Партнер рубрики Події

Як впоратися зі страхом втратити роботу

Як впоратися зі страхом втратити роботу
Втрата роботи чи навіть можливість такої втрати у нинішні дні стає стресом для багатьох. І найбільше переживають з цього приводу ті, хто зробив професійну діяльність чи не єдиним сенсом свого життя.

Однак не лише на роботі людина може себе реалізувати, каже тернопільський психоаналітик Владислав Газолишин.
— Загроза втратити своє робоче місце стає сильним стресом саме через те, що робота дає багатьом людям можливість знайти свою ідентичність - своє Я, відповісти на питання "хто я є у цьому житті?", - пояснює пан Газолишин. - Професійна діяльність - це один зі способів повноцінного включення людини у життя.
Справжні професіонали своєї справи просто не мислять себе окремо від своєї роботи, вона стає для них сенсом життя. Тому навіть загроза залишитися без роботи викликає у таких людей велику тривогу. А втрату роботи така людина переживатиме дуже важко, це стає для неї неабиякою психологічною травмою. Саме з тієї причини, що із втратою роботи трудоголік втрачає самоідентифікацію.
Тому, аби уникнути стресу, психотерапевт радить згадати про те, що робота - це не єдиний спосіб знайти себе у житті.
— Так, людина може дуже добре реалізовувати себе у професійній діяльності, - продовжує пан Владислав. - Але при цьому не потрібно забувати, що й поза роботою у неї завжди залишаються й інші соціальні ролі - батька чи матері, сина чи доньки, чоловіка чи дружини. І якщо вже сталося так, що працівник втратив роботу, він має шанс краще реалізувати себе у ролі чоловіка, батька чи сина. Саме в родині - той ресурс, який допоможе відновити сили, пережити неприємну ситуацію і в майбутньому знайти нову роботу.
Тож дуже важливо, каже психоаналітик, щоб рідні із розумінням поставились до того, що хтось із їхньої сім'ї, ймовірно, може залишитись без роботи.
— Якщо людина буде впевнена, що рідні не перестануть її любити, що її підтримають, що вона й далі залишиться важливою для сім'ї, то втрату роботи переживе легше, - наголошує пан Газолишин. - І навпаки, коли вона відчуватиме тиск із боку сім'ї, буде чути від рідних постійні докори, то отримає подвійну втрату самоідентифікації - не тільки у професійній сфері, а й у родині.
Якщо ж самостійно впоратися зі стресом, викликаним втратою роботи, не вдається, то варто звертатися за допомогою до професіоналів-психологів.
- Найчастіше, до речі, до нас зараз звертаються не ті, хто вже втратив роботу, а ті, хто працює, але не має гарантій, що у час кризи зможе зберегти своє робоче місце, - підсумовує Владислав Газолишин. - Є спеціальні тренінги, де людям допомагають впоратися з їхньою тривогою. Адже часто подібний страх важко озвучити навіть перед рідними, а замовчувати його у жодному разі не треба.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    Не варто ставити кар'єру на перше місце. Можливі розчарування. Крім того часто таким людям доводиться порушувати норми моралі, ще це називають "іти по трупах" :). Добре мати якесь власне заняття, яке приносить прибуток. Але в нашій державі абсолютно нічого не робиться для підтримки починаючих підприємців. Дратує оббивання порогів, купи справок, звіти, перевірки... В теперишніх кризових умовах було би добре якось сприяти розвитку підприємців, але я особисто маю сумніви.

    Anonymous reply Anonymous

    А буває й так, що на роботі не скорочують, але й грошей нормальних не платять — і ходиш, як лох, на ту роботу, за копійки, бо врізали зарплату більш ніж наполовину, зате працювати треба на тому ж рівні .... А сім’ю годувати треба, та нікого це не гребе. І знайти нормальну роботу зараз нереально, тому так знущаються на теперішній, бо знають це...

    Anonymous reply Anonymous

    Через то і знущаються, бо всі ми мовчимо як лохи.
  • Anonymous

    думаю, що знавці своєї справи і спеціалісти не повинні переживати з приводу втрати роботи. адже такі люди завжди ціняться на ринку праці

    Anonymous reply Anonymous

    Привіт, mila. Але щоб стати знавцем своєї справи треба десь досвіду набратися. Що тоді говорити студентам які закінчують навчання і планують шукати роботу...

    Anonymous reply Anonymous

    привіт. це вже інше питання, яке досить болюче відтоді, як перестали вивішувати прізвища "тунеядців" на загальний огляд.:-) це дійсно варте уваги та рішучих дій. багато випускників не маючи досвіду не можуть знайти собі робоче місце. я бачу один рішучий вихід: так само не один пенсіонер отримуючи пенсію залишається на роботі. треба дати ці місця молодим спеціалістам.
  • Anonymous

    ну, думаю, шо втратити роботу бояться не лише трудоголіки. а й ті, хто забезпечує сімю, або живе тут без родичів. або наймає житло. або має малих дітей, тощо. Коли я йшла свідомо з роботи, то найбільше переживала, що не матиму стабільгного джерела доходів. во. Тіпа там кінець всяким помадам, сумочкам, шопінгам і колготам по 50 грн)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо потім він добровільно мобілізувався 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up