Партнер рубрики Події

У Тернополі судять свободівців, яких затримували 9 травня (ОНОВЛЕНО)

У Тернополі судять свободівців, яких затримували 9 травня (ОНОВЛЕНО)
Судові засідання у справі трьох свободівців, яких затримували 9 травня після подій у Старому парку, провели у міськрайонному суді у понеділок, 13 травня. Хлопцям інкримінують 185 статтю Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Один із них – помічник народного депутата Михайла Головка, Ігор Костюк. У Старий парк, стверджує він, прийшов через організований свободівцями-нардепами прийом громадян.

- Після покладання квітів народні депутати проводили зустріч з громадянами, - каже він. – Ця зустріч почалась близько 11.30. Біля 13-ї підійшли працівники міліції та повідомили, що зараз буде проходити марш комуністів і попросили людей розійтись. Народні депутати відмовились і сказали, що тут проходить зустріч з громадянами. Щоб провести її, вони подавали заявку у міськраду. Були й працівники міськради, які підтвердили, що зустріч відбувається на законних підставах. Втім, заступник начальника обласного управління міліції з питань громадської безпеки Василь Облещук не відреагував на це і наказав розходитись. Потім підтягнулись спец загін чи то «Беркуту» чи «Грифону».

Вони, каже Ігор, почали витісняти людей з парку, розганяти тих, хто прийшов на зустріч. Під час цього витіснення й затримували усіх без попереджень та пояснень.

- Наприклад, коли мене затримали, мені не повідомили, за що мене затримують, і хто мене затримує, - каже він. – Про те, що затримали за непокору міліції, повідомили уже у відділку. Хоча, насправді, коли до мене підбігли четверо працівників міліції ззаду і схопили, я ніякої непокори не проявляв. Мене просто закинули в автозак. Під час судового слідства будуть вирішувати, чи була непокора, чи ні – стаття 185.
За такими ж статтями судять і двох інших свободівців.

- Власне справа була так – ми прийшли пом’янути людей, які загинули під час війни, дочекались закінчення мітингу, - каже Богдан В. – А потім було зібрання із народним депутатом. І тут невідомо звідки, з’явилось дуже багато міліції, людей з червоними прапорами. І нас брутально розіпхали. Декількох тих, хто опирався, просто погрузили у бобики, бо так треба. Я та Андрій після закінчення акції пішли додому.

Правоохоронці затримали їх, каже Богдан, уже біля пам’ятника Пушкіну. І що цікаво, люди були у цивільному.

- До нас підійшли ззаду, взяли нас попід руці, спробували вирвати телефон, бо я на той час говорив по телефону, - продовжує він. - І практично силоміць почали тягнути у відділок. На запитання, чому нас ведуть, відповіли, що для того, щоб встановити нашу особу.

Тож хлопці показали правоохоронцям свої документи. Однак ті все одно завели їх у відділок.

- Коли нас забирали від пам’ятника Пушкіну, то аргументом для цього була така фраза – це ви говорили, що ми в Господа Бога не віримо, - каже Андрій Ю. - Бо під час мітингу мій друг підійшов до міліціонерів і сказав «Христос Воскрес». Ті відповіли «Воістину Воскрес». А я запитав, а що ви в Бога вірите? Правоохоронці біля пам’ятника згадали нам це і відповіли «Нічого, ми зараз вам покажемо, що ми в Бога віримо» і завезли нас до відділку. Мабуть, то їхня церква.

Свої версії подій обидва хлопці розповіли ще до початку судового засідання. Втім, вийшовши із зали суду, вони були щиро здивовані. Адже, вийшло, що події у парку до їхнього затримання ніякого стосунку не мають.

- Нас, виявляється, затримали за те, що ми йшли у Центрі у збудженому стані, викрикували усілякі гасла, порушували порядок, чим і привернули увагу міліції, - кажуть хлопці. – А потім, коли нас пробували затримати, ми уже й проявили непокору.

З таким звинуваченням хлопці категорично не згідні. 

Наступні судові засідання проведуть 16 травня. Розповідати свою версію тих подій будуть правоохоронці.

Світлана ГРИВАС,

0-96-709-74-60
 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (84)
  • Anonymous

    зато комуняки жгут ... Ви подивіться всі їхні коменти , працюють за подачки та за те, щоб погладили по голові . Понабирали старих пердунів та упоротих кобил ,які вже нікому на роботу не потрібні , та товчуть копійку , прикриваючись комуняцькими гаслами , не дарма ми їх там в парку щемили , уроди , поприкривалися за спинами ветеранів . Що той Паразінський , що та вся його капела малоосвічених дур , які виконують всі команди ,що їм накажуть . Забирайся назад в свій Хмельницький до твердолобих , та лиши Тернопіль в спокої,без тебе якось розберемося ! А як ні , то не тільки машина піде ...
  • Anonymous

    Ви шо афігєлі всі...!!!

    Anonymous reply Anonymous

    я так розумію, здебільшого тут висловлюють свою думку люди, які щасливо, заможно та безтурботно живуть при правлінні сьогоднішнього "милого" президента. Напевно, тому так і виступають проти "Свободи", яка намагається зробити Україну УКРАЇНСЬКОЮ.

    Anonymous reply Anonymous

    Дарма пересмикуєте. Янукович - ганебне явище новітньої історії України. Фашизм у 21-му ст. – також. А крім того, зміна російськомовних злодіїв на україномовних не допоможе. Ніколи не любив «Свободу» за її ідеологію, однак із цікавістю споглядав за їхнім приходом до влади в Тернополі. І що? Стало більше криків і збільшився розмір хабарів у міськ. раді. Неможливість вирашення питань без хабарів також залишилася. «Свобода» не відрізняється від інших прапороносців, які прикриваючись цим самим прапором «пакращують» своє становище, а ще й пропагують більшість видів дискримінаційної поведінки. Мені здається, це велика проблема сучасних українців, що вони біжать за будь-ким, хто помахає блакитно-жовтим стягом і вдягне вишиванку. Не все те українське, що у вишиванці.

    Anonymous reply Anonymous

    Хочу підтримати Вас в тім, що дійсно за весь час приходу до влади націоналістів в країні ні яких здобутків. Починаючи з РУХУ , закінчуючи Свободою.
  • Anonymous

    В шию гнати свободівців і мера їхнього тернопільського, хабарника та брехуна!!!!!!!!!!!
  • Anonymous

    сволочі ті свободівці, нехай відсидять

    Anonymous reply Anonymous

    хай вулиці замітають!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up