Як з мінімальними втратами для здоров'я "наздогнати" зимовий час, радить тернопільський психотерапевт

Переведення годинника на годину назад насамперед відбивається на здоров'ї. У людей настає тимчасовий стрес, може навіть розвинутись депресія, вважає тернопільський психотерапевт Владислав Газолишин.
  Переведення годинника на годину назад значно скорочує світловий день. Тому сутінки настають раніше. Людина пізніше прокидається і тому недоотримує звичної кількості сонячного світла, - каже Владислав Газолишин. - А це впливає навіть на здорову людину. Люди в цей час частіше стають емоційно нестриманими, часто агресивними, погано сплять, продовжує пан Газолишин. А також швидко втомлюються на роботі. Він помітив, що саме на початку листопада хворих звертається значно більше, ніж влітку чи взимку. Адже у цей час поглиблює поганий настрій і природа. Снігу ще нема, дерева уже без листя, а погода зазвичай похмура. Саме це наштовхує людей, які схильні до депресії, на думки, що у них немає майбутнього, - каже пан Газолишин. - Їм видається, що такий настрій буде завжди. У таких людей відчуття часу пригнічене, тому їм постійно здається, що вони не встигають. А коли день стає коротшим, то їм видається, що після цього вони не встигатимуть іще більше. Аби трішки пом'якшити стрес, Владислав Газолишин радить до переходу на зимовий час готуватися заздалегідь. Головне — напередодні отримати максимум позитивних емоцій. Треба більше ходити пішки, частіше спілкуватись з друзями, готувати улюблені страви, - каже він. - А також наповнюватись сонячними променями. Також психолог радить як мінімум за тиждень до переведення стрілок поступово привчати організм до нового розпорядку. А саме, трішки швидше вставати, вранці навпаки можна більше поніжитись у ліжку. Починати зміни потрібно з п’яти хвилин, - каже він. - Наступного дня вже — з десяти і так далі. А загалом психотерапевт радить не особливо перейматися змінами і знаходити у цьому щось позитивне. Приміром, потішитись тим, що спати можна буде на годину більше.    

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    В мене , шановні, депресія розвинулася б тоді, якщо літній час залишили б на зиму. Це ж, уявіть, до 9-ї ранку було б темно. Хіба це природньо? Зрозуміло, що літній час є штучним. Якщо вже колись і відмовляться від сезонних переводів стрілок, то бажано, щоб назавжди залишили саме "зимовий" час.
  • Anonymous

    Так може не варто переводити годинники ,і не красти у людей годину сонячного світла. нафіга ото шулество з годинами тим паче як воно так б"є по психіці депресивних люде.а таких зараз вистачає.
  • Anonymous

    а мені все одно куди переводять годинникові стрілки., я однаково хочу зранку спати як в літній час, так і в зимовий. і взагалі вважаю це непотрібним.
  • Anonymous

    Шановні! Про що ви пишете??? При переході на зимовий час годинник переводять НАЗАД, А НЕ ВПЕРЕД!!! І не на час, а на годину!!! "Переведення годинника на годину вперед значно скорочує день" - Та невже??? Ото придумали! Повернув стрілку - БАЦ - і зайшло сонце!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up