13-річна дівчина народила на Тернопіллі

13-річна дівчина народила на Тернопіллі
13-річна дівчинка з Підволочиського району стала мамою. Хлопчик вагою 2,8 кг з'явився на світ на початку лютого.Пологи минули добре, каже заступник головного лікаря з лікувальної роботи обласного перинатального центру “Мати і дитина” Валентина Якимчук.

У 2009 р. на Тернопіллі народили три жінки до 14 років включно, у 2010 і 2011 - по одній.
- Дівчинка може завагітніти вже в 11-12 років, коли у неї почалися місячні. Але виносити і народити дитину у такому віці надзвичайно складно, - продовжує лікар. - Дівчинка ще не готова стати матір'ю ні фізично, ні морально. Тому вагітність протікає дуже важко, є високий ризик кровотечі, викидня. У більшості випадків  слід обов’язково лягати на підтримання в лікарню.
Такі дівчатка потребують багато уваги, розуміння й підтримки як з боку лікарів, так і близьких людей. Пологи у них зазвичай передчасні, з багатьма ускладненнями. У більшості випадків роблять кесарів розтин. Найкращий вік для народження дитини - з 19-ти років.
- Наймолодшій жінці, яка народжувала у нас, було 12. Це сталося у 2002 році, - каже Валентина Якимчук. - Дитиною опікується її мама.
Дівчата в такому віці ще не готові до пологів. Вони навіть не можуть усвідомити, що материнство — це дбати про новонароджене маля. У пологовому будинку юних матерів консультують юрист і психолог. Якщо породіллі нікуди піти, нею опікуються соціальні служби.
- В одному з сіл у Бучацькому районі дівчатка виходять заміж у 15 років і рано народжують дітей, - додає співрозмовниця. - Але таких пологів з кожним роком стає менше. Так, у 2009 році на Тернопіллі дітей народили 220 жінок від 15 до 17-ти років, у 2010-му - 198 і в 2011-му - 166.

Наталія СТУС, юрист обласного перинатального центру:
- Якщо народжує неповнолітня, я проводжу з нею бесіди з питань соціально-правового характеру. З'ясовую, чи батьки знають про те, що вона народила, чи стояла на обліку, де проживає, куди вона з дитиною планує повернутися після виписки з пологового будинку, де можна буде здійснювати патронаж за малечею та ін. Під час розмови стає зрозуміло, чи жінка залишилася сама, чи має підтримку з боку рідних. Видно, чи дбає вона про своє маля.
Право на шлюб за мамою, яка ще не досягнула шлюбного віку - тобто 17 років - можуть визнати у судовому порядку. Для цього вона повинна подати заяву в суд за місцем проживання, представити документи, довідку або свідоцтво про народження дитини. Обов'язково, аби під час подання заяви з нею був її законний представник. А також - третя особа - той молодий чоловік, який вважає себе батьком дитини і хоче зареєструвати шлюб з цією жінкою.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (30)
  • Anonymous

    ужас
  • Anonymous

    капец
  • Anonymous

  • Anonymous

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 12:40 У тернопільському гідропарку «Сопільче» відкрився зоокуток photo_camera 11:30 У Гусятині 17-річний хлопець на мотоциклі зіткнувся з автобусом 11:05 Тернопільського лікаря нагородили грамотою Верховної Ради «За заслуги перед українським народом» 10:25 На 2 і 3 травня в районі вулиці Сахарова змінили рух громадського транспорту 09:46 Школярка з Заліщиків отримуватиме стипендію Президента 09:00 Тернопільська громада втратила захисника Руслана Зазуляка 08:01 Тарифи на платні медичні послуги Тернопільської міської дитячої лікарні затвердив виконком (документ) 22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up