У Тернополі осквернили старий єврейський цвинтар

У Тернополі осквернили старий єврейський цвинтар
Антисемітськими та сатанинськими знаками пообмальовували пам'ятники на старому єврейському кладовищі у Тернополі на вул. Микулинецькій.


 


Такі знаки нещодавно виявили на 26 пам'ятниках із 150-ти. Зараз представники обласної єврейської общини намагаються витерти червону фарбу, повідомив голова цієї общини Ігор Банзерук.
- Коли ми виявили ці надписи, одразу повідомили про це міліцію та директора КП “Ритуальна служба”, - каже він. - Наразі нам ніхто не допомагає витерти ці знаки. Також ще немає жодних звісток від міліції. Втім, цих вандалів навряд чи знайдуть.
На пам'ятниках червоною фарбою невідомі понаписували круги зі буквою “А” посередині, що означає анархію. А також там є зображені антисемітські знаки - закреслені зірки Давида та шістки, що символізують число диявола. Представники єврейської громади, за словами пана Банзерука, вже затерли частину цих написів.
- Ці написи дуже в'їлися у черепашник, з якого зроблені пам'ятники, - каже чоловік. - Вони виконані червоною фарбою з балончика. Це дуже важко відтерти. Ми вже пробували навіть соляною кислотою, але не помагає.
Єврейський цвинтар на балансі міськради, тож його б мали охороняти, додає пан Банзерук.
- Якби була належна охорона, такого не сталося, - каже він. - На цьому цвинтарі давно коїться безлад. Там розпивають спиртне, залишають на могилах пляшки, коляться.
Зараз подібне трохи призупинилося, бо вдень постійно є хтось на кладовищі. А вночі вже не вгледиш.
Останнє поховання на цьому кладовищі було у 1939 році, зауважує Ігор Банзерук. Тут налічувалося дві тисячі могил, а до нині залишилося лише 150.
- За кладовищем доглядають члени єврейської громади, - каже чоловік. - А часом приїздять родичі похованих із закордону. Саме за їхні кошти навколо цвинтаря встановили огорожу. Адже обласна єврейська громада таких грошей не має.
У КП “Ритуальна служба” кажуть, що допоможуть єврейській громаді стерти написи. Проте зараз їм бракує людей, адже всі залучені підготовкою до святкування 9 травня. Після відзначення цієї дати зможуть взятися за цей цвинтар. А щодо безпеки, то в ритуальній службі є лише двоє охоронців. Їх увага більше зосереджена на Микулинецьке кладовище, адже там багато цінних пам'ятників.
До речі, інформацію про те, що осквернили пам'ятники, зареєстрували у міліції. Проте правоохоронці відмовили у порушенні кримінальної справи за відсутності складу злочину, повідомили у відділі зв'язків із громадськістю обласної міліції.
- Але пошуки людей, які осквернили могили, не припиняємо, - кажуть у відділі. - Ми далі розшукуємо, адже їх дії розцінюються як дрібне хуліганство. Покарання за це - адмінштраф.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Anonymous

    Швидше за все, ті хто це зробив , знаходяться під впливом якоїсь секти чи нелегальної організації. БЛЯТЬ хдддд НЕ ВОНИ ТУДА НЕ ВХОДЯТЬ хдд))
  • Anonymous

    Швидше за все, ті хто це зробив , знаходяться під впливом якоїсь секти чи нелегальної організації. БЛЯТЬ хдддд НЕ ВОНИ ТУДА НЕ ВХОДЯТЬ хдд))
  • Anonymous

    Дійсно, це ж просто жахливо що люди це роблять з кладовищами. Як би вони почувались якби на могилах їхніх родичів щось таке зробили, а там так само люди поховані. І не важливо якої релігії.
  • Anonymous

    Все рівно під одним Богом ходимо,та за діяння свої будем відповідати.Я вважаю,що такі злодіяння роблять:духовно та розумово відсталі і не повноцінні люди. Ганьба.Вам не місце у нашому місті.

    Anonymous reply Anonymous

    розумово вони ще тобі фору дадуть!!

    Anonymous reply Anonymous

    Шановний Андрій.Розум,мудрість,і звичайна ,банальна хитрість,зовсім різні речі.Швидше за все, ті хто це зробив , знаходяться під впливом якоїсь секти чи нелегальної організації.Тобто люди морально слабкі,неспроможні мислити як окрема одиниця суспільства.Я далекій від того, щоб назвати таких людей розумними.А от їхніх керівників можна,шкода тільки що свої здібності вони направляють не в те русло.

    Anonymous reply Anonymous

    я говорив про людей які відають накази про зрівнювання цвинтарів.. як з дописів білі зрозуміти про що він/вона пише.. один допис на одну тему інший на іншу...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up