Свідомий,останній воїн УПА(херой) отак вони усі воювали!(с)

Анекдот. «Заходит дед в село. - Сынки, немцы в деревне есть ? - Какие немцы, дедушка ? Война сорок пять лет назад закончилась. - Как кончилась ? А я до сих пор эшелоны под откос пускаю...» О бандеровце, просидевшем в подполье несколько десятилетий и вышедшем к людям лишь в 1991 г., читать далее…
В декабре 1991 г. в Тернопольское отделение «Руха» пришёл и представился Ілля Оберишин («Кобзар»), бывший надрайонний провідник ОУН и СБ Збаражчины, прятавшийся от людей около сорока лет. В 1941 г. стал членом ОУН, пытался учиться, но весной 1944 г. ушёл в подполье. Как бывшего студента львовского мединститута, его назначают областным проводником «Українського Червоного Хреста» - вспомогательной структуре УПА. Через три года, в 1947 г., медицинская служба УПА за ненадобностью была расформирована, и он становится членом референтуры Службы Безопасности при Тернопольском областном проводе ОУН, позже - проводником ОУН и СБ в Збаражском районе Тернопольской области. В 1948 г. познакомился с будущей женой, Эмилией, с которой почти не встречался. В 1951 г. у них родился сын Аркадий. Осмелев после смерти товарища Сталина, в 1953 г. «повстанець» вышел из леса и продолжил борьбу на чердаке у жены, откуда днём спускался вниз (видимо, на рекогнесцировку) и занимался хозяйством – убирал, готовил. На чердаке у него имелся деревянный топчан с периной, установленный рядом с трубой и три электрических грелки (ясное дело, бороться всегда комфортнее в тепле). Фактически, он сидел на шее у жены, ведь ей приходилось работать за двоих, в том числе и на огороде. Отважный «підпільник» даже в почтальоншах видел агентов КГБ, охотящихся за ним. Однажды в дом без стука вошла женщина, отдала ему почту и ушла, и перепуганный «герой спротиву», по тактическим соображениям не приняв бой, решил отступить. «Жива легенда нескорених» убежал в лес, где прятался больше месяца, питаясь сырыми грибами и ягодами. Иногда дерзкий «вояк» отправлялся в глубокие рейды по вражеским тылам. Ходил за сорок километров пешком в Тернополь, там, проявляя героизм и демонстрируя личную отвагу, проходил мимо здания областного КГБ, толкался среди людей, ночевал на вокзале. Так в борьбе год шёл за годом, пока Украина не обрела независимость. Дальнейшее сопротивление потеряло смысл, и доблестный подпольщик вышел к людям. С 1993 г. он возглавил местный «Меморiял», позже написал книгу воспоминаний «Півстоліття в підпіллі». Ездил в США, где встречался с бывшими «вояками УПА». После прихода к власти «помаранчевих» заслуженная награда нашла «героя» - президент В. Ющенко наградил его орденом «За заслуги» III степени за «вагомі особисті заслуги у боротьбі за відродження незалежності української державності», а городские власти подарили квартиру. Скончался Ілля Оберишин в 2007 г.
Коментарі (40)
  • Anonymous

    Эту статью написал я, называется она "Останній герой УПА или И вечный бой, покой нам только снится". Все материалы для неё, включая фотографии, взяты из статьи об Оберишине, точнее, из источников, ссылки на которые выложены на странице со статьёй. Статья в Википедии имеется как на русском, так и на украинском языках. Слава Українi ! - Героям Слава !

    Anonymous reply Anonymous

    Так хто ж би і сумнівався. Найбільше кричать про злочини УПА якраз ті, хто анінайменшого уявлення не має про події тих часів, хто ніколи не спілкувався із свідками тих часів або спілкувався зі свідками тільки із однієї сторони. Матеріали воно на сайті вичитало, науковець недовчений. Ти із людьми поспілкуйся по селах Тернопільської області, вони тобі розкажуть кого тут завжди своїм вважали, а кого гнали в три шиї.

    Anonymous reply Anonymous

    to Ім'я не вказано 24/04/2012 08:15 ----- кому, як не східним українцям судити про "бандерівський героїзм". хто, як не вони були змушені лити сльози за своїми дочками і синами, яких було направлено у післявоєнні роки відбудовувати поневічену західноукраїнську землю, і яких було підло знищено, закатовано оунівськими "братчиками". це була "щира" подяка лікарям, педагогам, юним медсестрам і механізаторам.

    Anonymous reply Anonymous

    Шановний, ти колись в одному із своїх "високоінтелектуальних" коментарів написав дослівно не згадаю, але звучало щось на зразок: "правильно робили, що в Сибір вивозили, шкода що не всіх розстріляли ". Так от, відповім твоїми ж словами ПРАВИЛЬНО РОБИЛИ. Радянську владу сюди ніхто не запрошував, що посіяли, те й пожали, шкода що не вистачило сил винищити всю цю наволоч.

    Anonymous reply Anonymous

    Та маем,маем уявлення про Украинську Полицейську Армию,яку писля вийны перечухалы в Повстанську.

    Anonymous reply Anonymous

    Баране, поцікався принаймі у людей котрі вникають в тему і мають доступ до архівних матеріалів, то вони тобі розкажуть, що за час окупації у ЦЕНТРАЛЬНІЙ, але аж ніяк не Західній Україні у поліцаях було близько 150 тисяч осіб, а найжорстокіші каральні загони складалися із радянських військовополонених, як ти розумієш, також не із західної України. Але радянська історія тихенько такі факти списала, а ненависть повернули в сторону бандерівців, звинувативши у всіх смертних гріхах, ототожнивши їх із фашистами - головними ворогами, так було найвигідніше. Щось доказувати таким твердолобим як ти, змісту нема ніякого, ви як бійцівські пси навчені виконувати тільки команду "фас" із налитими кров'ю очима.

    Anonymous reply Anonymous

    Свідомий бичара,а ти поцікався у людей які тобі скажуть, вони мають доступ до архівів що самі кров"яні каральні акції проводили проводили свідоми оуновці та з буковинського куреня.І получали велике задоволення фотографуючись на фоні забитих людей.

    Anonymous reply Anonymous

    )))) Точно, фотографуючись трофейними радянськими мобільними телефонами, йолоп тупорилий. Хвора фантазія хворої людини, більше нічого не скажеш. А те що найжорстокішими карателями були ваші земляки із центральної України - це таки факт. А ти, судячи із інтелекту і жовчі в своїх коментах один із їх нащадків.

    Anonymous reply Anonymous

    Вонїни УПА боролись проти режиму Сталіна і за незалежність України. А от режим Сталіна у мирний час більше винищив радянського народу ніж Гітлер під час війни!!! Зато Сталіну памятники ставили, комуністи моляться на нього - оце гірка правда, але твердолобим це не зрозуміти!!! Ось така необізнаність, тупість людини і підштовхує її до написання таких брехливих статтей!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Бода - на Україні до 1991 року ЖИВ ТІЛЬКИ СТАЛІН, з ним - НКВД, а попри них бродив ГО-ЛО-ДО-МОР!!!!....Уууууу, страаааашно!.... прийшов бода, відкрив усім очі і стало КЛААААААССССно!...
  • Anonymous

    Надо бы памятник герою....

    Anonymous reply Anonymous

    типа лежака,хай дУПАнятко выдпочываэ.

    Anonymous reply Anonymous

    автору респект і уважуха!нормальний класний стьоб! над собою потрібно вміти сміятися панове
  • Anonymous

    автор - шавка кацапська!
  • Anonymous

    лох - это судьба.... все життя срати в штани, жити як "тварь ползучая" і все даремно! :)))) ПАДСТАЛОМ

    Anonymous reply Anonymous

    Олексику, от ти так саме і живеш, тихенько бздиш в інтернеті, благо тепер свобода слова, а у житті - ніхто, порожнє місце. Тебе принижували з дитинства, до кінця життя таким і залишишся. Такі як ти, у ті страшні часи, першими в штани накладали і металися від одних до інших, в залежності хто на той момент сильніший, здаючи своїх і заробляючи собі бали.

    Anonymous reply Anonymous

    в шизофренічної баштомаси черговий виплеск хворої, вже невиліковної, фантазії ))) ти хоч заразний неадекват, все-рівно користь приносиш. деколи піднімаєш настрій своєю потойбічною маячнею. хочеш зробити хоча би щось корисне для людства? напиши заповіт, щоб дослідили те, що в тебе замість мозку )))

    Anonymous reply Anonymous

    У чому фантазія? В тому, що ти порожнє місце? Так це ж реальність, як би ти не хотів вірити у протилежне. А маячня у чому? У тому, що не погоджуюся із мареннями тими, що несеш ти, під більшістю статтей на сайті, комуніст недороблений?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up