У Тернополі приміщення початкових шкіл вивільняють під дитсадки

У Тернополі приміщення початкових шкіл вивільняють під дитсадки
- Коли ми торік пікетували під стінами міськради проти закриття нашої школи, то нас міський голова запевнив, що її не закриють, - розповідає тернополянка Леся Караванська. – У нас питали, звідкіля така інформація. А тепер історія знову повторюється.


Цьогоріч батьків, кажуть вони, адміністрація закладу знову попереджає - першого класу не буде. Основна причина такої реорганізації – брак приміщень для дошкільнят.


- Це дуже хороша школа, - продовжує жінка. – Після її закінчення діти потрапляють у гімназію ім. Франка. Окрім того, зручне для нас її місце розташування, і графік роботи – до 18.00. Однак для директора чомусь на першому місці – діти дошкільного віку. Вона говорить, що це необхідно, бо групи у садку переповнені.


Надлишкову наповненість садків батьки пояснюють тим, що сюди водять дітей з усіх мікрорайонів. Відтак у створенні нових груп для дошкільнят є якась економічна вигода, думають люди. Однак чиясь „вигода” батькам додає чимало клопоту.

Відео дня
>
- У багатьох з нас старші діти уже навчаються у цій школі, - каже Наталя Кушнір. – Тож водити одну дитину в одну школу, а іншу ще кудись – нема змоги. Нема змоги відправляти щодня дітей через проїжджі частини доріг на вул. Шептицького, Руську в спеціалізовані школи №3, 5.


Ще однією причиною популярності цієї школи батьки називають те ж поєднання у одному закладі школи і садка.


- Більшість із нас саме тому й привели діток у цей садок, бо планували, що звідти діти підуть в перший клас, - розповідає ще одна мати Ольга Лаус. – У мене старша дитина уже навчається у початковій школи, а молодша має цьогоріч іти у перший клас. Але заяв не приймають. Якщо вони планували закрити школу, то чому торік обіцяли інше? Батьки не розуміють, чому, незважаючи на переповненість груп у садочках, дітей набирають ще. А у перший клас учнів приймати не хочуть.

За поясненнями – в управління освіти.

Загалом проти закриття школи уже офіційно висловились майже два десятки батьків. Принаймні стільки підписів ми нарахували під зверненням до міського голови та начальника управління освіти Ольги Похиляк. Втім, офіційної відповіді на прохання зрозуміти та залишити заклад у такому ж структурному поєднанні, як є наразі, вони поки що не отримали.


Офіційного підтвердження чи заперечення закриття школи у директора НВК не отримали й ми.
- З цього приводу звертайтеся, будь ласка, в управління освіти, - говорить директор НВК №1 Світлана Запорожець. - Я пояснень ніяких не даю.


Однак за мить додала, що у закладі - дуже багато дітей дошкільного віку. Та й відкривався заклад як дошкільний. Групи ж наразі переповнені на 50%. Тож, напевно, у зв’язку з цим і вирішується питання, щоб у закладі був лише садочок.


За роз’ясненням про долю школи в управління освіти порадив звернутись й сам міський голова. Він, як і директор школи, не вдавався у подробиці, однак також згадав про переповненість дитячих садків.


- Можу сказати тільки одне - є маса звернень батьків про те, що у нас не вистачає місць для роботи дитячих садочків, - каже міський голова Сергій Надал. - Ніхто не збирається нічого закривати, але ми будемо створювати місця для дитячих садочків.

Закриватимуть початкові школи і в інших НВК.

Більше прояснили ситуацію в управлінні освіти. Тут не заперечують, що планують не набирати уже цьогоріч першокласників, а у подальшому припинити функціонування початкової школи. Загалом закриття початкових шкіл називають загальною тенденцією, і як приклад наводять сусідні області, де такі заклади уже повністю закрили.


- В інших містах, як-от Івано-Франківську, уже позакривали такі заклади, - говорить начальник управління освіти Ольга Похиляк. – У нас же наразі є шість навчально-виховних комплексів. І зараз така ситуація, що групи у садках - переповнені. Тому ми всі приміщення, які є, вивільняємо.


Навчально-виховний комплекс, за словами пані Похиляк, розташований фактично у центрі. І навкруги немає садочків – тільки два, а загальноосвітніх шкіл вистачає. Тож, закривши початкову школу, з’являються місця для нових груп. Окрім того, утворення місць у такий спосіб пройде й у інших початкових школах міста.


- Однак вивільняємо місця почергово, - продовжує пані Похиляк. – Так, цьогоріч не буде тільки першого класу в НВК №1. Також ми запланували утворити нові місця й у НВК №17 на «Сонячному». Адже у цьому мікрорайоні також є потреба у додаткових групах.


Як переконує Ольга Похиляк, в управлінні добре розуміють занепокоєних батьків. Але просять зважати й на тих, чиїм дітям не вистачає місця. А також не бачать проблеми у тому, що дитячі групи розширяють за рахунок діток з усіх мікрорайонів.


- У законі України про дошкільну освіту ніде не прописано, що ми маємо брати тільки з мікрорайону, - додає пані Похиляк. – Тож ми не маємо відмовити. Уявіть собі: мама працює на ринку і водить собі дитину в садочок поряд, бо їй так зручно. Ми не можемо їй заборонити.
 

Світлана ГРИВАС,

0-96-709-74-60

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (45)
  • Anonymous

    Є дітей по 8 чоловік в групах ,ці які регулярно відвідують садочок , а по списку 40.Знаю точно , бо працюю.Прийду на роботу , витрачу час ігроші,а мені повідомляють:групи зведені,економія коштів ,ти сьогодні знову за свій рахунок вдома.але це вигідно і завідуючим і владі. не за таку СВОБОДУ ми голосували
  • Anonymous

    в нас як завжди, тільки починається "кіпіш", зразу завідуюча на лікарняний, а пані Похиляк у відпустку
  • Anonymous

    Щоб щось закривати слід порадитись з громадою. чому це робиться тільки по велінню Ольги Похиляк. А нас вона спитала? ЗГІДНО ЗАКОНУ ЦЕ РІШЕННЯ ПРИЙМАЄТЬСЯ ТІЛЬКИ ПІСЛЯ ОБГОВОРЕННЯ ГРОМАДОЮ, ЧСОМУ Б ВАМ НЕ ДОБУДУВАТИ ПРИМІЩЕННЯ У ВЖЕ ІСНУЮЧИХ САДКАХ, АДЖЕ ПЛОЩА ТЕРИТОРІЙ ДОЗВОЛЯЄ,

    Anonymous reply Anonymous

    Тобто на території існуючого дитячого садка з дітками в ньому відкрити будівництво?Ви при розумі взагалі?То треба садок закривати.То вже тих пару батьків зі злощасної школи садочка весь Тернопіль би переворотили.Порівняйте території садочків і шкіл садочків.За ті роки,що вони існують,благоустроєні колись території садочків понищено,і порівняйте з існуючими садочками-вони,як і раніше доглянуті.І в приміщеннях так само.

    Anonymous reply Anonymous

    НЕправда як могли діти початкових класів так страшенно понищити територію і приміщення про які ви так говорите.У периферійних садочках дійсно багато вільних місць. а в ясельні групи ходять по 8-9 дітей що дня.Записуючи дітей віком від 2 років у садочок батьки таким чином просто тримають місце ,а дають дитину реально у 5 років перед школою. Владі потрібно просто перевиріти відвідуваність.

    Anonymous reply Anonymous

    Правда.Підіть на Лесі Українки.Рядом стоїть два дитсадка-один колишній,тепер школа садок-пройдіться-територія вбита,недоглянута.І біля нього-діючий садочок-клумби,качельки ,пісочниці-все доглянуте.І діло не в дітях,що нищать,а в колективах,які одні роблять,а другим-не треба.І немає зараз по 8 дітей в групі.
  • Anonymous

    Мої діти закінчили НВК № 17.Дуже задоволена.Чудове виховання, знання.26 школа ,в якеій вони займаються в 5 класі .не нахвалиться цими дітьми. Вчителі 5 класів змагаються за право взяти учнів з НВК 17. А те, що говорять про школи-садки вчителі - брехня. Вони залишаються без укласів. бо ми батьки надаємо перевагу НВК.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up