«Чорні» дороги Тернопільщини, де гуляє смерть

«Чорні» дороги Тернопільщини, де гуляє смерть
Аби місця концентрації ДТП перестали бути дорогами смерті, даішники встановлюють нові знаки, а наряди ДПС ведуть патрулювання. Городяни вважають, що причиною автосмертей є наближення до аварійних ділянок давніх поховань та запрошують священиків, аби освятили проблемні дороги.

 

Аварій на Тернопільщині поменшало. Травмованих та загиблих в них людей також. Однак, місць концентрації ДТП досі залишається чимало.

У Тернополі їх сім. Причому немає конкретного району, де надто аварійних ділянок найбільше. Вони, на жаль, охопили все місто.
 

Відео дня
l>
  • Раніше дуже часто аварій траплялись на вул. Микулинецькій, - розповів пенсіонер Іван Розумчак, який мешкає на цій вулиці. – Особливо, біля нової «Ватри». Та й далі, як на Березовицю. Причому, що не ДТП – то смерть. Старі люди казали, ніби тут колись був цвинтар, який потім закатали дорогою. Напевне, саме тому тут так багато людей гине.

  • Людей ховали, де могли

    Ця ділянка зараз не входить до переліку місць концентрації ДТП, кажуть у ДАІ. Принаймні останнім часом тут аварій значно поменшало.


    – Під час визволення Тернополя у 1944 році місто було сильно зруйновано, – каже історик-краєзнавець Любомира Бойцун. – Було й чимало загиблих. Їх ховали часом, де могли. Хоча, звісно, більшість хоронили на діючих цвинтарях. Скажімо, старе кладовище було на Зегребеллі – вул. Бережанська. Це навпроти крайнього корпусу ТНЕУ.  Зараз це місце освятили і поставили хрест та капличку.


    Саме освяченням доріг і встановленням капличок та фігур святих деякі тернополяни пояснюють зменшення аварійності на найскладніших ділянках. Скажімо, частина дороги на с. Смиківці – поблизу аеропорту – забрала чимало життів. Коли смертельні аварії траплялись мало не щотижня, мешканці Смиківець запросили священика освятити трасу. На місці, де траплялось найбільше аварій, встановили фігуру Божої матері.
     

    • Наша односельчанка спеціально замовила фігуру в Італії, перебуваючи там на заробітках, – розповів мешканець Смиківець пан Роман. – Коли фігуру встановили, аварій ніби поменшало. Кілька разів вандали руйнували наш оберіг, і, доки його реставрували, кількість смертей знову зростала. Як встановлювали – знову меншало. Таки охороняє нас фігура. Як в таке не вірити?
       

    Біля «Голої баби» вже спокійно

    Дорога поблизу аеропорту й досі залишається місцем концентрації ДТП, однак у цьому році там не сталося жодної (!) аварії. Неспокійним донедавна вважалось перехрестя на Теребовлянщині, більш відоме під народною назвою «Гола баба». Раніше там що не аварія, обов’язково із загиблими або серйозно травмованими людьми. Останніми роками аварій з потерпілими чи загиблими там не буває.     
     

    • Щоб вилучити аварійну ділянку зі списку місць концентрації ДТП, там певний час не повинно траплятись дорожніх пригод, – пояснив начальник сектору профілактичної роботи УДАІ Володимир Продеус. – Скажімо, на семи місцях концентрації ДТП у Тернополі, цього року взагалі аварій не було.
       

    Щоб зменшити кількість аварій, на проблемних постійно чергують наряди ДПС. А також встановлюють нові знаки.

    • Ми аналізуємо та досліджуємо причини аварійності на таких ділянках і  встановлюємо знаки, – каже інспектор сектору профілактичної роботи УДАІ Василь Барановський. – Якщо водії в місцях концентрації ДТП найчастіше перевищують швидкість – встановлюємо знаки обмеження. Якщо це порушення правил обгону – знак «Обгін заборонений». Ця робота дає результати, адже аварій суттєво поменшало.

     

    Найбільш аварійні місця в області

    1. Дорога на с. Смиківці (біля аеропорту)

    2. С. Вишнівець Збаразького р-ну

    3. С. Березовиця Тернопільського р-ну

    4. С. Білокриниця Кременецького р-ну 

    5. С. Оришківці Гусятинського р-ну

    6. С. Озерна Зборівського р-ну

    7. Перехрестя на м. Бучач Бучацького р-ну

    8. Перехрестя с. Нижні Луб’янки Збаразького р-ну

    9. М. Почаїв Кременецького р-ну.

    За інф. сектору профілактичної роботи УДАІ

     

    Довідка

    413 аварій трапилось на Тернопільщині за три місяці 2013 року. В них п’ятеро людей загинули, ще 53 отримали поранення. В аналогічний період минулоріч сталось 427 ДТП, де 66 чоловік травмувались, а ще 12 загинули, повідомили в обласній ДАІ.

     

    Коментар

    Віталій КРУТИГОЛОВА, голова обласної громадської організації «Дорожній контроль –Тернопіль»:

    • У законах та в наказі №111 від 27.03.2009 р. чітко прописано, як працівники ДАІ і де саме мають нести службу. Але вони зазвичай стоять не на проблемних ділянках. І в результаті несуть каральну функцію, аніж профілактичну. Якщо у нас працівник тернопільського району патрулює вул. Руській, 38 (біля «Бурячка» – прим. ред.) – це місце концентрації ДТП? Чи в районі нема роботи і проблем на дорогах?

    В Березовиці біля Церкви св. Володимира та Ольги у 2010 році було 13 смертей! Люди, які йдуть на Богослужіння, мають десь перейти дорогу. Але там немає світлофору! Ми зараз цим займаємось. Однак, «даішники» стоїть біля «Проліску» – сховаються за кучугурами снігу і ловлять водіїв на перевищені швидкості. Навіщо нам таке ДАІ, якого немає там, де гинуть люди?

    Є інші проблеми. На перехресті вул.15 Квітня і пр. Злуки так працює світлофор, що з боку вул. Київської на вул. Купчинського повернути неможливо. Там, до речі, часто траплялись аварії із загиблими. Люди навіть кажуть, що на цій дорозі «дідько на деревах гойдається». Хтось там бачив ДАІ? Служби, які відповідають за це – за що вони гроші отримують? Знаки ставлять не за ГОСТом і водії губляться. От вам і аварійність.

    Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

    Коментарі (7)
    • Anonymous

      Де аварійні ділянки? Виїдь за місто і подивись на узбіччя - деякі просто всіяні хрестами і віночками. Їх, до речі, обіцяли познімати... Пошуміли і все?
    • Anonymous

      Ми щороку з кумами їздимо до Зарваниці, то й справді на "голій бабі" аж моторошно стає. Там таки недобре місце
    • Anonymous

      А далі знаків клепки бракує? А може збудувати нормальні дороги і нормальні переходи?

      Anonymous reply Anonymous

      Або збудувати нормальну дорожню розв"язку.

      Anonymous reply Anonymous

      Кількість дтп зменшилась бо в принципі доріг то нема значно зменшилась середня швидкість руху як в місті так і поза ним. Чекайте нехай потепліє і трохи полатають. До речі дуже часто їзджу в районі аеропорта то висловлю свою думку щодо збільшення аварійності на тій дорозі. По моєму за цим стоїть тільки все зростаюча кількість " пітейних" закладів попри саму трасу. Народ в неадекваті і виїзджає і виповзає на дорогу в самих неочікуваних місцях особливо для немісцевих водіїв. Шо вдень шо вночі і особливо вночі там не всюди освітлення а пяні компанії ходять і переходять як і де завгодно.
    • Anonymous

      Краще такі місця взагалі об"їжджати десятою дорогою..

      Anonymous reply Anonymous

      Не знаю, як там зараз, але Гола баба й справді жахливе місце. Щоразу там їдемо, то хочеться молитву прочитати, до того страшно(
    Найчастіше Найчастіше
    Новини за сьогодні
    Новини Тернополя за сьогодні
    22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
    Дивитись ще keyboard_arrow_right
    Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
    keyboard_arrow_up