Партнер рубрики Події

У Тернополі багатоповерхівки латають альпіністи

У Тернополі багатоповерхівки латають альпіністи
Вже у п'яти будинках у Тернополі полатали міжпанельні шви. Загалом до кінця цього року планують таким чином відремонтувати 20 багатоповерхівок, повідомила заступник начальника управління житлово-комунального господарства міськради Ганна Муца.

- До списку капремонту внесли внесли будинки, зважаючи на скарги тернополян, - каже вона. - Загалом це лише 10% від потреби. Адже таких будинків, які потребують латання швів, у Тернополі набагато більше.

До речі, на багатоповерхівках ще й облітає плитка. Наразі з нею робити нічого не будуть. Це швидше візуальна проблема, додає пані Муца. Покласти нову плитку надто дорого, в нас міськраді немає таких коштів.

Шви між панелями на багатоповерхівках у Тернополі латає компанія "Терра-Альп", яка надає послуги методом промислового альпінізму. Свої роботи альпіністи розпочали ще у березні. І продовжать їх вже після свят - 15 травня. На чергі - ще дев'ять будинків, розповідає директор компанії "Терра-Альп" Юрій Зарембський.

Відео дня
>

- Загалом у Тернополі вже завершили роботи у будинках на вул. Чехова, 9, Тарнавського, 5, Київській, 18, Коновальця, 6, Чалдаєва, 3, - каже він. – Ця проблема у панельних будинках міста виникла давно. І певні роботи частково проводили. Щороку жеки латали шви під час поточних ремонтів. Цього року ці роботи більш масштабні. До списку капремонту увійшли будинки, які найбільше потребують цього і на які надійшло найбільше заявок.

Стики між панелями мають певний період експлуатації. Потім вони починають тріскати, випадати і потрібен ремонт, продовжує пан Зарембський. Адже утворюються діри,  втрачається тепло, сиріють стіни. Якщо брати панельні будинки, то практично у всіх є така проблема.

- Технологія латання швів доволі проста, - каже директор компанії. - Спершу вибивають старий шов, потім зачищають цю ділянку, знежирюють її, штукатурять. Далі все заліплюють матеріалом, який називається гермобутил. Він має герметизуючі властивості й схожий на рідку гуму.

Метод промислового альпінізму вигідний тим, що для проведення ремонту на висоті не треба жодних риштувань, вишок, драбин. Майстри працюють, як альпіністи, застосовуючи шнурки. Це безпечніше, ніж працювати з риштування чи люльки. Адже в такому випадку люди працюють на висоті і нічим не застраховані.

- Наші ж працівники пройшли навчання з висотних робіт у Києві, мають посвідчення, - каже Юрій Зарембський. - Крім того, ми маємо дозвіл на роботи в умовах підвищеної небезпеки. Окрім того, альпінізм є нашим хобі ще з дитинства. Ним ми займаємося у вільний від роботи час.

Чоловік додає, що працяа майстрів-альпіністів на багатоповерхівках вже не є видовищем. Тернополяни нормально реагують на такий екстрим. Промислові альпіністи утеплюють фасади, миють вікна, можуть навіть привітати через вікно.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Поясніть мені як будівельнику, що робить контора спелеологів на домах з такими проблемними роботами як ремонт швів. Це далеко не проста робота напевно ЖКГ не дивилось на їх професійний будівельний стаж, а лазити і латати шви це не вихід.
  • Anonymous

    Плитка, що облітає зі стін на голови перехожих і дітей, що граються попід будинками, - то візуальна проблема?!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up