Спекуляції на дитячій крові

У повідомленнях просять терміново здати кров і вказують, що маленька дитина помирає

Протягом доби на повідомлення з проханням допомогти хворій дитині, якій необхідна ІІІ група крові, відгукнулося чимало тернополян.

Мало кого залишила байдужим інформація, що маленькій дитині терміново потрібна кров. Тим паче, відправник повідомляв, що маля помирає. Коли ж кореспонденти “RIA плюс” почали з’ясовувати деталі справи, підозрюючи, що це чергова sms-афера, номер, на який треба було телефонувати, невдовзі заблокували. Оператор у слухавці лагідним голосом повідомляла: “Набраний номер не обслуговується”.

Відео дня
an>

До речі, сумніви у нас виникли тому, що близько двох років тому до редакції вже надходило подібне sms-повідомлення. Щоправда, тоді для хворої дитини шукали ІV групу крові.

Передавала всім, кого знала

- Я просто не розумію, як таким можна спекулювати, – обурювалася Світлана Повар (44 р.). – Я пізно ввечері вдома сіла перевірити пошту на своєму комп’ютері і побачила на сайті “Однокласники” повідомлення від колишнього співробітника. Була тоді просто шокована. У голові роїлися думки, як допомогти бідному маляті... Я ж сама - мати і бабуся. Не згадавши нікого з вищезгаданою групою крові, переслала це повідомлення своїм родичам, які проживають у сусідній області. Потім передзвонила друзям з проханням долучити до акції з пошуку крові якомога більше людей. Всі обіцяли допомогти.

Наступного ранку чуйна жінка зателефонувала кореспондентам “RIA плюс”, аби і ті закликали допомогли дитині через газету. Та з’ясувалося, що подібне повідомлення про пошуки донора отримали мало не півсотні людей, котрі працюють у Медіа Корпорації RIA.

- Мене підкупило те, що повідомлення я отримала від чоловіка, у якого також не дуже давно народилася дитинка, – обурюється пані Світлана. — Тому навіть суніви, що це – шахрайство, не промайнули.

Розмотували клубок

Коли у журналістів виникли підозри щодо правдивості інформації, вони попросили жінку зв’язатися з екс-колегою. Та погодилася, спочатку зателефонувавши чоловікові додому. Слухавку підняла його дружина, яка запевнила, що все у них в порядку, з дитинкою все також добре. Цій жінці, хоча вона і здивувалася нашому дзвінку, пані Світлана не пояснювала, з якого саме приводу телефонує. Наступним був дзвінок до екс-колеги на мобільний.

- Він також запевнив, що в їхній сім’ї - все гаразд. Повідомлення йому надіслав колега. Він мені продиктував номер його мобільного, – пригадує пані Повар.

Далі все відбувалося, як у кіно. Журналісти довго намагалися розмотати клубок з низки повідомлень.

- Я його отримала від своїх друзів, одразу ж відгукнулася на прохання і розіслала своїм друзям, бо сама мама і мене ця тема “болить”, – зізналася Валентина Лехан (30 р.). – Коли почула, що це може бути афера, зателефонувала до людей, які надіслали мені цю інформацію. Ті, у свою чергу, дзвонили далі... Десь на п’ятій людині шлях до аферистів “загальмував”.

Жінка додала, що сама намагалася зателефонувати за вказаним в повідомленні номером. Оператор відповіла: “Набраний номер не обслуговується”.

Це невдалий жарт

- Цим людям пощастило, бо, коли вони набирали, номер був уже заблокований, – зізнався ще один чоловік, який став жертвою акції.

Свої ім’я та прізвище він відмовився називати для газети, пояснив, мовляв, соромно – доросла людина, а “повелася на лохотрон”.

– Я ж кілька разів той номер набирав, і друзі мої... Кажуть, у них серйозна сума “зникла” з рахунку. Може, це першоквітневий жарт? - припустив товариш чоловіка. – Але за таке треба серйозно карати. Грати на людських почуттях, коли навколо стільки діток хворіють – це немислимо!

Повідомлення із благаннями допомоги, трилітрові банки в супермаркетах, куди кидають гроші у допомогу хворим дітям, як зауважив чоловік, – звичні для тернополян речі. От тільки батькам тих бідних і справді хворих дітей ніхто наступного разу може не допомгти, адже подумає, що знову натрапив на шахраїв.

- Ті покидьки, які заради забави чи наживи скористалися інформацією про хворобу дитини – це моральні потвори, - каже тернополянин. - Нехай на їхній совісті це і залишається...

 

Коментарі

Сергій ШВОРНІКОВ, начальник відділу зв’язків з громадськістю обласної міліції:

- Будь-яке правопорушення має бути зафіксованим. Люди повинні звернутися в міліцію із заявами про те, що їх ошукали. Відповідно, міліція вивчатиме ці питання і вживатиме заходів. Принаймні правоохоронці звернуться до телефонної компанії, щоб встановити власника чи заблокували номер.

Основне у таких випадках – не вірити аферистам. Якщо хочете комусь допомогти – будь ласка, є чимало спеціалізованих інстанцій: благодійні організації, будинки для літніх, дитбудинки, “Карітас”...

Якщо в повідомленні просять, щоб ви кудись передзвонили, відправили sms-ку чи дали гроші, одразу задумайтеся, кому і для чого це потрібно. У більшості випадків за такими повідомленнями справді стоять шахраї.

 

Владислав ГАЗОЛИШИН, психоаналітик:

- Це дуже серйозна тема. Ті, хто таке придумує, - люди аморальні, можливо, у них є психічні відхилення. Для такої категорії людей немає нічого святого. У цьому випадку, ймовірно, йдеться про соціопатію – це розлад, коли людина, яка вчинить злочин, не відчуває докорів сумління. Таких людей слід не тільки судити, а й лікувати. Вони абсолютно непередбачувані – сьогодні він придумав одну аферу, завтра – зовсім іншу. Така особа експлуатує інших. Причому її лікування, можливо, триватиме протягом всього життя. Стверджую це, зважаючи на власний досвід. Такі люди переважно бояться проходити курс лікування, адже гадають, що їх посадять за грати.

Проте відгукнутися на подібне оголошення – це нормально. Переважно жертвами і стають саме чуйні люди, особливо ті, хто має дітей.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Газолишина звати Владислав.

    Anonymous reply Anonymous

    виправили
  • Anonymous

    Газолишина звати Владислав.
  • Anonymous

    До чого додумуються ці нелюди! (їх по іншому назвати неможливо ). Саме через них і потім будуть страждати невинні люди, яким в той момент дійсно потрібна буде допомога. Коли в людини горе, і терміново потрібні кошти, чи кров, чи ще щось в тому роді, то мені здається, що вона кидається всюди, лиш би дістати ті злощасні гроші: повідомляє на телебаченні, газетах, радіо, інтернеті, смс-ками, але їй уже після таких "шахрайств" мало хто буде допомагати, бо люди перестануть вірити взагалі. І як після такого не покарати того ненормального, що займається такою дурньою?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up