Якщо хочете внести зміни у своє свідоцтво - роз'яснення фахівців з Тернополя

Якщо хочете внести зміни у своє свідоцтво - роз'яснення фахівців з Тернополя
Свідоцтво "єдиноплатника" видають безстроково лише суб'єкту господарювання або уповноваженій ним особі. Цей документ не можна передавати для провадження господарської діяльності іншим особам.

- Яким нормативним документом передбачили внесення підприємцем у свідоцтво платника єдиного податку обраних видів діяльності? – цікавиться тернополянин Максим Мирон.

Відповідь на це та чимало інших запитань ми отримали у головного державного податкового інспектора сектору зв’язків із ЗМІ та громадськістю ДПС в області Андрія Руцького.

Вказують обов'язкові відомості
- Спрощену систему оподаткування може самостійно обрати фізособа-підприємець, якщо вона відповідає вимогам і реєструється платником єдиного податку, - каже пан Руцький.

За його словами, це відбувається відповідно до п. 291.3. ст. 291 гл. 1 розд. XIV Податкового кодексу України за №2755-VI від 02.12.2010 р. (далі – ПКУ).

- Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб'єкт господарювання подає до органу державної податкової служби заяву, продовжує фахівець.

Отже, п. 298.3. ст. 298 ПКУ передбачили, що у заяві зазначають такі обов'язкові відомості:
1) найменування суб'єкта господарювання, код за ЄДРПОУ (для юрособи) або прізвище, ім'я, по батькові фізособи-підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) або серія та номер паспорта (для фізосіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);
2) дані документа, що підтверджує державну реєстрацію юрособи або фізособи-підприємця відповідно до закону;
3) податкову адресу суб'єкта господарювання;
4) місце провадження господарської діяльності;
5) обрані фізособою-підприємцем види господарської діяльності, за КВЕД ДК 009:2005, у разі здійснення виробництва - також види товару (продукції), які вона виробляє;
6) обрані суб'єктами господарювання ставки єдиного податку або зміна ставки;
7) кількість осіб, які одночасно перебувають з фізособою-підприємцем у трудових відносинах, та середньооблікова чисельність працівників у юрособи;
8) дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

Форму свідоцтва встановлює Мінфін
- Обрані фізособою-підприємцем види господарської діяльності зазначають у заяві, - додає Андрій Руцький. - Форму та порядок подання заяви встановлює Мінфін.

Зокрема, форму та порядок подання заяви затвердили наказом Мінфіну за №1675 від 20.12.2011 р. і зареєстрували в Мінюсті 27.12. 2011 р. за №1537/20275.

- Свідоцтво платника єдиного податку видають суб'єкту господарювання, який подав до органу державної податкової служби заяву щодо обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, - продовжує фахівець. - Таким чином, на підставі даних заяви працівник податкової служби вносить, зокрема, інформацію, про обрані фізособою-підприємцем види господарської діяльності у Свідоцтво.

Свідоцтво «єдиноплатника» видають безстроково лише суб'єкту господарювання або уповноваженій ним особі. Його не можна передавати для провадження господарської діяльності іншим особам. Про це, як каже чоловік, йдеться у п. 299.3 ст. 299 ПКУ. Документ видає орган державної податкової служби безоплатно протягом 10 календарних днів з дня подання суб'єктом господарювання заяви - п. 299.5 ст. 299 ПКУ.

- Форму свідоцтва «єдиноплатника» та порядок його видачі встановлює Мінфін, - Зокрема про це йдеться у наказі Мінфіну за №1675 від 20.12.2011 р.

Пунктом 299.10 ст. 299 ПКУ та п. 1 Порядку, додає фахівець, встановили, що Форма свідоцтва платника єдиного податку (далі - Свідоцтво) є обов'язковою до застосування на всій території України.

- Бланк Свідоцтва є документом суворого обліку, - нагадує чоловік. - Облік бланків свідоцтв здійснюють органи державної податкової служби.

Варто врахувати чимало нюансів
Слід врахувати, нагадує він, що п. 6 Порядку передбачили: до раніше виданого Свідоцтва у день подання платником єдиного податку заяви органом державної податкової служби вносять зміни щодо:

- найменування суб'єкта господарювання (для юрособи), або прізвища, імені, по батькові фізичної особи - підприємця, або серії та номера паспорта (для фізосіб, які через релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);
- податкової адреси суб'єкта господарювання;
- місця провадження господарської діяльності;
- видів господарської діяльності та ставки єдиного податку.

- За бажанням «єдиноплатника» раніше видане Свідоцтво можна замінити у разі наявності у такого платника податку обставин, зазначених у пункті 6 цього Порядку, - пояснює Андрій Руцький. - Тоді видадуть нове Свідоцтво. До його отримання платник єдиного податку здійснює господарську діяльність на підставі раніше виданого Свідоцтва. До речі, його повертають органу державної податкової служби у день отримання нового Свідоцтва.

Варто також врахувати, що відповідно пп. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ платники єдиного податку зобов'язані, зокрема, перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Кодексом, у разі:

- здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності;
- здійснення видів діяльності, не зазначених у свідоцтві платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця, - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.
Крім того, як підсумовує фахівець, ставку єдиного податку встановлюють для платників єдиного податку ІІІ-ї групи у розмірі 15%:
- до суми перевищення обсягу доходу, визначеного пп. 3 п. 291.4 ст. 291 ПКУ;
- до доходу, отриманого при застосуванні ін. способу розрахунків, як зазначений у цій главі;
- до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 «Воюю — заради команди», — історія бойового медика реактивної артбатареї photo_camera 20:01 У Раді пояснили чому будуть переглядати тариф на світло для населення 19:03 Тернопіль прикрасили до Великодня: фоторепортаж з міста 18:02 Тепер захищає нас із неба: загинув 25-річний воїн з Коропецької громади Андрій Данцевич Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 17:04 У Тернопільській громади висадили понад сотню дерев та кущів: де стане зеленіше 16:02 У Тернополі стартував сезон фонтанів (Фото дня) 15:01 У Бучачі освятили Алею Памяті 25-ти воїнам-героям з громади photo_camera 14:03 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:03 На Чортківщині жінка впала в 12-метровий колодязь 12:03 Молода картопля за 65, а яйця – 23: що та за скільки продають на ярмарках до Великодня 11:03 Чи будуть депортувати з-за кордону чоловіків з простроченими паспортами: пояснює юрист 10:09 У Тернополі чоловік на BMW втікав від поліцейських: чим закінчилась погоня 09:14 Легендарна паска за рецептом Дарії Цвєк: тримайте секретний рецепт play_circle_filled 08:30 Вночі окупанти атакували «Кинджалами» Львівщину та Франківщину, цілились в теплоелектростанції
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up