Партнер рубрики Події

Бережіть авто. В Тернополі автомобіль вигорів за хвилини

Бережіть авто. В Тернополі автомобіль вигорів за хвилини
Бережіть авто. Через замикання почала горіти електропроводка автомобіля 16 березня. Своїми силами загасити транспорт власники не змогли. Пожежники приїхали за лічені хвилини, але авто вигоріло до каркаса

- Ми заїхали в гараж, всередині нас було троє. Аж тут - з-під капота дим і полум'я, - розповідає власниця згорілої автівки Валентина. - Вогонь виривався навіть крізь решітку радіатора.
Люди викотили машину на вулицю і почали гасити. Вогнегасника не мали, тож поливали водою з калюжі.
- Наче загасили, а за хвилину вогонь знову з'явився, - продовжує жінка. - Почав горіти салон. За кілька хвилин згоріло все.
Горів ВАЗ 2104 по обіді в п’ятницю, 16 березня, на території гаражного кооперативу на вул. Дубовецькій-Бічній.

 

Відео дня
>

Гасили авто, відчиняли гаражі.

Коли авто вже на вулиці зайнялося вдруге, працівник кооперативу викликав рятувальників. Ті, як розповідають свідки, приїхали за декілька хвилин, проте з автівки на той момент залишився лише каркас. Полум'я в салоні згасло саме, тліли лише залишки сидінь. Однак двигун усе ще горів. Пожежники насамперед дістали з авто акумулятор, потім протягли рукав та почали і салон, і мотор заливати водою.
- Через проблеми з проводкою полум'я охоплює автомобіль за хвилину, а за три-чотири з транспорту вже нічого не залишається, - пояснив на місці один з пожежників.
Фатальна помилка власників, як вважають очевидці пожежі, в тому, що після першого займання вони не вийняли акумулятор.
- Хоча й загасили, але ж напруга була - тому й знову зайнялося, - поділився припущеннями один із очевидців. - То ж двигун. Там і мастило, і пальне. Коротнуло - і все. У таких випадках зразу треба акумулятор витягати.
Поки одні рятувальники гасили авто, інші відчиняли сусідні металеві гаражі, аби перевірити, чи не горять автомобілі і там. Підозри були, бо з усіх шпарин гаражів ішов дим. Відчиняли з допомогою великої болгарки, бо в працівників кооперативу не було запасних ключів. Проте, як виявилося, все гаразд — там лише накопичився дим від постраждалого авто.
- Навіть не знаю, чому таке сталося. Причин жодних, ні з того ні з сього, - каже пані Валентина. - Машина не нова, більше двадцяти років, але цілком справна. Ми за її станом стежили, нарікань не мали. Не знаю, що тепер робити.

Без причин не замикає.

Проводка автомобіля без причини не займеться, пояснюють в обласній автоінспекції. Якщо автомобіль технічно повністю справний, а власники стежать за чистотою під капотом та дотримуються елементарних правил безпеки — проблем із займанням не повинно бути. У ДАІ не ведуть обліку подібних випадків, проте визнають: декілька машин у рік загоряється.
- Основне — стежити за технічним станом автомобілів, - каже інспектор сектору зв'язків з громадськістю обласної ДАІ Василь Барановський. - Особливо - старих. Водієві може здаватися, що все гаразд, але лише фахівець може побачити проблему, яка здатна викликати замикання проводки та пожежу. Важливим моментом є і чистота під капотом. Іноді власники біля двигуна навіть посторонні предмети тримають, а цього робити не можна. Часто проблеми з проводкою виникають у гаражі чи на стоянці, коли власника вже немає в автомобілі. Аби уникнути таких проблем, досвідчені водії просто знімають клеми з акумулятора. Тобто знеструмлюють автомобіль.
Аби щоразу не лізти під капот та нічого не від'єднувати в автомобілі, а можливість знеструмити автомобіль була навіть під час короткої зупинки, водії використовують так званий вимикач маси. Тобто, як пояснили в ДАІ, обладнують автомобіль спеціальним пристроєм. Його можна задіяти з салону авто одним натиском на кнопку. Остання порада, яку дають і міліціонери, і рятувальники, — при появі і диму та полум'я з-під капоту одразу телефонувати на 101. Тим часом потрібно гасити самотужки, і бажано не водою, а за допомогою вогнегасника.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    як ні з того ні всього може статись замикання? підпіл сто прцоентів за добу 7 авто згоріло не дуріть народ.

    Anonymous reply Anonymous

    Може то ти чув від меми різних чоловік про одну і ту ж машину, все-таки? )))
  • Anonymous

    Шкода власників автомобіля, як би там не було, але була в них та старненька "четвоьорка" і вже нема...!!!!
  • Anonymous

    Від замикання проводки автомобіль згоряє за 5 хвилин
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up