними працівниками професійних обов’язків. Мовляв, навіть дільничний педіатр тепер не переймається самопочуттям дитини.

- Мої вагання з приводу щеплень остаточно зникли, коли наш педіатр сказала робити вакцинацію в період, коли в моєї донечки полізли зуби, - додає Іванка Мартиненко. – Дитина постійно плакала, погано спала, навіть температура час від часу піднімалася, а медик казала, що протипоказань для щеплень немає. Хоча для того, аби направити на вакцинацію, вона мусить бути на 100% бути впевненою, що дитина - здорова.

У знайомих нашої співрозмовниці після щеплення дівчинка оглухла на обидва вуха. Їй тоді ще й року не було.

- Як завжди, лікарі не винні. Усю вину переклали на родичів, - каже жінка. – Хоча батьки впевнені, що їхня дитина до щеплення була абсолютно здоровою. Замовляли експертизу в Києві, навіть у Німеччині. І закордонні медики підтвердили: глухість трапилася через вакцинацію. Ви не уявляєте, як плакав тато, не знаючи, як допомогти своїй донечці.

Операція із відновлення слуху на одному вусі коштує більше 10 тисяч доларів. Таких грошей, як каже тернополянка, у родини немає. Отже, дитина залишиться інвалідом. Подружжя Мартиненків твердо вирішило, що "колоти" свою дитину не дозволять. Усю відповідальність за здоров’я маленької донечки вони взяли на себе.

- Краще ми не будемо ходити в садок, ніж я дозволю ставити під загрозу життя дитини, - наголошує жінка.

Сумніви щодо вакцинації мала й тернополянка Мар’яна Винниченко.

- Я спочатку перечитала купу літератури, - розповідає вона. – Одні знайомі та родичі говорили, що щеплення робити потрібно, інші казали: "І не думай!". Врешті я погодилася. Але перед щепленням розпитала лікарів про саму вакцину, які має побічні дії, чи були якісь негативні реакції. Стежила за станом малюка.

Якщо син пані Винниченко застуджувався чи у нього лізли зуби, щеплення відкладали.

- Мене ніхто ні до чого не змушував, - додає вона. - Просто батьки мусять самі зробити вибір. Але досить часто мами, опираючись на негативну інформацію в пресі, самі придумують "протипоказання".

Вакцинація – захист для дитини

Радить робити щеплення інша мама Тетяна Штаблава.

- Ми маємо всі щеплення, - каже вона. – Дякувати Богу, із дитиною все добре. Коли ми були маленькими, нам також робили щеплення. Про відмови тоді ніхто й не думав. А тепер кожен кричить своє. Але, якщо добре подумати, ускладнення після вакцинацій були й раніше, просто тоді це не афішували.

На тому, що робити щеплення потрібно, наполягає і лікар-педіатр Ольга Гаврищак.

- Звичайно, ніхто не в змозі змусити батьків вакцинувати дитину, - каже вона. – Однак лікарі дуже категоричні у рекомендаціях – щеплення необхідне! Навіть якщо вакцина не захистить дитину повністю, то зведе до мінімуму ускладнення від захворювань.

Згідно із Календарем профілактичних щеплень, затвердженим Міністерством охорони здоров’я (МОЗ), у тернопільських поліклініках проводять вакцинацію від найбільш розповсюджених дитячих хвороб: дифтерії, кашлюку, правця, туберкульозу, гепатиту В, кору, краснухи, поліомієліту та гемофільної інфекції.

- Такі маніпуляції проводять тільки здоровим дітям, - каже лікар. - Якщо дитя має вірусну інфекцію чи інші хвороби, імунізацію переносять.

Перед тим, як робити щеплення, педіатр обов’язково оглядає дитину, міряє температуру. Якщо виникають якісь підозри щодо стану здоров’я малечі, лікар може призначити певні аналізи та консультації в інших спеціалістів.

- Якщо ж дитина має якісь захворювання або в неї була негативна реакція на щеплення, питання подальшої вакцинації вирішує спеціальна комісія лікарів, - додає фахівець.

Педіатр запевняє, що вся вакцина, яку використовують у дільничній поліклініці, сертифікована МОЗ і зберігається належно. Лікар радить робити щеплення в призначені для цього терміни. Адже тоді – вищою є їх профілактична ефективність. Якщо вакцинацію відтерміновують через відсутність вакцини чи з інших причин, наступну дату щеплення лікар визначає дитині індивідуально.

- Нині в нас немає жодної вакцини, - акцентує пані Гаврищак. – Тому графік щеплень для кожного пацієнта ми розробляємо окремо. Деякі батьки хочуть самі купувати вакцину в аптеках. Але вони повинні взяти у нас спеціальну холодову сумку, щоб транспортувати медичний препарат до поліклініки.

Окрім того, в аптеці мають дати копію сертифікату якості та чек із чітко вказаними днем і годиною придбання вакцини. Тільки впевнившись у нормальній якості препарату, медичні працівники, можуть зробити щеплення.

- Маніпуляцію проводять тільки в межах поліклініки, - наголошує  лікар. - Також не можна відразу після щеплення віддавати дитину до дошкільного закладу. Протягом двох-трьох днів у малечі може спостерігатися незначне підвищення температури, млявість, дратівливість. Тому краще їй побути вдома.

До того ж, важливо обмежити в ці дні будь-які спортивні змагання, заняття в басейні, екскурсії та взагалі перебування в багатолюдних місцях. Краще, як вважає лікар, це все робити через п’ять-десять днів після вакцинації.

- Щоб запобігти появі температури або дратівливості у дитини після щеплення, можна на ніч поставити малечі вібурколову свічку, - каже медсестра кабінету профщеплень педіатричного відділення №4 Світлана Шушкевич. - Щоб запобігти почервонінням і набряку у маленьких діток, на місце вакцинації можна покласти теплу пеленку.

Батькам вона радить уважно стежити за станом дитини після щеплення. Висока температура, судоми, втрата свідомості, алергія – привід для негайного звернення до медиків.

Вакцина буде вже цього тижня!

Починаючи з цього тижня, у міські педіатричні відділення надійде вакцина, тож діти зможуть отримати необхідні щеплення, говорить заступник головного лікаря з поліклінічної роботи Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Володимир Кучма. Є наказ МОЗ, згідно із яким вакцину розподілять між усіма поліклінічними відділеннями області.

Серед отриманих можна назвати такі вакцини:

- від туберкульозу: БЦЖ (РОсія) та БЦЖ-м (Росія);

- від поліомієліту: "Іновакс Поліо";

- від кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту та гемофільної інфекції – "Пентаксин" (Франція);

- від гемофільної інфекції – "Хіберікс ТМ" (Бельгія);

- від кору, паротиту та краснухи – "Тримовакс" (Франція);

- для профілактики поліомієліту – ОВП.

Наталія БУРЛАКУ

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    "Тернополянка переконана, що лікарі не надають вичерпної інформації про щеплення. Більше того, вони самі її не знають." Так-так звичайно лікарі не знають нічого, а ми такі начитані і без медичної освіти знаємо все про щеплення! Та купа смертельних хвороб зникло тільки завдяки вакцинації!Задумайтесь про це!
  • Anonymous

    і що робиті?вакцинуваті коли лізуть зуби?
  • Anonymous

    ми діти СССР всі були провакциновані і нічого живі, а та нещасна сучасна молодь від щалбана дохне

    Anonymous reply Anonymous

    проводились досліди на щурах-четверте вакциноване покоління безплідне, ваші діти-третє, думайте, чи їх вакцинувати

    Анонім reply Anonymous

    На щастя ми все таки люди а не щурі! всіх в дитинстві прививали і нічого живі здорові дякувати Богу!

    Anonymous reply Anonymous

    а до речі і "Малиш" тепер шкідливий.т
  • Anonymous

    Якийсь дурдом ,я вакциную свого малюка,але ще жодної державної (бесплатної вакцини), не отримав ,за її відсутності в дитячому медичному закладі на Гоголя.)))). Купував в аптеках за власні кошти .Постійно пишуть ,що всі відмовляються ,так зробіть малюку вакцину за тх хто відмовився. Вартість в аптеці 400 грн-600 грн.Аакцд.!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up