До святкового столу свій організм дієтологи радять підготувати заздалегідь

До святкового столу свій організм дієтологи радять підготувати заздалегідь
Всі хронічні захворювання реагують на перевантаження і стрес, а свято також є своєрідним стресом, хоча й зі знаком "плюс". І якщо у повсякденному раціоні люди можуть себе обмежувати у споживанні "нездорової" їжі, то у свята цього майже не уникнути.

У новорічні та різдвяні свята збільшується кількість звернень до тернопільських лікарень зі скаргами на розлади травлення.
Як не перевантажити шлунок у свята і чим собі зарадити, якщо це таки сталося, розповідає доцент кафедри терапії і сімейної медицини ФПО Тернопільського медичного університету ім. І.Я.Горбачевського Тетяна Лазарчук.
Стрес зі знаком плюс
— Новорічні та різдвяні свята традиційно святкують увечері та вночі - тоді, коли організм має відпочивати та відновлювати функціональну спроможність всіх своїх органів і систем, готуючись до наступного дня, - пояснює Тетяна Лазарчук. - А натомість ми в цей час багато їмо за святкомим столом. І тільки від кожного з нас, від нашої внутрішньої культури залежить, щоб "святковий стрес" не став причиною виникнення нових або загострення старих хвороб.
Людям, які отримують лікування, у тому числі й від захворювань шлунково-кишкового тракту, не варто забувати про лікарські рекомендації щодо режиму харчування і у святкові дні, нагадує лікар. Адже всі хронічні захворювання реагують на перевантаження і стрес, а свято також є своєрідним стресом, хоча й зі знаком "плюс". І якщо у повсякденному раціоні люди можуть себе обмежувати у споживанні "нездорової" їжі, наприклад, жирів, то у свята цього майже не уникнути.
— Доволі підступними є приховані жири - у солодощах та випічці, - каже пані Тетяна. - Тому що ми часто забуваємо, що це - також жири. Ми можемо обмежувати себе у вживанні сала чи смальцю, але забуваємо, що вживання олії і маргаринів у великій кількості так само шкодить.
Як підготуватися
Тим, у кого хронічних хвороб немає, споживання надлишкової кількості їжі та алкоголю теж може нашкодити. Адже на свята за один вечір ми з'їдаємо багатоденну норму смачної їжі, а це може обтяжливо позначитись на здоров'ї та фігурі. Однак, зауважує пані Тетяна, до святкового столу свій організм можна підготувати заздалегідь. Це допоможе уникнути неприємних відчуттів після свят.
— У передсвяткові дні не голодуйте, не змінюйте свого звичного режиму прийому їжі, - не менше трьох разів у день треба поїсти теплі, свіжоприготовлені страви, - каже лікар. - Бо у нас часто буває так, що господарі, чекаючи гостей, не їдять, мовляв, що ж свої продукти переводити. З іншого боку, господиням, готуючи святковий стіл, треба стежити, щоб самим не переїсти, куштуючи страви.
Тож, за святковий стіл дієтологи не радять сідати голодними, а під час самого святкування їсти не поспішаючи, дотримуючись мудрості: "Поспішай повільно". Це попередить переїдання, відчуття дискомфорту у шлунку, яке не найкращим чином вплине на настрій у наступні дні.
— Склад їжі повинен відповідати вашому віку, стану здоров'я  і рекомендаціям лікарів, якщо такі є, - наголошує пані Лазарчук. - Найбільше перевантажують роботу шлунково-кишкового тракту копчені і консервовані м'ясні і рибні страви. Тому на стіл ставте свіжоприготовлену (не більше як за добу) їжу, у якості якої ви впевнені.
На святковому столі, крім м'яса та екзотики, мають бути й овочеві та фруктові страви, адже клітковина, яку містять ці продукти, зменшить надходження у кров надлишку цукру, жиру, збереже флору кишечника у робочому стані і послугує йому природнім сорбентом.
Людям, котрі мають алергію на певні продукти, варто уникати їх і в святковому раціоні, особливо, якщо свято проходить не в домашніх умовах, а в ресторані - тоді варто поцікавитись у персоналу складом запропонованих страв.
- Зауважу, що при споживанні незвичних, екзотичних страв вперше алергія, як правило, не виникає - додає пані Тетяна. - Однак прихована, повільна алергічна реакція може бути спричинена саме переїданням - можуть бути порушення апетиту чи стільця. Але це - тимчасові явища, які за кілька днів минають, якщо далі не перевантажувати шлунок.
Аперитив - "розминка" перед застіллям
Міцні напої краще споживати невеликими дозами із великими паузами, а закушувати  їх гарячими м'ясними чи рибними, але не жирними закусками.
— Не раджу закушувати міцні напої холодними закусками, бутербродами чи ковбасою, - продовжує лікар. - До того ж, щоб уникнути швидкого сп'яніння, печінку потрібно заздалегіль підготувати до прийому алкоголю. Для цього за 30-60 хвилин до основного харчового навантаження можна випити аперитив - слабоалкогольний напій із легкою закускою. Наприклад, перших гостей господарі можуть почастувати вином із фруктами, не накриваючи основного столу. Так, за легкою бесідою, можна почекати решту гостей, а заодно й підготувати печінку, дати їй своєрідну "розминку". Так само, як і м'язи перед фізичним навантаженням, ферментну систему потрібно "розігріти" перед ситним частуванням. А під час самого застілля, якщо ви відчуєте, що вже наче й ситі, але святкування ще не збирається закінчуватися, то варто не чекати появи відчуття переїдання, а завчасно прийняти ферментні препарати, що містять жовч.
Щоб уникнути харчового отруєння, лікар радить не забувати також і про обмежений термін споживання приготовлених страв - пізніше ніж через одну-дві доби їх їсти не можна. А салати після заправлення придатні до вживання не більше 4-8 годин.
- Тож не варто наступними днями доїдати все, що залишилося, "аби не пропало" - краще бути голодним, ніж хворим, - підсумовує Тетяна Лазарчук. - А на завершення хочу зауважити, що свята - це випробування на рівень нашої внутрішньої культури, і святкування не потрібно зводити тільки до банального прийому їжі. Тому ігри, танці та прогулянки на свіжому повітрі якнайкраще підтримають святковий настрій та дозволять уникнути харчового перевантаження і неприємних відчуттів у найближчі післясвяткові дні.

Як "розвантажитись" після свята
Якщо ж попри всі намагання не переїсти за святковим столом, це таки сталося, то наступний день треба робити розвантажувальним.
— Однак кидатися в інші крайнощі і морити себе голодом наступного дня після свята також не треба, - каже Тетяна Лазарчук. -  Вимушене голодування створює додаткове навантаження на організм і може призвести до порушення обміну речовин.  Тому, якщо з'являється відчуття голоду, краще з'їсти трохи запечених чи відварених на парі овочів чи фруктів, але не розігріті з холодильника реберця. Дуже добре насичує та виводить шлаки з організму і домашній бульйон із курки.
Після переїдання в організмі спостерігається й ефект утримання вологи. Це погано з двох причин: через це збільшується вага, а також не виводяться шлаки і токсини. Відповідно, щоб вивести надлишок рідини, необхідно наситити організм новою вологою. Тоді включається принцип: "Навіщо утримувати те, що надходить у достатній кількості?". Отже, протягом двох-трьох днів після переїдання необхідно випивати вдвічі більше рідини, ніж до цього. Краще, якщо це буде проста вода, проте підійдуть і свіжі соки, і мінеральна вода. Варто уникати напоїв, що містять кофеїн, а також не пересолювати страви, оскільки сіль сприяє утриманню вологи в організмі.
Якщо ж не вдалося уникнути алкогольних надмірностей, то раціон наступного дня повинен бути збагаченим продуктами із високим вмістом вітаміну С і мінеральною водою, яку слід пити невеликими ковтками протягом дня. У нагоді можуть стати і препарати, що мають підвищений вміст вітаміну С і сорбентів (алькоцель, алкостоп, медіхронал тощо). Алкоголь зневоднює організм, дає зайві калорії, і загалом створює додаткове навантаження на всі системи організму. Тому, щоб повернутися до норми після святкування, рекомендують не вживати алкоголю, принаймні, протягом двох наступних днів.
У підсумку, щоб правильно "вийти зі свят", наступними днями потрібно помірно зменшити кількість їжі: рівно настільки, щоб не було важкості в шлунку, але й було відчуття ситості.
А також - ввести в раціон більше білкових продуктів, адже білок сприяє прискоренню обміну речовин.
Якщо ж неприємні симптоми переїдання - печія, гіркота у роті, здуття чи біль у животі - не минають навіть при правильному харчуванні протягом наступних двох-трох днів, то варто не займатися самолікуванням, а звернутися до лікаря.


Коментар
Владислав ГАЗОЛИШИН, психоаналітик
- Аби повернення на роботу після новорічних свят не стало стресом, дуже важливо заздалегідь розпланувати свій робочий час. Входити у свята краще поступово - в останні дні грудня намагатися на годину-дві скорочувати свій робочий день. По можливості, у старому році треба завершити всі поточні справи, не залишати їх на наступний рік. Тоді на свята можна влаштувати собі справжній відпочинок, змінити обстановку, зовсім не думати про роботу. Важливо не перестаратися з харчуванням та вживанням алкоголю після посту. Повертатися до роботи теж краще поступово - зі скороченого робочого дня. І не забувати про те очищення, яке було досягнене під час посту - про чисті думки та чисті слова.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    а я побалую себе на свята розмаїттям фруктів. і корисно, і не переїсиш, і смачноо
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up