Деякі тернополяни Шевченка впізнають лише з вусами

Деякі тернополяни Шевченка впізнають лише з вусами
- Це Шевченко? Та невже? А де ж вуса? - так реагували деякі тернополяни на зображення Кобзаря, зроблене до того, як поет повернувся із заслання.

Кореспонденти показували перехожим у Центрі портрет Тараса Шевченка у день його народження, 9 березня. Однак, багато тернополян не знали, хто на малюнку. Звикли бачити “будителя” у вигляді старого діда з опущеними донизу вусами. Хоча такий самий портрет намальований на 100 гривневій купюрі.
Підходжу до двох дівчат, які стоять поблизу пам’ятника Соломії Крушельницькій. Показую зображення поета, і запитую, чи знають вони хто ця людина.
- Ні, не знаю, - каже одна з дівчат.
- І я не впізнаю. А хто це? - запитує інша.
Запитую їх, чи знають яке сьогодні свято. Дівчата думають кілька секунд, врешті здогадуються.
- То це Шевченко? Звикли його бачити зовсім іншим, - кажуть вони. - Але тепер знатимемо, що він і молодий був.
Так само реагують і троє студентів, яких зустрічаємо на Театральному майдані.
- Звичайно знаємо, як Шевченко виглядає. Але це не він. Шевченко з вусами і у шапці.
Декого з міщан, які впізнавали Кобзаря, запитували, чи заслуженого його портрет на одногривневій куп'юрі (зображення Шевченка є лише на 100 гривнях - авт.).
- Ну так, я знаю, шо він на гривні є, - відповів чоловік років 40 з вигляду, який назвався Борисом. - Шевченко — велика людина. Можна було б його і на більшій купюрі зобразити...
З десяти опитаних гуртів по двоє-троє тернополян ми натрапили на чотири, які не уявляють собі Шевченка молодим. Утім, шість інших людей відразу відповіли хто на фото.
- Ви що знущаєтесь? Це ж Шевченко, - каже старший дядечко, який сидить на лавці. - Та ж дитина в третьому класі його впізнає.
Чоловік дивується, коли дізнається, що дехто з молодих тернополян його не впізнає. Так само дивується і 19-літня пара студентів — Ірина Бойко та Йосип Козак приїхали в Тернопіль на екскурсію зі Львова.
- Це відома картина. Перший автопортрет Тараса Шевченка, - каже Йосип. - Звичайно, що впізнаю його.
Цікаво, що до повернення із заслання Тарас Шевченко не фотографувався, тож як виглядало його молоде обличчя можна дізнатися лише з малюнків.

Віталій ДЕРЕХ, Андрій ШКУЛА

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (29)
  • Anonymous

    Народ, кожен має почати з себе! В нас в тому і проблема шо кожен намагається вказати на вади іншого, а на свої не дивиться. І проблема не в Табачниках (хоча ті тоже не на своїх місцях) вихованням має займатися мама і тато. Дитина копіює батьків перш за все а не вчителя. і якшо батьки дитиною не займаються то ніхто не навчить її нічому путньому. Це та ментальність яку треба викорінювати...
  • Anonymous

    Молодці журналісти! Цікавий провели експеримент. P.S. Шкода, що форум не модерується. Навіть тему про Шевченка загадили. Тролі без матів що наркоман без дози. Бидло в нас не переведеться...

    Anonymous reply Anonymous

    ...Хоча такий самий портрет намальований на 100 гривневій купюрі.-----!!!в вас є коректор!?не намальований а НАДРУКОВАНИЙ!!!!!!!!
  • Anonymous

    В сімї не без урода.40 років водив Мойсей евреїв по пустинях ,щоб зробити з біглих рабів воїнів.У нас тільки 20 пройшло так що все ще попереду.

    Anonymous reply Anonymous

    Боюсь не дотянем..

    Anonymous reply Anonymous

    я просто в ... від грамотності нещасних створінь які живуть в цьому селі!

    Anonymous reply Anonymous

    Сказало бидло, яке в кожному своєму пості має декілька морфологічних і синтаксичних помилок і не вміє висловлюватись без матів

    Anonymous reply Anonymous

    поцілюй мене в ...
  • Anonymous

    Якщо не впізнають чи незнають - значить непотрібнй.Вибачте кожна людина заслуговує своєї хвали .Шевченко всесвітньовідома людина. Але тепер це переходить всякі міри.Знімаємо памятник Леніну на те місце встановлюємо Шевченка. Не всім подобається таке возвеличення.Колись і Хрущову порахували скільки фото його в газетах-журналах за рік і зробили всновок.Память маєж бути скромною А чого молодь незнає то це птання до Табачника..

    Anonymous reply Anonymous

    А може, до Тягнибока?

    Anonymous reply Anonymous

    Можливо я визву своїм дописом шквал критики але на мою думку проблема в тому шо забагато офіціозу а головне - лицемірного. Якщо провідні країни світу дякуючи іменам та справам своїх сподвижників таки чогось досягли для свого розвитку то ми незважаючи на всі ті поклоніння згадування і вінкопокладення та таки нічого. Навіть більше - все далі і далі в-------. Ну згадаєм ну покладем вінки а далі - а далі " шо би дєлать ліш би нічєго нє дєлать" . Скажем ну така в нас влада ну але ж ми її вибрали - значить вона нам вигідна.

    Anonymous reply Anonymous

    Та НЕ ВИБИРАЛИ ми її! Вона сама вибралася. А тепер усе робить для того, щоб ми її не скинули.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up