Намалюйте, що у вас на душі

Брати до рук пензлик і малювати все, що на душі, пропонує на сеансі арт-терапії психолог “Психосоматичного центру” Владислав Газолишин. 30-річні чоловіки, як діти, занурюють пензлики у воду, а потім вирішують, якими фарбами малювати свій світ. Якщо людина обирає яскраві фарби,
Брати до рук пензлик і малювати все, що на душі, пропонує на сеансі арт-терапії психолог “Психосоматичного центру” Владислав Газолишин. 30-річні чоловіки, як діти, занурюють пензлики у воду, а потім вирішують, якими фарбами малювати свій світ. Якщо людина обирає яскраві фарби, пояснює пан Владислав, це означає, що вона в цей час чимось перезбуджена. Спокійні зелені, сині та інші пастельні кольори свідчать про бажання спокою, впевненості. Проте колір — не єдине, чим керуються психологи для визначення емоційного стану людини. Не менш важливі й лінії, якими намальований малюнок. Прямі довгі, за словами психолога, говорять про те, що людина спокійна, врівноважена і впевнено йде до мети. Важливим є навіть те, як пацієнт розміщує на столі папір для малюнка. З цього можна зробити висновок, у яке “вікно” дивиться людина. В.Газолишин стверджує, що ті, хто кладе папір вертикально, звужують собі простір у житті. І навпаки, горизонтально покладений аркуш вказує на те, що людина готова до контакту і більш відкрита для сприйняття зовнішнього світу. — Критеріїв “діагностування” малюнків безліч, — каже пан Газолишин. — Та найважливіше — вміти їх поєднати і зробити правильні висновки. Крім того, за допомогою малюнка можна дізнатися про схильність його автора до певних хвороб. Для прикладу пан Владислав показав малюнок, на якому дорослий чоловік намалював яскравими фарбами щось схоже на годинник. Це свідчить про те, пояснює психолог, що в нього є проблеми з часом. Час для цього чоловіка ніби зупинився. Він не задумується про майбутнє, тому часто скаржиться на депресії. І як результат — схильність до хронічних головних болів, болів у суглобах та серці. На іншому малюнку — щось подібне до великого павука, середина якого розмальована чорною фарбою. Психолог пояснив, що автор цього малюнка чимось сильно схвильований, перезбуджений. Імовірно, він не може знайти собі затишного місця. Якщо ж довго перебувати в такому стані, то це може призвести до хвороб системи травлення — гастритів, вегето-судинної дистонії, виразкової хвороби чи навіть псоріазу. Проте робити узагальнюючі висновки з малюнка не можна, переконаний В.Газолишин. Адже людина залишає на ньому тільки те, що її турбує в певний момент життя. У наступну мить світ для неї може змінитися, і фарби також стануть іншими. — Тому не соромтеся малювати, — каже В.Газолишин. — Бо іноді важливо не розшифровувати малюнок, а просто “вималюватися” — тобто виговоритися.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up