Входи до Тернопільського підземелля будівельники просто замурували

Входи до Тернопільського підземелля будівельники просто замурували
Відшукати унікальну Біблію, яку сховали у підземеллі під Надставною церквою на початку війни, пропонує 68-річний Юзеф Зімельс.

Досвідчений інженер-конструктор вважає, що підземний Тернопіль приховує дуже багато таємниць.
- Мої дитячі спогади про повоєнний Тернопіль – суцільні руїни. Але місто швидко відбудували. На це надходили величезні суми, - каже колишній конструктор Державного інституту проектування Юзеф Зімельс.
І якщо наземне місто після війни швидко змінювало “обличчя”, то підземелля Тернополя так і залишилося недоторканим.
- Під Надставною церквою тернополяни могли сховати цінні предмети, які були у місті. У тому числі і коштовну Біблію, оздоблену дорогоцінним камінням, яку зберігали у тому храмі, - розмірковує дослідник.
Друга світова війна розпочалася несподівано, тож перевозити скарби в інше місце ніхто не ризикнув. Відтак кращої схованки, ніж підземелля, годі було шукати, переконує тернополянин. Підтверджує існування підземних ходів, за словами пана Зімельса, вигляд майдану Волі - місцини, де зараз стоїть пам'ятник Данилові Галицькому.
- Його не забудували. І це сталося невипадково. Зводити масивні споруди там було ризиковано, - запевняє співрозмовник.
У повоєнний час будівельники наштовхувалися на підземні лабіринти, що тягнулися на кілька кіломентів у місцині під замком, Надставною церквою, Домініканський собором, синагогою, що не збереглася, та церквою Різдва Христового.
- Входи до підземелля просто замурували. А карту підземних ходів ніхто не може знайти досі, - продовжує пан Зімельс.
Чоловік не сумнівається, що під замком були підвали, які ввели аж на три поверх униз.
- У краєзнавчому музеї є гравюра, на якій видно підвал із віконцями, - додає дослідник. - Окрім того, замок був центром міста, тож там точно була казна. У його підземеллях дійсно можна віднайти скарби.
Тернополянин, попри свій поважний вік, мріє долучитися до групи ініціативних людей, які хотіли б відкривати таємниці підземного міста.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Нема чого неученим хлопам до тих скарбів лізти. Понищите, розкрадете і морди понабиваєте.
  • Anonymous

    В архівах КГБ а сьогодні СБУ все є в наявності.Це не публічного доступу.Немає чого там лазити.Так як в Львові під цетром підземні ходи.Не плітка.Сам участвував в обслідуванні з прац.КГБ на предмет вибухонебез предметів перед 1-2 травням і 7 -8 листопада на парад.Під землю ходи на металдверях вдоль річки Полтви на пару км. Таке можливе і в нас.Звісно що частина перекрита.Ви що думаєте під будинком ОДА немає підвалів?.Всі обєкти мають свій захист.

    Anonymous reply Anonymous

    під будинком ОДА є бункер цілий, і ти б про це мав знати. а про тернопільські підземелля це всього лиш міфи, їх вже давно позасипали, може десь і є під землею пару метрів залишків шодів, але толку з того, тепер там все перерито по 5 раз і прокладені комунікації.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up