До санаторіїв на Тернопільщині їдуть і восени, і взимку

До санаторіїв на Тернопільщині їдуть і восени, і взимку
Не лише літо, а й інші пори року цілком підходять для того, аби поліпшити своє здоров’я. Оздоровчі заклади на території нашої області працюють цілорічно.

Загалом курорти поділяють на кліматичні, бальнеологічні (де лікують мінеральними водами, — прим. ред.) і грязьові. На Тернопіллі функціонують саме бальнеогрязьові заклади, розповідає доцент кафедри медичної реабілітації медуніверситету Тетяна Бакалюк.
— У межах області працюють три обласні фізіотерапевтичні заклади — обласна фізіотерапевтична лікарня в Микулинцях, по одному в Гусятині та Більче-Золотому, — каже пані Бакалюк. — У Микулинці та Більче-Золоте відправляють пацієнтів із захворюваннями опорно-рухового апарату та хворих після інфаркту. У Гусятині оздоровлюються ті, хто має негаразди із нирками.
Крім бюджетних установ, діють і госпрозрахункові. Наприклад, “Медобори”, що поблизу Микулинців, а також — санаторій “Барвінок” у Зборівському районі.
— Один з найвідоміших закладів — “Медобори”, що у Конопківці на Теребовлянщині, — продовжує Тетяна Бакалюк. — Там використовують місцеві природні ресурси — мінеральну воду (ропу) та торфяне болото. Ропу вживають усередину та приймають із неї ванни. Сірководень, котрий там теж використовують, корисний при недугах опорно-рухового апарату, судин, гіпертонічній хворобі, ревматологічних захворюваннях. Тепле болото має відновлюючу дію. Воно добре впливає на хрящову й сполучну тканину.
Безкоштовно і за плату
Для оздоровлення у таких закладах обов’язкові покази до санаторно-курортного лікування (перелік протипоказань дивіться унизу, — прим. ред.). Путівку у санаторій можна отримати або безкоштовно — через механізм соціального страхування, або ж купити за власні кошти.
— Чи потрібне людині санаторно-курортне лікування і яке саме, може порадити дільничний терапевт, — розповідає пані Бакалюк. — Він видає довідку з діагнозом і рекомендованим переліком курортів. Із цією довідкою потрібно звернутися у профспілку за місцем роботи. Там, за наявності путівок, пацієнт може її отримати. Інший шлях — придбати путівку у санаторії і обстежитися вже на місці.
Лікують водою, болотом і глиною
Активно використовують у наших санаторіях і нетрадиційні методи лікування.
— Багатство медоносів дозволяє застосовувати апітерапію — лікування бджолиною отрутою та продуктами бджільництва, — продовжує пані Бакалюк. — Лікування медом добре допомагає при дерматологічних, гастроентерологічних, гінекологічних та урологічних недугах. Інгаляції цього продукту мають хороший ефект при ларингіті, астматичному бронхіті та астмі. Прополіс використовують у вигляді аерозолів, компресів, електрофорезу та інгаляцій. Ним лікують рани, опіки, трофічні виразки, риніт, синусит, фарингіт, отит, пародонтоз, ерозії та виразки шийки матки, хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.
Вперше в Україні в “Медоборах” впровадили й пиволікування: за призначенням лікаря відпочиваючі приймають живе нефільтроване пиво.
Дріжджові клітини, що є в пиві, видаляють шлаки, омолоджують організм, — розповідає пані Бакалюк. — Неочищене пиво за своєю оздоровчою дією в 10 разів переважає вплив молока. Пиво активує обмінні процеси, сприяє виробленню травних соків, покращує роботу нирок. Пивний хміль активує секрецію жовчі, діоксид вуглецю цілюще впливає на діяльність шлунково-кишкового тракту. У літрі пива міститься до 35% добової норми вітамінів групи В.
Клінічні дослідження засвідчили, що пивотерапія сприяє відходженню солей із нирок і сечовивідних шляхів, а також може запобігати відкладанню камінців і солей у нирках.
— У реабілітаційному лікуванні неврологічних, серцево-судинних, шлунково-кишкових, урологічних та інших захворювань і відхилень у стані здоров’я застосовують й гіпотерапію (від грецького hippos – “кінь”, — прим. ред.) — лікувальну верхову їзду, — додає фахівець.
З’являються й нові процедури для оздоровлення. Так, у “Медоборах” почали застосовувати аерокріотерапію – процедури в кріосауні. На організм тоді впливають за допомогою низької температури — мінус 170оС протягом трьох хвилин. Ефективні такі процедури при захворюваннях шкіри, суглобів, нервової системи. Поза межами санаторію на Тернопіллі таких процедур не роблять.
Радять бувати принаймні раз на рік
Санаторне лікування, як кажуть лікарі, відрізняється від стаціонарного тим, що це – комплексний вплив на організм і стимуляція усіх його резервів. Саме таке лікування має дуже тривалу ремісію. Після санаторію процес триває до року – захворювання не прогресує і не активується. Тому тим, хто страждає на хронічні захворювання, радять принаймні раз на рік оздоровлюватися у санаторії. Тривалість курсу – 18-24 дні.
— Аби покращення стану після повернення було максимально тривалим, дуже важливо дотримуватися рекомендацій лікарів, — додає Тетяна Бакалюк. — Якщо не допускати різких змін у режимі, поганого впливу зовнішніх факторів, то зазвичай пацієнти переконуються у тому, що один курс санаторно-курортного лікування допомагає їм краще почуватися протягом усього наступного року.
На Тернопіллі, як зауважує фахівець, найчастіше у санаторії їдуть ті, хто страждає на остеохондрози та остеоартрози. Зазвичай у таких пацієнтів є й супутні захворювання – гіпертонічна хвороба, ожиріння, недуги шлунково-кишкового тракту.
— З оздоровчою метою ми радимо після сорока років надавати перевагу методам санаторно-курортного лікування, — підсумовує пані Бакалюк. — Якщо в пацієнта є хронічні захворювання, що виникли в дитинстві чи молодому віці, то санаторно-курортне лікування потрібне принаймні раз на рік. Не можна стверджувати, що санаторії потрібні лише літнім людям. Адже в нинішніх умовах багато захворювань починають проявлятися швидше. Тож про себе потрібно дбати постійно.

Протипоказання до санаторно-курортного лікування
- системні захворювання крові;
- хвороби внутрішніх органів (за наявності вираженої органної та системної недостатності);
- паразитарні та інфекційні хвороби;
- гострі інфекції;
- психічні хвороби;
- наркоманія;
- кахексія (синдром виснаження, загальна атрофія, — прим. ред.) різного походження;
- захворювання, що супроводжуються вираженою системною або органною недостатністю
- хронічні захворювання у фазі різкого загострення;
- злоякісні новоутворення;
- патологічна вагітність протягом усього терміну;
- усі терміни вагітності для бальнео- та грязелікування з приводу гінекологічних захворювань, для лікування радоновими ваннами. Не дозволяється направляти жінок, що проживають у рівнинних місцевостях, на гірські курорти, які розташовані на висоті понад 1000 м над рівнем моря;
- після абортів (до першої менструації) та в період лактації;
- гостропрогресуючі форми туберкульозу легень і хронічний туберкульоз у період дисемінації, зі схильністю до кровотеч.
 

 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Катерина Лучка

    Яка ціна путівки для непрацюючого пенсіонера з рекомендацією лікаря ,яка мінім.кількість днів в Медоборах,в Б.Золотому?
  • Ольга Чернега

    Яка ціна путівки та умови замовлення путівки?
  • Людмила Лазарева

    Ціна путевки і можливо купить курсову ?
  • Людмила

    Яка ціна путевки на двох и можливо купить курсову зі своїм пітаніем.?

keyboard_arrow_up